20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePresedinta de asociatie, expert contabil in... minareli

Presedinta de asociatie, expert contabil in… minareli

Haos in documentele contabile si peste un miliard de lei care nu pot fi justificati cu documente legale. Asta au descoperit inspectorii Primariei Craiova la proaspat infiintata Asociatie de Proprietari nr. 101 Calea Bucuresti, a carei presedinta a reusit in numai citeva luni „performanta“ de a-si pune in cap atit locatarii, cit si organele de control ale primariei si politistii de la Sectia nr. 3.


Presedinta Manuela Bica s-a batut cu pumnul in piept ani de zile in calitate de locatara si de expert contabil pentru a infiinta o noua asociatie de proprietari, nemultumita de activitatea fostei conduceri a asociatiei din care facea parte. Dupa zbateri indelungate, Manuela si-a vazut visul cu ochii si s-a „cocotat“ in functia de presedinta a Asociatiei nr. 101 Calea Bucuresti de unde a putut gestiona sute de milioane de lei reprezentind plata facturilor la utilitati. Speranta proprietarilor de apartamente intr-o conducere cinstita, fara smecherii financiare, s-a naruit o data cu descinderea inspectorilor Serviciului de Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova. In loc sa incerce sa lamureasca problemele de care era acuzata de catre angajatii primariei, presedinta Manuela Bica s-a dat mai tot timpul bolnava si plecata din localitate, lucru care nu i-a impiedicat pe acestia sa trimita procesul-verbal de control la politie si la Serviciul de Investigatii Fiscale din cadrul finantelor publice judetene.


Presedinta a refuzat sa prezinte documentele contabile


De doua ori au batut drumurile inspectorii municipalitatii pina cind au reusit sa dea de urma documentelor financiar-contabile, unul dintre motive fiind si acela ca in cadrul asociatiei nu era angajata nici o persoana care sa se ocupe de acest lucru. Dupa cum rezulta din declaratiile casierului, singura persoana care a intocmit registrele de casa sau a depus si ridicat bani din banca a fost Manuela Bica. In urma controlului, inspectorii au descoperit ca asociatia nu avea nici o evidenta a obligatiilor catre furnizorii de utilitati sau a operatiunilor de incasari si plati prin banca, iar registrele contabile obligatorii, registrul jurnal si registrul inventar nu erau intocmite. „Activitatea de organizare si contabilitate se desfasoara cu foarte mari deficiente. Din procesul-verbal al sedintei proprietarilor din asociatie din mai 2005 reiese ca presedinta Bica Manuela a refuzat in nenumarate rinduri sa prezinte comisiei de cenzori, pentru verificare, toate documentele contabile“, se arata in procesul-verbal de control al primariei. Dupa cum au constatat inspectorii municipalitatii, pina la data de 1 septembrie chitantele emise de catre casier nu erau inregistrate nominal in registrul de casa, ci in borderoul de incasari, unde erau trecute la gramada. In felul acesta, intre sumele din documente au aparut diferente semnificative de ordinul milioanelor de lei pe parcursul unei singure zile. De exemplu, pe data de 27 aprilie in borderoul de incasari era trecuta suma de 26 de milioane de lei, iar valoarea totala a chitantelor era de 28 de milioane, de unde rezulta ca doua milioane de lei nu erau trecute in documentele centralizatoare. Exemplele pot continua, sumele variind zilnic intre doua si trei milioane de lei, in total ajungindu-se la aproape 22 de milioane de lei in numai doua luni.


A ridicat banii si nu a mai adus documentele justificative


Cele mai grave nereguli le-au descoperit inspectorii in privinta a doua dispozitii de plata reprezentind avans catre furnizori, pe baza carora presedinta asociatiei, Manuela Bica, a ridicat 520 de milioane de lei pe data de 1 septembrie. Desi a luat banii, presedinta nu a justificat prin nici un document plata timp de doua saptamini, desi legal trebuia s-o faca in maximum patru zile. Mai mult, nefiind angajata a asociatiei, Manuela Bica nu putea sa primeasca nici un leu cu titlu de avans. Cu toate acestea, presedinta a ridicat alte patru milioane de lei a doua zi, in ciuda faptului ca acordarea unui avans era interzisa persoanelor care nu l-au justificat integral pe primul. „Intrucit suma de 520 de milioane de lei ridicata de Manuela Bica (…) nu a fost justificata prin plati facute si nu a fost restituita in casieria asociatiei, organul de control considera ca pot exista suspiciuni cu privire la faptul ca aceasta suma lipsea din casierie la data la care s-a efectuat verificarea, iar documentul justificativ a fost intocmit doar pentru ca soldul scriptic sa corespunda cu numerarul gasit la verificarea casieriei“, se mai arata in procesul-verbal de control. Alte noua milioane de lei pe care presedinta nu le poate justifica au fost incluse la capitolul „cheltuieli de constituire a asociatiei de proprietari si amenajare spatiu“. Numai ca datele trecute pe chitante indica luna aprilie, adica la citeva luni dupa infiintarea asociatiei. Acelasi „mister“ persista si in privinta amenajarii sediului asociatiei, lucrari care au costat cinci milioane de lei, dar pentru care nu a fost depus nici un document justificativ. Presedinta inventiva s-a scazut chiar de la intretinere cu suma de zece milioane de lei, pe motiv ca ar fi platit din buzunarul propriu banii pentru constituirea asociatiei.


Sute de mii de lei modificate din pix


Inspectorii au descoperit alte 743 de milioane de lei ridicate din banca in mai multe transe, fara ca operatiunile sa aiba anexate documente justificative din care sa reiasa beneficiarul sumei platite. „In lipsa documentelor legale care sa arate ce plati s-au efectuat, suma de 743 de milioane de lei poate fi considerata astfel lipsa in gestiune“, au concluzionat inspectorii primariei. Presedinta Manuela Bica a facut o adevarata obsesie pentru copiile xerox. Altfel nu se poate explica regularitatea cu care aceasta tragea zilnic la xerox zeci de copii al caror pret a fost umflat artificial prin modificarea cu pixul a costurilor totale. Cea mai batatoare la ochi este o chitanta pe care sint trecute 54 de copii xerox la pretul de 15.000 de lei bucata, care au costat 810.000 de lei. Cel putin asa arata chitanta modificata vizibil cu pixul pe care a fost adaugat un zero, astfel ca din 81.000 de lei s-a ajuns la 810.000. Acelasi pret de 15.000 de lei a fost trecut pe alta chitanta, a carei valoare se ridica la 300.000 de lei, cind in realitate pretul pe copie era de 1.500 de lei, iar costul total era de 30.000 de lei. Modificarile efectuate pe documentele justificative au fost constatate si de inspectorii primariei, care au trimis procesul-verbal de control pe adresa Sectiei de Politie nr. 3. „Au fost gasite inregistrate in registrul de casa bonuri cu valoare fixa (…) reprezentind copii xerox, avind inscrisuri care au suferit modificari. Deoarece detinerea acestor documente poate constitui infractiune, ele au fost ridicate in original din sediul asociatiei“, au concluzionat inspectorii. Contactata telefonic, presedinta Asociatiei nr. 101 Calea Bucuresti, Manuela Bica, nu a raspuns pentru a-si preciza punctul de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS