13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul din nou sub ape

Doljul din nou sub ape

Comitetul pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit ieri dupa-amiaza la Prefectura Dolj pentru a analiza situatia in care se afla judetul ca urmare a ploilor cazute in ultimele doua zile. In urma centralizarii datelor s-a ajuns la concluzia ca au fost afectate 12 comune din partea de nord-vest a judetului.


Viitura a facut ravagii in comuna Terpezita. Au fost afectate atit casele localnicilor, cit si scoala din comuna, aici apa atingind 50 de centimetri adincime. La Bradesti au fost inundate 200 de gospodarii si 50 de hectare de teren agricol. La Bralostita, apa a patruns in case si in curti. O situatie deosebita s-a inregistrat la Brabova, unde apa a depasit doi metri si jumatate. Scoala din localitate a avut din nou de suferit, dar si localul pe care autoritatile il amenajasera pentru a asigura desfasurarea cursurilor. Pentru cei peste o suta de elevi, cursurile vor fi intrerupte pe 20 si 21 septembrie pina la gasirea unei modalitati de transport a acestora spre alte scoli invecinate. Prefectul Nicolae Giugea a afirmat ca in zona trebuie trimise ajutoare constind in apa, piine si conserve, pentru ca oamenilor nu le-a mai ramas nimic, existind zone in care casele au fost distruse complet. In comuna Pietroaia a fost inundat localul scolii si nici o casa nu a fost crutata de furia apelor. De asemenea, la Sopot au fost evacuate 30 de persoane care s-au adapostit in localul scolii. Calea de acces dinspre Craiova spre comuna Breasta a fost inchisa deoarece drumul judetean 606 A a fost acoperit de apele revarsate ale piriului Raznic, atingind peste un metru adincime. La Cernatesti au fost inundate 50 de gospodarii, apa a intrat in patru case si 80 de hectare de teren agricol au fost inundate. In localitatea Plesoi, profesorii navetisti au ramas blocati cu masina intre Predesti si Plesoi. De asemenea, la Gogosu, piriul Meretel a rupt doua poduri si a inundat 20 de case. In comuna Grecesti au fost inundate 18 case si 30 de anexe gospodaresti, iar la Vela piriul Terpezita a inundat trei case si a blocat drumul comunal 63 C. Previziunile meteorologilor pentru zilele urmatoare nu sint deloc imbucuratoare.


Va ploua pina spre sfirsitul saptaminii


Ploile vor continua pina vineri inclusiv si se asteapta cantitati de 25 de litri pe metrul patrat, existind zone in care acestea pot atinge chiar 60-80 de litri pe metrul patrat. „Vom ramine in alerta. Deocamdata, situatia este sub control, dar nu stim ce va fi peste noapte. Momentan, in teren exista echipaje de jandarmi care actioneaza cu barci si motopompe, dar si echipe ale Electrica si Romtelecom care incearca sa remedieze eventualele defectiuni aparute. In primul rind avem nevoie de mijloacele de comunicatie pentru a putea fi la curent cu ce se intimpla in teritoriu. Rugam insistent oamenii sa nu se aventureze spre zonele afectate de revarsarea apelor, pentru ca drumurile sint impracticabile, unele dintre ele chiar au suferit rupturi ale caii de rulare, si exista pericolul real de a ramine izolati“, a afirmat prefectul Giugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS