9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAverea lui DIP sta intr-o geanta plina cu documente

Averea lui DIP sta intr-o geanta plina cu documente

O geanta doldora de documente a depus ieri, la instanta suprema, Catalin Dancu, avocatul fostului ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu, pentru a demonstra corectitudinea si modul cinstit in care clientul sau si-a cladit averea.


Tot ieri au ajuns pe masa magistratilor si declaratiile olografe ale politicianului si sotiei acestuia privind modul in care au dobindit bunurile, judecatorii urmind sa reia discutiile pe acest caz in 22 septembrie. Fostul ministru al economiei, deputatul PSD Dan Ioan Popescu, s-a prezentat, pe 25 august, impreuna cu sotia sa, la comisia speciala a instantei supreme privind controlul averilor demnitarilor. Acest lucru vine ca urmare a solicitarii procurorului general al României, care a raspuns unui demers al Centrului de Resurse Juridice (CRJ) care a reclamat neconcordante aparute intre declaratiile de avere. La termenul de ieri, avocatul Catalin Dancu, angajat in acest caz in urma cu doua zile, s-a prezentat cu o geanta de documente, apartinind familiei Popescu. „Aceasta este situatia legala a familiei Popescu, incepind cu 1991 si pina acum. Hirtii, date, documente, acte fiscale legale inregistrate, care atesta corectitudinea. Nu cred ca exista dubii asupra unei familii care depune Curtii de buna voie toata aceasta situatie“, a declarat avocatul, la iesirea din sala de judecata. Totodata, Dancu a sustinut ca toti cei care au facut sesizarea privind dobindirea ilicita a averii lui Popescu trebuia sa dovedeasca inainte de a face reclamatia. „Nu trebuia depusa de Dan Ioan Popescu, ci de cei care au sesizat comisia. Nu au facut-o. Nu mai discutam de profesionalism si de interesul politic“, a mai spus avocatul.


Cei mai buni judecatori privind Legea ilicitului


De asemenea, aparatorul familiei Popescu a aratat ca „cel putin doi dintre cei trei judecatori“ ai comisiei instantei supreme au o „foarte buna pregatire, ei lucrind si inainte pe Legea 18/1968 privind ilicitul“.


Potrivit dispozitiilor constitutionale, a mai precizat Dancu, „proprietatea si bunurile se prezuma licit a fi dobindite“, caracterul ilicit trebuind a fi dovedit de cel care reclama. „De ce CRJ nu a depus documentele, de ce procurorul general, in aceeasi zi in care a primit sesizarea CJR, s-a grabit sa o depuna (la instanta – n.r.), nu stiu“, a adaugat Dancu. Avocatul si-a exprimat speranta ca, in 22 septembrie, acest „circ de imagine“ sa se incheie, sugerind totodata ca procurorul general ar fi avut un interes sa-l discrediteze pe Dan Ioan Popescu. „Dupa ce se va incheia, Dan Ioan Popescu va actiona in consecinta“, a mai spus Dancu. El a mai precizat ca a doua zi dupa ce a sesizat comisia speciala a instantei supreme, procurorul general al României, Ilie Botos, ar fi transmis o adresa actualului ministru al economiei, Codrut Seres, in care ii solicita „in legatura cu dosarul privind controlul averii“, sa i se comunice daca Dan Ioan Popescu ar fi intervenit si facilitat semnarea, prin mijloace neortodoxe, a contractului cu ABB”, implicata in scandalul „Spaga suedeza“. La 25 august, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a pus in vedere lui Dan Ioan Popescu ca trebuie sa faca referire la bunurile dobindite din 1991 pina acum, iar sotia sa la cele obtinute din 1995, anul casatoriei. Fostul ministru Popescu afirma ca sesizarea CRJ se bazeaza pe o comparatie intre declaratiile sale de avere din anii 2003 si 2004 si pe articole din presa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS