9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePresedintele Basescu trimite arheologii gorjeni sa caute comori

Presedintele Basescu trimite arheologii gorjeni sa caute comori

Cercetatorii din cadrul Muzeului Judetean Gorj au fost nevoiti, ca urmare a unei adrese venite din partea presedintelui Traian Basescu, sa caute timp de mai multe zile tezaurul lui Matei Basarab, care ar fi fost ascuns intr-o pestera gorjeana din Pocruia.


Dupa ce a cautat timp de mai multe luni o comoara despre care a aflat de la bunicii lui, un gorjean s-a hotarât sa ceara sprijinul presedintelui României, Traian Basescu. Acesta a trimis solicitarea la „factorii abilitati“, adica la Muzeul Judetean Gorj, sefii institutiei tratând cât se poate de serios cererea. „Am mers cu o intreaga echipa de specialisti la Pestera Rotata, pentru a cauta presupusul tezaur al lui Matei Basarab, dar nu am gasit nimic“, a spus Vasile Marinoiu, directorul Muzeului Judetean Gorj.


Acesta a adaugat ca nici nu se astepta sa gaseasca ceva, dar a dorit sa dea importanta cuvenita unei solicitari venite din partea presedintelui Basescu. Sansele de a gasi un tezaur sunt mici si din cauza lipsei de dotari, a mai spus Marinoiu, care a precizat ca muzeul nu are nici macar un detector de metale, cum are si cel mai amarât cautator de comori.


Sapaturi arheologice cu asistatii social


Neajunsurile cu care se confrunta Muzeul Judetean Gorj nu se opresc aici. Institutia nu a mai primit de câtiva ani bani pentru efectuarea de cercetari arheologice. Pentru a-si continua munca, cercetatorii au apelat ba la sponsori, pentru a face rost de bani sa plateasca oamenii care fac sapaturile, ba la jandarmi. Acum au gasit o noua solutie si lucreaza cu beneficiarii de ajutoare sociale, pusi la dispozitie de primariile in care sunt santierele arheologice. „Socialistii“, cum li se mai spune acestora, fac echipa cu restauratorii, care sunt nevoiti sa sape cot la cot cu muncitorii. Astfel de cazuri sunt Bumbesti Jiu, Plopsoru, Ciuperceni si Bengesti Ciocadia, unde se fac in prezent cercetari arheologice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS