17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateISJ nu pare preocupat de reabilitarea scolilor afectate de inundatii

ISJ nu pare preocupat de reabilitarea scolilor afectate de inundatii

Desi guvernul are o lista cu scolile afectate de inundatii, care urmeaza sa fie reabilitate, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj habar nu are care sint unitatile de invatamint din judet care vor beneficia de acest program


Guvernul a aprobat recent lista unitatilor de invatamint care vor beneficia de fonduri Phare, pentru refacerea cladirilor afectate de inundatiile din acest an.


Potrivit actului normativ, 180 de unitati de invatamint la nivel national – 116 scoli, 12 licee, 45 de gradinite si sapte universitati – vor primi o suma totala de 7,3 milioane de euro. Banii provin din realocarea unor sume din Programul Phare 2003 – Componenta Coeziune Economica si Sociala.


In urma negocierilor purtate de reprezentantii forurilor abilitate si ai reprezentantilor Comisiei Europene fata de controlul programelor de finantare s-a hotarit sa fie realocate 5,5 milioane de euro din Programul Phare 2003, la care se adauga cofinantarea aferenta de 1,8 milioane de euro, cu posibilitatea ca suma totala sa fie majorata prin alte realocari din economiile ulterioare. In functie de distrugerile provocate de ape fiecarei unitati de invatamint, suma de 7,3 milioane de euro va fi folosita pentru refacerea acoperisurilor, izolatiilor, instalatiilor electrice, pardoselilor, timplariilor interioare si exterioare, finisajelor interioare si exterioare, planseelor, precum si pentru achizitionarea de mobilier.


Aminare…


Din nefericire, la acest capitol conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj nu si-a facut temele si nu a stabilit inca lista cu institutiile de invatamint prioritare. Tot ce poate sa faca este sa ridice din umeri. Inspectorul care raspunde de acest program, Alexandru Gidar, nu a stiut sa dea prea multe informatii, desi pina acum s-au mai dat fonduri pentru scolile afectate de inundatii. „Nici noi nu stim cu precizie care sint aceste unitati. Reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Dolj pot sa va dea mai multe relatii“, a precizat Alexandru Gidar, inspector scolar general adjunct, din cadrul ISJ.


Aruncind pisica moarta in ograda CJ Dolj, ISJ s-a spalat pe miini si a scapat de aceasta problema. Totusi, pentru a afla scolile care urmeaza sa intre in program, am insistat sa vorbim cu reprezentantii Directiei de Integrare Europeana din cadrul consiliului judetean, dar fara vreun rezultat, pentru ca aici toate usile erau inchise la propriu.


ISJ se trezeste din amnezie


Luati pe nepregatite, cei din conducerea ISJ Dolj au vorbit ieri doar de reabilitarea unitatilor de invatamint din Dolj pe programul ce se va desfasura cu sume de bani alocate de la guvern cu imprumuturi de la Banca Mondiala. Prioritare sint trei scoli din mediul rural care au fost grav afectate de inundatii – din localitatile Brabova, Terpezita si Pietroaia. Din cele spuse de Gidar, cit si de Patru Mic, seful Compartimentului Tehnic din cadrul ISJ, pe lista institutiilor prinse in programul de reabilitare figureaza unitatile de invatamint: Scolile cu clasele I-VIII Brabova si Terpezita, Scoala cu clasele I-IV si Gradinita din satul Pietroaia. „Grav afectata de inundatii a fost Scoala cu clasele I-VIII din Brabova, unitate de invatamint care are in componenta doua corpuri. La primul corp, cuprins in programul Bancii Mondiale, lucrarile vor incepe in semestrul I al anului 2006“, a precizat Gidar, adaugind si faptul ca, pentru cel de-al doilea corp de cladire al scolii, au fost alocate de catre CJ Dolj sume ce se ridica la aproximativ 300 de milioane de lei. „Si din partea Scorpionilor Rosii s-au primit aproximativ 200 de milioane de lei, bani utili achizitionarii si montarii unei centrale termice proprii“, a completat Patru Mic.


In continuare, pe lista scolilor propuse spre reabilitare figureaza Scoala cu clasele I-VIII din Terpezita, unde au fost solicitate aproximativ 150 de milioane de lei, bani necesari refacerii pardoselii si zugravelilor. Cea de-a treia scoala si ultima este Scoala cu clasele I-IV, cit si localul Gradinitei din localitatea Pietroaia care, desi au fost destul de noi (localurile fiind inaugurate in anul 2002), au fost distruse de inundatii. „Pentru cele doua corpuri, scoala si gradinita, sint necesare aproximativ 100 de milioane de lei, bani ce vor fi folositi la refacerea imprejmuirii cu gard, a refacerii aleilor scolii, cit si a inlocuirii pardoselii de la demisolul scolii“, a explicat reprezentantul ISJ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS