20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudentii s-au saturat sa plateasca taxa pe mizerie

Studentii s-au saturat sa plateasca taxa pe mizerie

• Conditiile precare din caminele studentesti din Craiova ii aduc pe tineri in pragul disperarii • Studentii se pling de faptul ca taxele platite de ei la cazare, 920.000 de lei pe luna pentru studentii cu taxa si 750.000 de lei pentru cei de la buget, de la 1 octombrie taxa crescind la peste 1,2 milioane de lei, sint prea mari • Regim de baie strict si la comun, cu doar sase ore de apa calda pe saptamina • Gindacii, colegii fideli ai caministilor pe perioada studentiei • Bani mai multi pentru studentii ai caror parinti sint cadre didactice


Conditiile deplorabile din caminele studentesti craiovene (Complex TCM si Agronomie) ii scot din minti pe studenti. In ciuda ofertei destul de bogate a locurilor de cazare, 4.000 de locuri in acest an universitar, un numar redus de studenti, aproximativ 2.500, au apelat pina in prezent la cazarea in camine. Motivul fiind acelasi ca in fiecare an: „Camerele caminelor sint la fel cum le-am lasat, fapt pentru care oamenii nu se prea inghesuie. Degradate, mizerabile, cu mobilier sarac pentru care taxele lunare platite de noi nu se justifica“, a spus un student. Din punctul lor de vedere, al caministilor, cei 920.000 de lei pe luna (studentii la taxa) sau 750.000 de lei, cit platesc studentii de la buget, sint bani achitati pe mizerie, igrasie si mucegai, nicidecum pe confort. „Insusi cuvintul confort nu-si gaseste locul aici. In camine noi nu putem spune ca avem asa ceva. Tot ce ni se ofera este un acoperis deasupra capului sau ceva ce aduce aminte mai mult de primitivism“, a explicat Marian Maglaviceanu, student in anul IV, la Facultatea de Stiinte Economice, sectia contabilitate, cazat in Caminul 8 – TCM. De aceeasi parere sint si liderii studentilor: „Banii pentru lucrarile de intretinere si igienizare a caminelor sint insuficienti. Si anul acesta, suma de aproximativ 1,3 miliarde de lei a fost infima“, a precizat Nicolae Babiuc, vicepresedinte al Conventiei Organizatiilor Studentesti (COS) pe probleme sociale. In replica, directorul Caminelor si Cantinelor, Micu Salica a declarat: „Am facut tot ce am putut pentru a asigura studentilor conditii decente de cazare. Igienizarea s-a facut cu intirziere, deoarece si banii au intrat in vistieria noastra pe ultima suta de metri“.


Diferente intre studenti


In campusurile studentesti din Craiova mai exista si studenti fericiti. Este cazul celor care sint cazati in Caminul 10, Complex TCM, unde tinerii beneficiaza de un confort sporit, camere prevazute cu dusuri, dar pentru care sint nevoiti sa scoata din buzunar si mai multi bani, un student la buget platind lunar cel putin 980.000 de lei. Si diferentele dintre ei pot continua la nesfirsit. In timp ce colegii lor din Campusul Agronomie fac de cele mai multe ori dusuri reci, apa calda fiind administrata cu program strict – sase ore pe saptamina – , cei din TCM au apa calda la discretie, programul de functionare fiind nonstop. Iar ceea ce acuza studentii in repetate rinduri este faptul ca, atunci cind iti este lumea mai draga, in special pe perioada verii, si vrei sa faci o baie, constati ca nu e apa, la români impamintenindu-se lozinca „iarna nu-i ca vara!“. „Conditiile nu se compara. In caminele Agronomiei, baile sint intr-un hal de nedescris. Cearsafuri mucegaite, ingalbenite de vreme si pline de ciuperci iau locul perdelutelor plasticate care ar trebui initial sa imbrace dusurile“, a continuat Marian. De aceeasi parere cu acesta este si Daniel Ursu, student in anul II la Facultatea de Stiinte Economice din Craiova. El ne-a povestit ca, dintre „indeletnicirile“ studentilor, cea mai la moda este acum prinderea gindacilor de tot felul cit si a rozatoarelor, care s-au dovedit a fi cea mai fidela companie a studentilor. „Am scos din camera, fara exagerare, doua farase pline cu gindaci de toate felurile. Deja ne-am obisnuit cu aceasta practica. Dimineata dam cu diverse solutii, iar seara stringem gindacii cu farasul“, a spus Daniel.


Padure fara uscaturi


Un lucru cert si pe care studentii il recunosc este faptul ca nu toti studentii cazati in campusuri fac parte din lumea civilizata. Si inca mai exista oameni certati cu legea. „Barbarii nu stiu ce inseamna civilizatia. Pentru astfel de indivizi ar trebui sa se aplice sanctiuni/amenzi severe. O simpla observatie din partea administratorilor nu schimba cu nimic situatia. Cu siguranta, exista multi care nu stiu decit de bita“, a adaugat Marian Maglaviceanu.


Vandalism


Despre actele de vandalism ale studentilor comenteaza si administratorii de camine. In urma cu doua zile, administratorul Caminului 1, Complex Agronomie, Iulica Getoiu, a spus cum una din camerele caminului arata mai mult a bar. „Cind am intrat, m-am crucit. Peste 40 de sticle de bere erau strinse intr-un colt al camerei. Iar pe tavan, in loc de lustra, studentii montasera un ventilator. Asa ceva nu este posibil. Locul semana cu o taverna. Pentru noi este simplu sa-l amendam sau sa-l dam afara. Dar cei care au de suportat consecintele sint parintii acestora, care nu cunosc faptele odraslelor lor, si vin si ne roaga cu lacrimi in ochi sa-i recazam“.


In continuare, administratorii caminelor au mentionat ca, dupa ce paza de la camine a fost asigurata 24 de ore din 24, studentii i-au acuzat ca sint tinuti ca la puscarie, in regim de detentie. „Cind le-am atras atentia sa nu mai circule prin camin ca pe bulevard, studentii ne-au sarit in cap“, a concluzionat administratorul.


Reduceri la cazare pentru copiii de dascali


Potrivit Legii invatamintului si Statutului personalului didactic, copiii bugetarilor din sistemul educational beneficiaza de o seama de reduceri. Dintre acestea, cele mai uzitate sint taxele pentru cazarea in caminele studentesti, cit si cele de scolarizare. Si in acest an, potrivit directorului camine si cantine, Micu Salica, studentii, copii ai cadrelor didactice, cit si ai personalului nedidactic din sistem beneficiaza de reducere, cu conditia sa fie studenti pe locurile de la buget. Pentru acestia, taxa de cazare in camin nedepasind o suma mai mare de 300.000 -350.000 de lei. „Nu facem separatisme. Tot ce trebuie sa detina copiii de cadre didactice este o adeverinta emisa de unitatea de invatamint unde preda parintele, adeverinta ce trebuie semnata de directorul scolii si de Inspectoratul Scolar Judetean Dolj. Si pentru ca perioada cazarilor incepe pe 27 septembrie, studentii trebuie sa intre deja in posesia acestor adeverinte“, a spus directorul. Totodata, acesta a punctat ideea ca, daca pina anul trecut universitar copiii profesorilor beneficiau din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii de o subventie de 600.000 de lei, se pare ca in acest an aceasta chiar se va dubla.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII