17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInternatele liceelor, adevarate focare de infectie

Internatele liceelor, adevarate focare de infectie

Cu doar doua zile inainte de inceperea noului an scolar preuniversitar, internatele unitatilor de invatamint ofera elevilor mormane de moloz si gunoaie, geamuri sparte, saltele uzate, mobilier vechi si toalete insalubre.


Conditiile de cazare in internatele liceelor lasa de dorit, la inceput de an scolar. Mormanele de gunoi, geamurile sparte, saltelele uzate, mobilierul plin de carii, toaletele insalubre si lenjeriile ingalbenite reprezinta urarea de „bun venit“ elevilor la scoala. Potrivit inspectorului scolar general adjunct, Alexandru Gidar, sub tutela Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj figureaza aproximativ 15 astfel de internate, toate puse la dispozitia elevilor care solicita cazare pe parcursul anilor de studiu. Insa, cu acceptul ISJ Dolj, si studentii cu relatii isi gasesc o camera disponibila in caminele destinate sistemului preuniversitar. Taxa de 55.000 de lei din internate (40.000 de lei cazarea si 15.000 de lei masa) nu se compara nici pe departe cu cea de aproximativ 900.000 de lei pe luna, cit plateste un student pentru o camera din campusurile studentesti. Chiar si in astfel de conditii, administratorii caminelor-internat din licee se declara optimisti in privinta „ofertei“ de cazare din acest an si spun ca sint destule solicitari din partea elevilor. Mai mult, unii afirma ca ceea ce nu s-a terminat in trei luni se poate finaliza acum, cu doar doua zile inainte de inceputul anului scolar 2005-2006. „Tulburarile din sistem nu ne afecteaza, iar noi sintem pregatiti de inceputul anului scolar. Mare lucru nu mai avem de facut, decit sa punem perdelele la ferestre, sa aerisim camerele, sa curatam mocheta si sa punem lenjeria pe paturi“, a spus administratorul internatului din incinta Colegiului National „Carol I“, Virgil Talpasanu.


La „Carol I“, 80 de elevi asteapta cazarea


Administratorul Talpasanu a adaugat: „Desi anul acesta nu am primit nici un ban pentru reabilitarea si igienizarea caminului, l-am reamenajat asa cum am putut, din fonduri proprii. Acum asteptam sa primim burdufurile noi de perna, lenjeria si o parte din perdele“. De slaba administrare a caminului se plinge insa si actuala conducere a colegiului. Daniel Barbu, director numit cu delegatie pina la sustinerea concursului, a declarat: „Nu vreau sa critic pe nimeni. Dar chiar a existat o propunere de desfiintare a acestuia. Motivatia: caminul inghite prea multi bani si necesita prea multe reparatii. Degradarea s-a produs din cauza celor care s-au tot perindat pe aici. Numai anul trecut s-au locat pentru internat si cantina aferenta acestuia aproximativ 1,5 miliarde de lei“. Insa, elevii care vin din alte parti au nevoie de cazare pe perioada anilor de studiu, iar pina vineri dupa-amiaza fusesera depuse peste 80 de cereri de cazare.


Cantina a primit avizul sanitar


Daca de aspectul interior al camerelor administratorul este cit de cit multumit, despre cantina scolii si masa pe care o asigura aceasta Virgil Talpasanu are numai cuvinte de lauda: „In ceea ce priveste cazarea, stam cum stam. Dar la mincare, jos palaria. Meniul bucatariei este extrem de variat, gustos si bogat in calorii. DSP ne-a dat si avizul sanitar de functionare. Uneori, si dascalii mai maninca aici. Va garantez ca mincarea este grozava“.


Exista si norocosi


La polul opus, acela al internatelor care au beneficiat in aceasta vara de fonduri pentru reparatii, se afla Colegiul National „Elena Cuza“. Potrivit directorului unitatii de invatamint, Mircea Nastase, caminul scolii a primit din partea consiliului judetean 500 de milioane de lei, fonduri suficiente pentru lucrarile de igienizare. „Sa nu uitam si de faptul ca omul sfinteste locul. Iar in internatul nostru stau numai fete, care nu produc atitea stricaciuni precum baietii“.


Promisiuni


Nu toate scolile din Dolj vor pasi cu dreptul in acest nou an scolar. Conducerea ISJ Dolj spune ca pina la aceasta data doar jumatate dintre unitatile de invatamint din judet beneficiaza de avizul sanitar de functionare si promite ca situatia va fi remediata. „Vrem sa redresam situatia scolilor indiferent de mediu, rural sau urban“, a spus Alexandru Gidar, inspector scolar general adjunct.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS