14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii doljeni se cearta... pe granite

Primarii doljeni se cearta… pe granite

In Dolj, pamintul este motiv de disputa nu numai intre oameni, ci si intre comune. Pentru ca hartile cu vechea impartire administrativa s-au pierdut, granitele dintre Cosoveni-Circea si Farcas-Talpas nu sint inca stabilite, iar primarii acestor localitati se cearta de mai multi ani si cauta prin arhive documente pentru a demonstra care sint adevaratele hotare. O comisie a prefecturii incearca sa medieze neintelegerile, dar fara sanse prea mari de reusita. Deoarece fiecare primar crede ca dreptatea este de partea sa, problema granitelor comunale ar putea sa fie transferata in salile de judecata.


12 comune doljene si-au impartit terenurile la inceputul acestui an, dar numai zece dintre ele si-au rezolvat problemele teritoriale si s-au inteles asupra granitelor, comunicindu-le Oficiului de Cadastru, fara interventia autoritatilor judetene si a justitiei. Hotarele care delimiteaza comunele Cosoveni-Circea si Farcas-Talpas nu au fost nici pina acum trasate, pentru ca primarii nu reusesc sa se inteleaga. Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului, a declarat ca primarii din Cosoveni, Circea, Farcas si Talpas sint foarte incapatinati si fiecare crede ca are dreptate. „Acum citeva luni, o comisie stabilita prin ordinul prefectului le-a delimitat granitele, dar ei nu au fost de acord. S-au incapatinat si a ramas fiecare pe pozitia lui. Le vom acorda o noua sansa: vom forma alta comisie si daca nu vor reusi sa se inteleaga nici acum vor ajunge in instanta“, a precizat Cernatescu.


Fiecare primar are dreptate


Primarii celor patru localitati duc de mai multa vreme un razboi al declaratiilor, fiecare sustinind cu tarie ca dreptatea este de partea sa si ca documentele pe care le detine sint cele originale.


Ilie Nemtaru, primarul din Farcas, afirma ca el vrea sa rezolve situatia „amiabil“, dar ca Gheorghe Casiu, primarul comunei Talpas, „confunda primaria cu betisoarele de la scoala“. „Eu sint in primarie din ’70 si am vechea harta cu impartirea, harta care exista si la Oficiul de Cadastru, asa ca problema din punctul meu de vedere e ca si rezolvata. Il las in pace, sa masoare ca nebunu’ prin sat. Mai are multe de invatat. Administratia locala nu se maninca pe piine ca pateul“, a spus Ilie Nemtaru. Surse din cadrul Primariei Talpas sustin insa ca intre cele doua comune nu exista nici un fel de neintelegeri, ca situatia granitelor e clara si singurul care nu intelege acest lucru este primarul din Farcas.


La granita dintre Cosoveni si Circea, lucrurile stau cu totul altfel. Delimitarea celor doua comune s-a facut in urma cu un an printr-o hotarire a consiliului judetean. Valerica Pupaza, primarul din Circea, sustine ca dupa alegerile din vara anului trecut, primarul din Cosoveni a atacat in instanta hotarirea consiliului si a dat in judecata prefectura.


„Cu toate ca hotarirea a fost anulata, pentru ca nu avea numar, din punctul meu de vedere ea este valabila. Sint curios ce argumente si ce documente ar putea sa aduca Dumitru Ilie, primarul din Cosoveni, la intilnirea cu comisia. Oricum, a trecut aproape un an si nu s-a facut nimic. Aceasta situatie nu ne-a adus decit pierderi la bugetul local. Eu imi cunosc granitele, daca el nu si le cunoaste e problema lui“, a declarat Valerica Pupaza. Acesta este insa contrazis de Gheorghe Barbarasa, secretarul Consiliului Judetean Dolj, care declara ca nu stie despre ce hotarire anulata in instanta vorbeste primarul din Circea. La urmatoarea intilnire dintre comisie si cei patru primari nemultumiti, secretarul consiliului judetean va incerca sa faca pe mediatorul. „Sper sa ii conving sa renunte, deoarece este neplacut ca autoritatile locale sa se certe si sa se judece pentru o bucata de pamint“, a afirmat secretarul CJ Dolj.


Nu este vorba insa doar de o bucata de pamint, ci de o serie intreaga de interese financiare si funciare, completate de lupte politice si mari orgolii. Pentru ca autoritatile locale nu reusesc sa se inteleaga, solutia finala va fi, se pare, instanta.


Craiova isi va afla limitele administrative in 2007


In 2007, craiovenii vor sti cu exactitate pina unde tine teritoriul administrativ al orasului si vor avea o baza completa de date urbane. Asa sustin autoritatile locale, care spera sa obtina de la guvern fonduri pentru cadastrarea orasului. „Regret ca aceasta lucrare nu a fost facuta mai demult. O sa facem presiuni la Ministerul Administratiei si Internelor, precum si la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului pentru a obtine banii necesari, astfel ca primaria sa nu mai suporte cheltuieli de la buget“, a declarat primarul Antonie Solomon. Potrivit estimarilor, intreaga lucrare ar costa aproximativ 80 de miliarde de lei. (B.G.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS