14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCui ii pasa de bolnavii de la Poiana Mare?

Cui ii pasa de bolnavii de la Poiana Mare?

Directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj sustine ca ministrul sanatatii s-ar fi exprimat gresit atunci când a anuntat ca va inchide Spitalul Poiana Mare. Lipsa de hotarâre a autoritatilor atunci când vine vorba de inchiderea „spitalului mortii“ arata ca, de fapt, nu soarta bolnavilor ii intereseaza pe alesii nostri.


Reprezentantul in judetul Dolj al ministrului sanatatii a incercat ieri sa nuanteze declaratia ferma a lui Eugen Nicolaescu cu o interpretare inedita a deciziei acestuia de a inchide Spitalul de la Poiana Mare.


Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, prof. Dan Mogos, sustine ca declaratiile incendiare facute sâmbata la Craiova de ministrul sanatatii, cu privire la inchiderea Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, au fost interpretate gresit. In realitate, ministrul sanatatii s-ar fi referit la inchiderea unitatii din alta perspectiva – cea a pacientilor cu regim de detentie care nu au ce cauta intr-o unitate de psihiatrie laolata cu bolnavii psihic: „A fost o declaratie de intentie. Nu a spus când se va inchide si in ce conditii. In mod normal, atunci când se vorbeste de inchiderea unui spital trebuie mai intâi analizata problema sub toate aspectele si abia apoi luata o astfel de decizie. Prin urmare, acest lucru ar fi trebuit stabilit de o comisie mixta dupa o analiza minutioasa a conditiilor existente. Un spital nu poate fi inchis asa de usor. Sunt sigur ca ministrul a facut referire la inchiderea spitalului din perspectiva pacientilor cu regim de detentie, care se afla internati la Poiana Mare, in baza art.114 din codul penal. Acesti bolnavi se afla sub jurisdictia Ministerului Justitiei, iar ministrul sanatatii când a vorbit de inchiderea spitalului a spus ca a discutat cu ministrul justitiei despre demersurile necesare. Or, n-avea cum sa discute soarta tuturor bolnavilor cu ministrul justitiei“.


Inchiderea sectiei de detentie, ideea PSD


Cât despre intentia de a inchide sectiile in care sunt internati pacientii cu regim de detentie, reprezentantii DSP Dolj sustin ca ar apartine de fapt ministrului Brinzan, de pe vremea guvernarii PSD. Potrivit dr. Stefan Popescu, director adjunct medical al DSP Dolj, Ovidiu Brinzan a emis in 18 iunie 2004 Ordinul nr.784 – care prevede schimbarea numelui unitatii din Spitalul de Psihiatrie si Masuri de Siguranta Poiana Mare in Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare -, dar si o nota la acel ordin in care se arata ca nu vor mai fi internati la Poiana Mare pacienti cu regim de detentie si ca urmeaza sa fie dat un ordin care sa reglementeze acest lucru, iar detinutii internati sa fie transferati la una dintre institutiile de profil din tara, Jebel (Timis), Sapoca (Buzau) sau Stei (Bihor). Ordinul nu a mai aparut, desi spitalul s-a conformat si a oprit internarile.


Problema bolnavilor cronic, despre care conducerea DSP sustine ca nu s-a hotarât nimic pâna acum, ramâne sa fie discutata, mai ales ca spitalul se afla in plin proces de reamenajare. „Din 2004 si pâna acum au venit doua comisii de la Bucuresti care au constatat ca unele lucruri s-au imbunatatit, dar in momentul de fata nu sunt intrunite in totalitate conditiile de siguranta, fiind necesare masuri cu caracter local. S-au reabilitat niste spatii de spitalizare, s-au facut igienizari, s-au inlocuit 100 de saltele, s-au achizitionat lenjerie si medicamente si s-a diversificat alimentatia, in 2004 fiind alocate 4,7 miliarde de lei de la Ministerul Sanatatii pentru reabilitare“, a spus Dan Mogos.


Salariatii isi plâng de mila, uitând de bolnavi


Cadrele medicale de la Poiana Mare nu se arata prea interesate de soarta bolnavilor. Lidera de sindicat a unitatii sanitare, Marcela Ticu, isi facea probleme pentru propriul loc de munca si ameninta ca „daca nu vine ministrul, ne dam demisia in masa si abandonam bolnavii“.


Directorul DSP Dolj sustine chiar ca salariatii de la Spitalul Poiana Mare ar fi fost manipulati politic. „Pe acesti angajati nu i-am vazut iesind in strada si protestând pentru drepturile bolnavilor atunci când au fost probleme in spital si bolnavii mureau pe capete pentru ca erau nemâncati si prost ingrijiti. Acum au iesit atât de repede sa protesteze. Iar lidera SANITAS Dolj, Ileana Ionescu, care ar fi trebuit sa incerce sa-i linisteasca pe salariati, nu a facut altceva decât sa-i incite, in conditiile in care era vorba de un protest ilegal“, a mai spus Mogos. Indiferent daca este sau nu vorba de o manipulare politica, inchiderea Spitalului Poiana Mare ar genera o problema sociala serioasa in zona, in conditiile in care cei 300 de salariati ai unitatii sanitare ar fi dati afara.


Prioritatea Amnesty International – binele bolnavilor


Reprezentantul Amnesty International in România, Janina Arsenjeva, care a intocmit un raport international in care descria situatia deplorabila a spitalelor de psihiatrie din tara noastra, a declarat ca nu intelege de ce protesteaza doctorii. „Inteleg ca nu vor sa-si piarda slujbele, dar in aceasta situatie principala preocupare ar trebui sa fie binele pacientilor. Daca inchiderea spitalului este spre binele bolnavilor, atunci autoritatile trebuie sa o duca la bun sfârsit“, sustine oficialul Amnesty International.


Janina Arsenjeva considera insa ca transferarea pacientilor catre alte institutii similare trebuie sa fie facuta in interesul acestora: „E nevoie ca binele pacientilor sa fie principala preocupare a ministrului sanatatii si a autoritatilor, pentru ca s-a mai intâmplat si in alte tari ca pacientii sa fie transferati in alte clinici, dar conditia lor nu s-a imbunatatit, deoarece spitalele respective erau la fel de proaste“.


Ministrul accepta dialogul


Ministerul Sanatatii a trimis ieri un comunicat in care isi arata disponibilitatea de a dialoga cu cadrele medicale de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, dar numai cu conditia incheierii protestelor.


„O comisie a Ministerului Sanatatii se va deplasa la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, din judetul Dolj, pentru a face o analiza profunda si pentru a gasi cele mai potrivite solutii, insa numai dupa incetarea amenintarilor si reluarea lucrului.


Protestul este ilegal, iar Ministerul Sanatatii nu negociaza cu cei care incalca legea. Trebuie sa se inteleaga ca masurile care vor fi adoptate vor lua in considerare atât situatia salariatilor, cât si a pacientilor internati in aceasta unitate sanitara. Deciziile care se vor aplica vor fi rezultatul consultarilor cu toti cei implicati“, se arata in comunicatul semnat de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. (S.T.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII