19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Incepe scoala

Liderii celor patru federatii sindicale din invatamânt au hotarât aseara sa accepte oferta guvernului si sa inceteze greva. De astazi, elevii si studentii isi reiau cursurile.


Liderii celor patru federatii sindicale din educatie – Federatia Sindicatelor Libere din Invatamânt (FSLI), Federatia „Spiru Haret“, Federatia Educatiei Nationale (FEN) si Federatia „Alma Mater“ a universitarilor – s-au intâlnit ieri dupa-amiaza la Bucuresti pentru a hotari daca vor accepta sau nu ultima oferta a guvernului si, implicit, daca vor continua sau nu greva generala inceputa pe 7 noiembrie. In urma unor discutii deosebit de aprinse, in care oferta executivului a fost intoarsa pe toate fetele si totodata au fost puse cap la cap opiniile dascalilor din teritoriu, liderii celor patru federatii au hotarât sa puna capat grevei generale din educatie, sa semneze acordul cu guvernul si sa reia cursurile incepând chiar de astazi.


„S-au luat in discutie toate variantele posibile, s-au confruntat procentajele din teritoriu ale celor care doreau sa continue greva si ale celor care voiau sa se intoarca la catedra, iar la final, adoptându-se ideea ca majoritatea trebuie sa se supuna minoritatii, s-a luat in unanimitate decizia finala. In rezumat, hotarârea a a fost urmatoarea: se suspenda greva, se semneaza acordul cu guvernul, iar de mâine (astazi – n.r.) dimineata se reiau cursurile“, a precizat prof. Ion Bebe Cepoi, prim-vicepresedinte al Federatiei „Spiru Haret“ si presedinte al Sindicatului Invatamântului Preuniversitar Dolj.


Greva generala – „un câstig pentru invatamânt“


Hotarârea de a suspenda greva este „poate cel mai democratic demers“, a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI, precizând ca liderii au actionat numai conform deciziilor celor peste 300.000 de salariati din invatamânt. Potrivit lui Catalin Croitoru, presedintele FEN, pentru suspendarea grevei s-au pronuntat intre 62-66% din sindicatele afiliate la fiecare federatie. Liderul FEN a mai precizat ca suspendarea grevei nu inseamna ca profesorii sunt multumiti de rezultatele obtinute in urma negocierilor cu guvernul. El a spus ca sindicatele vor evalua situatia la 1 iunie 2006 si, daca nu vor fi multumiti de rezultatul masurilor convenite acum, vor relua protestele.


La rândul lui, Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei „Spiru Haret“, a subliniat ca s-a inregistrat in aceste trei saptamâni „un câstig pentru invatamânt“. „Problema invatamântului a fost o problema nationala si nu cred ca tot ceea ce s-a realizat in aceasta perioada nu va fi un exemplu pentru politicile viitoare“, a adaugat presedintele „Spiru Haret“.


Recuperare fara ore suplimentare


Referindu-se la materia nepredata, Catalin Croitoru a spus ca aceasta va fi recuperata integral, pe parcursul anului de invatamânt, si nu calendaristic, dar si ca nu vor fi tinute ore suplimentare.


In schimb, Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei „Alma Mater“, a declarat ca in mediul universitar va fi recuperata materia chiar in acest semestru, iar studentii vor intra in sesiune cu programa primului semestru parcursa in intregime: „Toti studentii vor intra cu materia la zi in examene“.


Cât priveste plata salariilor pentru perioada in care cadrele didactice s-au aflat in greva generala, liderii nu au dat detalii, spunând ca va trebui intrebata conducerea Ministerului Educatiei cu privire la acest lucru. Ministerul Educatiei a anuntat deja ca a lasat la latitudinea comisiilor paritare din scoli si din inspectoratele scolare decizia privind modalitatea de plata a programelor de recuperare a orelor pierdute in timpul celor peste trei saptamâni de greva generala.


Crestere salariala medie de 11,83%


Reamintim ca guvernul a facut duminica sindicalistilor din invatamânt o noua propunere, ce vizeaza o crestere salariala medie de 11,83% in 2006, aplicabila cu prioritate cadrelor didactice cu vechime in invatamânt sub zece ani. Majorarea ar urma sa se faca in doua transe: de la 1 ianuarie 2006, cu 5,5% fata de nivelul din decembrie 2005 si cu 6% de la 1 septembrie 2006, fata de nivelul din luna august 2006. In urma acestor majorari succesive, salariul mediu al cadrelor didactice ar urma sa fie suplimentate cu peste 1.250.000 de lei vechi, reprezentând in termeni reali – suplimentar fata de nivelul estimat al inflatiei – o crestere nominala de 4,51%. Majorarea salariala va fi valabila atât pentru personalul didactic, cât si pentru personalul didactic auxiliar. Efortul bugetar total aferent acestor majorari este estimat la 4.718 miliarde de lei vechi.


Ultima propunere guvernamentala prevede si mentinerea titularizarii in sistemul de invatamânt. Totodata, prin noul proiect de acord, executivul se angaja ca proiectele de modernizare din invatamânt care vor fi incepute in 2006 sa fie finantate integral si in 2007, fara a afecta alocarile bugetare pentru anul respectiv, chiar daca acestea nu vor fi finalizate pâna la sfârsitul anului viitor.


Ministerul Educatiei a renuntat la proces


Curtea Constitutionala a respins ieri exceptiile ridicate de sindicatele din educatie cu privire la neconstitutionalitatea unor articole din Legea conflictelor de munca, urmând sa trimita decizia catre Tribunalul Bucuresti, pentru a putea astfel sa se pronunte asupra legalitatii grevei profesorilor. Având insa in vedere decizia cadrelor didactice de a suspenda greva generala, Ministerul Educatiei si Cercetarii a decis ieri sa-si retraga actiunea in instanta referitoare la legalitatea grevei generale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU