20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Pensionaru-i vinovat

Oamenii legii de la Sectia 1 de Politie din Craiova au dat de urma dosarului care se pierduse prin sertarele din sectia lor. Mai mult, l-au identificat si pe cel care se face vinovat de „ratacirea“ acestui dosar: un politist care intre timp s-a… pensionat.


Pe 23 martie 2005, M.V. din Craiova a depus o plingere penala pentru calomnie la Judecatoria Craiova. Datele de stare civila si domiciliul persoanei reclamate fiind necunoscute, instanta a inaintat dosarul, pe 9.04.2005, catre Sectia 1 de Politie Craiova, impreuna cu o adresa in care se solicita identificarea persoanei actionate in judecata, pentru a putea fi citata la proces. Politistilor de la Sectia 1 le-a luat o jumatate de an ca sa gaseasca datele cerute de judecatori, respectiv adresa unui anume craiovean, pe care oricine o poate afla din cartea de telefon intr-o clipa. Poate ca datele necesare inceperii procesului penal nu ar fi ajuns nici astazi la instanta daca reclamantul nu ar fi intrebat in stinga si in dreapta de soarta plingerii sale. Astfel ca pe 6.09.2005, politistii Sectiei 1 si-au „amintit“ de cererea facuta in urma cu sase luni de judecatorie si s-au „deranjat“ sa trimita datele solicitate. Insa au uitat sa ataseze „un act“ – cererea de chemare in judecata primita de la instanta, fara de care procesul penal nu putea incepe. Vazind ca politistii nu au de gind sa le trimita actele inapoi, judecatorii au revenit cu adresa nr. 2729/29.09.2005 prin care cer actele „uitate“. Numai ca actele trimise de judecatorii craioveni nu au mai fost de gasit.


Politistii au confundat cifra 4 cu cifra 9


Dupa indelungi si complicate investigatii, derulate „prin metode specifice“, dosarul buclucas a fost gasit pina la urma, iar impreuna cu el si cel care se face vinovat de ratacirea lui. Agentul care s-a ocupat de dosarul cu pricina a fost in luna iunie in concediu de odihna. Dupa ce si-a terminat concediul, a venit la serviciu si a depus cererea de pensionare, care i-a si fost aprobata pe 30 iunie. Se pare ca solicitarea adresata politiei de judecatorie era solutionata de pe 18 iunie, dar cel care raspundea de acest dosar a fost prea ocupat cu pensionarea ca sa o mai trimita judecatorilor. Politistul si-a predat toate documentele in graba, pe baza unui proces-verbal, si dus a fost. Din graba si neatentie, pe acel proces-verbal nu a fost trecut si numarul dosarului in cauza, care, timp de sase luni, a ramas pe fundul unui sertar. Dosarul nu a fost descoperit decit dupa ce judecatorii si cel a carui plingere era la dosar au inceput sa intrebe de el. Cautarea a fost destul de lunga, pentru ca politistul pensionat avea un scris atit de necitet incit i-a derutat pe colegii sai. Acestia treceau mereu peste actele cu pricina pentru ca cifra 4 din numarul dosarului era luata drept 9. Acum, politistii nu au pe cine trage la raspundere pentru incurcatura creata, pentru ca vinovatul s-a pensionat de aproape trei luni. Cit despre dosarul cu pricina, a ajuns pina la urma complet pe masa judecatorilor, dupa o jumatate de an de „investigatii“ ale politistilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS