11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateModa de a fi masterand

Moda de a fi masterand

Masteratul, forma superioara de perfectionare a absolventilor de facultate, a devenit, spun cadrele didactice universitare si cei admisi la master, un lucru necesar, care nu mai este facut doar din pasiune sau din interesul absolventilor pentru continuarea studiilor, ci mai mult pentru obtinerea unui avantaj in vederea angajarii.


Examenul de master a inregistrat anul acesta la Universitatea din Craiova un numar record de absolventi de facultate. Din cele spuse de membrii Senatului Universitatii, numarul doritorilor de perfectionare a studiilor a fost chiar de trei ori mai mare decit cel de anul trecut. La Facultatea de Litere, in acest an, au fost 355 de candidati inscrisi, toti admisi, dintre care 35 la buget, comparativ cu anul trecut, cind s-au aratat interesati doar o suta de absolventi. Alte facultati nici macar nu au avut locuri subventionate de stat. Facultatea de Istorie-Filosofie-Geografie, specializarile sociologie si filosofie, in acest an, la examenul de masterat, a afisat numai locuri cu taxa. Ca atare, a crescut si suma virata de candidati in conturile Universitatii, masterul devenind chiar o afacere. „Vrem, nu vrem, nu avem incotro. Chiar daca masterul ne costa multi bani, taxa platita de noi fiind de 16 milioane de lei, sintem constienti de faptul ca fara acesta aproape ca nu mai poti face nimic. Nici in sistemul invatamintului preuniversitar aproape ca nu mai poti preda fara acesta“, a spus unul dintre cei admisi la master, pe locurile de la taxa.


„Citi s-au inscris, atitia au intrat“, a spus decanul Facultatii de Litere, prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu. Totodata, decanul a precizat ca taxa de 16 milioane de lei reprezinta o suma modica. „Nu este mare deloc! Cred ca este o problema care poate fi acoperita de cineva care isi doreste sa devina masterand, dar cu conditia sa aiba un serviciu bine platit si din care sa acopere acesti bani. Intr-un cuvint, taxa nu mi se pare excesiva“, a explicat Cristiana Teodorescu. Lucian Buse, prorector al Universitatii din Craiova, a precizat ca fondurile adunate din taxele de master reprezinta un venit substantial care „ajuta“ institutia de invatamint. „Nu sint doar niste venituri in plus, ci si cheltuieli. 30% din bani intra in fondul centralizat al Universitatii, avind ca destinatie activitati diverse, iar 70% merg spre salarizarea cadrelor universitare“, a concluzionat prorectorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS