19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO femeie din satul Ghindeni concureaza la titlul de cea mai virstnica olteanca

O femeie din satul Ghindeni concureaza la titlul de cea mai virstnica olteanca

In urma cu un secol, pe 19 septembrie 1905, vedea lumina zilei Niculita Andruta, mezina unei familii din Ghindeni. Fratii sai mai mari au trecut in nefiinta pe cind Niculita era doar un copil. Femeia si-a dedicat intreaga viata familiei pe care a intemeiat-o cu Ion Andruta, cel mai mindru danac al satului la acea vreme. Au avut patru copii si au trait impreuna vremuri frumoase de care batrina isi aduce aminte cu drag: „Eram tineri, maica, si munceam la colectiv. Se gaseau de toate pe timpul meu, nu duceam lipsa de nimic. Aveam si bani si era bine, nu ca acuma cind nu am de nici unele“.


„La spital am fost acu’ vreo 40-50 de ani…“


Ajunsa la venerabila virsta de 100 de ani, Niculita Andruta se poate lauda cu o sanatate de invidiat. Batrina nu are decit ceva probleme reumatice si de vedere, firesti unei asemenea virste. Femeia isi aduce aminte vag de ultima ei vizita la spital, aceasta petrecindu-se in urma cu 40-50 de ani, pentru o operatie de apendicita. Tanti Niculita nu obisnuieste sa mearga la medic, tratarea problemelor minore de care a mai avut parte raminind in seama leacurilor stiute de ea, din mosi stramosi.


100 de ani, patru copii, opt nepoti si noua stranepoti


Tanti Niculita are o zestre de invidiat: trei fete, opt nepoti si noua stranepoti si lista ar fi putut fi completata daca viata unicului ei baiat, Ionica, nu ar fi fost curmata intr-un mod tragic. Batrina acum este singura, nici unul dintre copiii, nepotii si stranepotii sai nelocuind cu ea. Timpurile cind in casa era veselie si camara era doldora au apus demult, Niculitei neraminindu-i ca sprijin decit bastonul si nepotul ei, Cornel. Acesta este singurul din cei opt nepoti care o mai intreaba de sanatate si, in ciuda faptului ca nu e prea avut, mincarea nu-i lipseste bunicii. „Ea este cea care m-a crescut… cum sa n-o ajut?! Din putinul pe care il am ii fac si ei portie. Am vindut un loc de casa si cu banii obtinuti i-am refacut acoperisul, ca-i ploua inauntru. Nu are curent si nici fintina, dar, neavind bani, sint bune si luminarile sau lampa de gaz, dar asta mai mult de sarbatori. Apa ii aduc eu cit ii trebuie“, a spus Cornel. Desi tanti Niculita si-ar fi dorit pe una dintre fiice alaturi, nu a fost sa fie asa, fiecare intemeindu-si familia in alte locuri. Viata nu a fost foarte generoasa nici cu ea, nici cu fiicele sale, care si ele la rindul lor nu au o situatie materiala foarte buna. Nu isi pot permite s-o viziteze pe cea care le-a dat viata decit de cel mult doua ori pe an, iar de ajutat, aproape ca nici nu se pune problema.


Secretul longevitatii Niculitei Andruta ar putea fi alimentatia, saraca in proteine animale, dar nu din cauza vreunei cure, ci pur si simplu pentru ca nu avea carne sa puna pe masa.


Femeia nu are nici un venit


„Am pierdut si amarita aia de pensie de 250.000 de la CAP… nici ajutor social nu mai am. Singura mea avere este nepotul meu Cornel, care are grija de mine si lui o sa-i las casa dupa moartea mea“, a mai spus tanti Niculita. Cu putinii bani primiti pe munca depusa la stat atita amar de vreme si-ar fi inseninat traiul in serile intunecate si reci, cind ar fi aprins o lampa cu gaz. Acum isi deapana amintirile la lumina unei luminari, uitindu-se cu piosenie la multimea de icoane atirnate pe peretii camerei. Credinta in Dumnezeu si greutatile pe care le-a invins o ajuta pe Niculita Andruta sa spere ca intr-o buna zi ingerii vor veni si pe strada ei si vor face o minune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU