10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopii nevoiti sa dea taxa de protectie la scoala

Copii nevoiti sa dea taxa de protectie la scoala

La nici o saptamina de la deschiderea noului an scolar, la Petrosani au si aparut smecherii de cartier, care le cer celor mici taxa de protectie. Autoritatile locale si conducerile unitatilor de invatamint stiu de existenta unor astfel de indivizi, dar se pare ca masurile luate nu sint suficiente.


La o scoala situata in centrul municipiului Petrosani, un copil de numai zece ani a ajuns sa traiasca un adevarat calvar din cauza altuia care ii cere taxa. Copilul este elev in clasa a V-a la Scoala „Avram Stanca“ si, inca din primele zile ale acestui an scolar, a fost nevoit sa-si anunte parintii de situatia prin care trece. „Mi s-a plins acasa ca un copil mai mare, care nu este la aceeasi scoala cu el, i-a cerut cinci milioane de lei ca sa nu-i faca vreun rau. Ne spune ca nu mai vrea sa mearga la scoala si sintem nevoiti sa-l conducem noi, iar afara refuza sa mai iasa din acest motiv. Copilul este pur si simplu terorizat si am ajuns sa-l urmarim oriunde se duce“, sustin parintii micutului. Ei spun ca au avut deja ocazia sa-l contacteze pe cel care le santajeaza copilul, dar ca se tem in continuare.


Trebuie actionat asupra cauzelor


Conducerea scolii spune ca, pe parcursul anului trecut, au mai fost astfel de cazuri, insa toate au reusit sa fie solutionate cu politia. Problema apare insa atunci cind se incearca eliminarea acestui tip de santaj, deoarece trebuie actionat asupra cauzelor, care de cele mai multe ori sint legate de mediul familial. „Am tot avut astfel de situatii in care copiii erau pusi de catre alti indivizi mai mari sa sara, iar cel la care ii zornaiau banii era nevoit sa-i doneze gastii. Chiar si propriul meu copil a avut de-a face cu ei, iar unul dintre elevii nostri a plecat acasa fara incaltaminte, dupa ce adidasii i-au fost furati de astfel de indivizi. Noi insa reusim sa-i prindem, dar cred ca trebuie sa se puna problema inlaturarii cauzelor ce duc la astfel de situatii. In ceea ce-l priveste pe elevul nostru, vom lua masuri comune, impreuna cu toti dirigintii si politia de proximitate“, a spus Olga Markos, directorul Scolii Generale „Avram Stanca“ din Petrosani.


Conducerea scolii a luat deja legatura cu politistii si elevii din toate clasele vor fi supusi unor testari, pentru a fi identificati si alti copii terorizati.


Pentru mai multa siguranta, directorul scolii spune chiar ca va cere ca politia sa supravegheze zona o perioada mai lunga de timp, iar in incinta scolii nu va intra nimeni fara sa fie legitimat. In plus, pentru a evita eventualele probleme, conducerea scolii cere parintilor sa-si supravegheze copiii mai atent la intoarcerea de la scoala, unde si orarul a fost modificat, cursurile fiind programate pina maximum la ora 17.00.


Politistii pretind insa ca nu stiu de existenta unor astfel de cazuri in scolile din Petrosani. „Nu avem nici o sesizare in legatura cu astfel de cazuri. Paza unitatilor de invatamint ar trebui efectuata de catre patrulele de jandarmi“, afirma Florin Nicolae, comandantul Politiei municipiului Petrosani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS