20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Radovan, campania de toamna este in plina desfasurare

La Radovan, campania de toamna este in plina desfasurare

„Momentan ne ocupam de eliberarea de bonuri valorice pentru agricultura si primim in continuare cereri pentru subventii. Oamenii sint in cimp, la recoltatul porumbului. Este cam verde, dar se grabesc de teama ploilor. Productia este buna, avem o medie de patru tone de boabe la hectar. Totodata, ne ocupam si de pregatirea terenului pentru insamintarile de toamna“, a afirmat Gheorghe Tolea, viceprimarul comunei doljene Radovan.


Drumuri


„Desi nu avem programe de modernizare in derulare, pina acum am reusit sa pietruim jumatate din cei sase kilometri ai Drumului Comunal 26 care face legatura intre Radovan, satul de centru, si Tirnava. Banii au fost primiti de la consiliul judetean. Exista totusi si un program SAPARD care are ca obiectiv asfaltarea a patru kilometri de drum intre Radovan si Fintinele. De patru ani sintem in faza de asteptare, proiectul a fost facut, dar nu mai sint bani“, a spus vicele comunei Radovan. Prin satul Tirnava trece un autobuz care are traseul Perisor – Maracine – Mirza – Craiova. Conducerea primariei ar dori ca traseul sa includa si Radovanul, pentru a asigura transportul elevilor de la Tirnava. „Am facut adrese la consiliul judetean. Avem nevoie de acest autobuz. Pentru noi ar fi de un real folos, spre Mirza nu este o urgenta, face un ocol de zece kilometri. Daca ar trece pe la noi ar face doar sapte. Adrese au facut si cei de la Perisor si vom mai face. Asa ar ajunge si copiii mai usor la scoala“, a afirmat primarul Ion Constantinescu.


Comuna cu copii putini


„Populatia comunei noastre este imbatrinita. Avem doar 1.500 de locuitori, dintre care 160 de elevi. Natalitatea este in scadere, iar mortalitatea este in crestere. Pina la aceasta data avem doar patru nasteri, dar, din pacate, am inregistrat 30 de decese. Tinerii nu se intorc de la oras pentru ca aici nu au ce face, singura activitate pe care o pot desfasura este agricultura care, in ultimul timp, nu prea da satisfactii. In Radovan avem o gradinita si o scoala cu clasele I-VIII, in satul Tirnava una cu clasele I-IV si o gradinita, iar in celalalt sat, Fintinele, nu avem scoala pentru ca sint doar doi copii, care vin la scoala din centru. Au de parcurs cite patru kilometri in fiecare zi. Mai greu este cu cei sapte-opt copii de clasele V-VIII care vin de la Tirnava si care au sapte kilometri de mers pe jos. Si eu sint din acelasi sat. Vin cu mine dimineata, cu autobuzul. Din pacate, acesta ajunge cam devreme, la sase si un sfert, iar scoala se deschide pe la sapte si jumatate. Ii iau in primarie si ii tin la caldura, pina se deschide scoala. La intoarcere se duc pe jos, pentru ca acelasi autobuz trece inapoi abia pe la cinci si un sfert, iar copiii prefera sa plece decit sa stea dupa el. Mai greu este iarna. Avem probleme cu drumul spre Tirnava care este mai tot timpul inzapezit. Degeaba venim si curatam cu un plug, ca vintul aduce zapada la loc, troienind-o. Asta-iarna drumul a fost inzapezit timp de doua luni. Eu o luam inainte sa fac pirtie, iar ei, saracii, veneau dupa mine. Au fost si zile cind nu au mai venit deloc la scoala. Cu toate acestea, la examenul de capacitate am avut o promovabilitate de 70%, iar dintre cei care l-au luat jumatate au mers la liceele din Craiova. Mai greu este cu cetatenii de etnie roma, avem 70 de familii, care nu isi prea trimit copiii la scoala“, a povestit viceprimarul Tolea. Putin dupa ora prinzului, trei pusti isi trageau cu greu picioarele pe drumul dinspre Radovan spre Tirnava. „Asta facem in fiecare zi. Dimineata mai venim cu autobuzul, dar de intors ne intoarcem pe jos, facem cam o ora, o ora si ceva. Daca mai trece cineva, ne mai ia cu masina, dar nu prea are cine. Iarna, daca e zapada mare, stam mai mult pe acasa, chiar si cite o saptamina sau doua, ca drumul e lung si e greu de mers“, au povestit cei trei scolari.


Investitii de viitor


„La Fintinele avem un lac de acumulare cu o suprafata de 256 de hectare luciu de apa. Acum, din cauza ploilor abundente a crescut foarte mult, ajungind la 350 de hectare. Ne-a fost foarte teama sa nu avem probleme, pentru ca mai era putin si dadea peste, dar a dat Dumnezeu si s-au oprit ploile la timp. Digul a fost construit in 1973, iar in 1975 a fost construita si o hidrocentrala. Era foarte mica, dar totusi producea ceva curent electric. Din pacate, dupa revolutie a fost abandonata. Luciul de apa este concesionat pe o perioada de 49 de ani. Acum dorim sa scoatem la licitatie si plaja, pentru ca are un potential deosebit. Daca se va gasi cineva cu banii necesari, aici ar putea fi construit chiar un sat de vacanta. Plaja se intinde pe cinci hectare, iar lacul este plin de peste“, a spus vicele.


Investitii in agricultura


„Pe raza comunei avem doua societati agricole care au luat teren in arenda. SC AGRIDAN, cu sediul la Tirnava, are 925 de hectare, iar SC TU AGRAR, cu sediul la Fintinele, are 240. Cea de la Fintinele are perspective de extindere. Abia anul acesta au inceput sa faca contracte de arendare. Au doar un angajat, in schimb cei de la Tirnava au oferit sase locuri de munca“, a mai spus Gheorghe Tolea.


Biserici construite de haiduci


„Satul Tirnava nu a fost acolo unde este acum. Un satean pe care il chema Tirna a descoperit o biserica in mijlocul padurii si a fost primul care si-a facut acolo un bordei. Batrinii spun ca numele satului vine de la numele acestuia. Biserica de la Tirnava a fost construita de haiduci pe la 1846. Cea de la Fintinele este unicat, a fost declarata monument istoric, este realizata in totalitate din lemn pentru ca, dupa cum spuneau batrinii, toata aceasta zona era acoperita de codri seculari care se intindeau pina la Craiova si se pastreaza in buna stare. De fapt, nu numai acestea doua, dar si bisericile de la Perisor si Intorsura au fost construite de haiduci“, a povestit viceprimarul.


Dispensar disputat


Cladirea in care functioneaza cabinetul medicului de familie apartine Consiliului Judetean Dolj. „Avem un dispensar medical de tip spital. Am cerut celor de la consiliul judetean sa ni-l dea noua, sa-l reparam, ca este distrus, si sa amenajam o farmacie si un cabinet stomatologic, insa nu au fost de acord. Se doreste vinzarea lui medicilor de familie, dar nu stim cine are bani sa-l cumpere. Cei de la judet nu s-au implicat cu nimic, nu ne sprijina cu nimic. In urma dezafectarii unui grajd, am recuperat vreo trei mii de tigle pe care le vom folosi la inlocuirea tiglelor sparte, pentru ca medicul de familie nu isi poate desfasura activitatea intr-o incapere in care ploua“, a afirmat vicele Tolea.


Retrocedari


„La noi in comuna au fost date toate titlurile de proprietate, mai avem doar unele in care s-a gresit numele, dar se pot rezolva. In schimb, avem pe cineva care cere o masina de treierat pe care noi nu i-o putem da, pentru ca nu face obiectul legii si persoana nu detine nici un act prin care sa poata dovedi ca a avut asa ceva“, a mai spus vicele.


Camine scoase de sub tutela circiumilor


„Avem trei camine culturale, cite unul in fiecare sat, toate sint in stare buna. Am reusit sa le scoatem de sub tutela circiumilor, iar acum gazduiesc diverse adunari sau apectacole. La Tirnava, in camin, functioneaza singura clasa de acolo, dar si gradinita. De asemenea, ne putem lauda cu o biblioteca comunala care numara 8.900 de volume de care se ocupa un bibliotecar cu studii superioare, care este de la noi din comuna“, a povestit viceprimarul Gheorghe Tolea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS