9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Scurte stiri

Gardienii din penitenciarele craiovene poarta uniforme cirpite


Angajatii inchisorilor din Craiova afiliati la Federatia Sindicatelor din Administratia Penitenciarelor cer in instanta banii pentru uniformele de serviciu. Ei au dat in judecata administratia, sustinind ca au ajuns sa umble cu haine cirpite, decolorate si rupte pentru ca nu li se aloca fonduri. Procesul se afla pe rolul Tribunalului Dolj, la Sectia litigii de munca. Gardienii si-au facut cunoscute nemultumirile inca de anul trecut, cind au inaintat un memoriu forurilor superioare. Cum solicitarile au ramas fara raspuns, angajatii de la Penitenciarul pentru Minori si Tineri si de la Penitenciarul de Maxima Siguranta au apelat la instanta de judecata. In paralel, sindicalistii care nu sint afiliati la federatie au actionat si ei in judecata administratia, procesul aflindu-se pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Bucuresti. (M.C.)


Un copil a dat foc la furaje


O fetita, de patru ani, lasata nesupravegheata, a incendiat paiele din gospodarie. Nicolita Traca din satul Balota, comuna Murgasi, s-a luat duminica pe la prinz cu treburile casei si nu a observat ce face Roxana. Aceasta a gasit un chibrit prin casa si a inceput sa se joace cu el prin curte, chiar linga finul pe care parintii il strinsesera pentru a hrani animalele. A fost de ajuns o scinteie si paiele uscate s-au aprins. Pina la sosirea pompierilor au ars doua tone de furaje. Paiele au fost puse la uscat departe de casa si incendiul nu s-a extins si la locuinta. (A.M.)


Statiunea din Dabuleni a fost calcata de hoti


Una dintre fermele Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru cultura plantelor pe nisip din localitatea Dabuleni a fost pradata de hoti. Acestia au furat o statie de transmitere a datelor climaterice de peste 50 de milioane de lei. Hotii au inselat vigilenta paznicilor si au intrat in incinta fermei, de unde au sustras bunul respectiv. Sesizata, politia are deja un cerc de suspecti, nefiind exclusi nici angajatii. Directorul fermei, Gheorghe Dumitru, spune ca nu intelege la ce le-ar folosi hotilor statia cu pricina. La statiune a fost adusa o alta statie, pentru a nu pune in dificultate desfasurarea activitatii angajatilor. (M.C.)


In stare de ebrietate la volan


Ion Cernea, de 40 ani, din Tintareni, judetul Gorj, conducea autoturismul proprietate personala, duminica, pe DE 70, cind a fost oprit de politisti. Oamenii legii au mirosit ca acesta bause si i-au cerut sa sufle in alcooltest, care a indicat o alcoolemie de 0,63 alcool pur in aerul expirat. Soferului i s-au recoltat si probe biologice in vederea stabilirii cu exactitate a cantitatii de bautura pe care o consumase. Lui Ion Cernea i-a fost intocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenta alcoolului si risca o pedeapsa cu inchisoarea intre unu si cinci ani, conform codului rutier. (A.M.)


Urmarit general prins in sediul politiei


Un barbat care era dat in urmarire generala a cazut in mina politistilor pentru ca s-a dus sa reclame un furt. Gelu Nicusor Bizera, de 28 ani, din Bechet, s-a dus zilele trecute la o sectie de politie din Timisoara sa reclame ca a fost jefuit. Cind a depus plingerea, barbatul si-a scris si datele, iar oamenii legii au observat ca au de-a face cu un urmarit general care se sustragea executarii pedepsei. Acesta fusese condamnat la trei ani de inchisoare pentru furt. Ghinionul hotului si norocul politistilor au dus la prinderea unui infractor care trebuie sa petreaca trei ani dupa gratii. (A.M.)


Incendiu din cauza unei tigari


Pompierii din Segarcea au fost chemati sa stinga un incendiu izbucnit duminica, in jurul orei 21.00, la locuinta lui Florea Boagiu de pe strada Gradinari, numarul 12. Inainte sa fie stinse, flacarile au mistuit magazia, sopronul, patulul si o parte din acoperisul casei. Se pare ca focul a fost declansat de un muc de tigara aruncat la intimplare de fiul lui Florea, Cristian, de 36 ani. De la jarul tigarii s-au aprins resturile de furaje din jurul sopronului, dupa care focul a cuprins si restul gospodariei. Cristian Boagiu, care are un handicap locomotor, a scapat fara nici o arsura datorita interventiei rapide a pompierilor. (A.M.)


Spargator de masini, retinut dupa sapte ani


Un gorjean care a spart 25 de masini a fost prins de Politia Tirgu Jiu dupa aproape sapte ani de la comiterea primului furt. Adrian Pastea, de 37 de ani, din comuna Dragutesti, fara ocupatie, a fost in sfirsit bagat dupa gratii, dupa indelungi cautari. Anchetatorii au stabilit ca barbatul, in perioada noiembrie 1998 – iulie 2005, a comis 25 de furturi din autoturisme. Hotul opera numai in municipiul Tirgu Jiu, iar toate furturile au ramas multi ani cu autori neidentificati. Prejudiciul total a fost estimat la 580.000.000 de lei vechi, procentul de recuperare fiind foarte redus, deoarece din majoritatea autoturismelor a sustras sume de bani, pe care le-a cheltuit. In urma reconstituirilor efectuate si a declaratiilor date au fost recuperate bunuri si descoperite probe care au dus la conturarea unei activitati infractionale bogate. Majoritatea autoturismelor erau parcate in zone aglomerate din municipiu, iar pe linga bani Pastea a mai sustras telefoane mobile, acte si obiecte personale ale proprietarilor: carduri, aparate foto si medicale, acte, posete, bijuterii etc. Dupa comiterea furtului, autorul arunca actele, retinind bunurile de valoare pe care ulterior le vindea sau le amaneta. Adrian Pastea a fost arestat in baza unui mandat emis pe 29 de zile de Judecatoria Tirgu Jiu. Barbatul este cercetat pentru savirsirea infractiunii de furt calificat. (E.M.)


Prinsi cu mita-n sac


Politistii de frontiera si vamesii mehedinteni din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Portile de Fier I au depistat duminica, la controlul de frontiera, doi cetateni italieni care detineau munitie si accesorii de vinatoare. Luciano T., de 62 de ani, si Silvano G., de 60 de ani, ambii din Brescia, s-au prezentat la Portile de Fier I (PTF) pentru a intra in România, cu scopul de a transporta sapte ciini de vinatoare la un centru de dresaj din localitatea Braila. Dupa efectuarea controlului documentelor de trecere a frontierei de stat, echipa comuna de control, formata din vames si politist de frontiera, a descoperit sub capitonajul portbagajului autoturismului 130 de cartuse de vinatoare cu alice calibrul 12 mm, cinci dispozitive de marire a eficacitatii focului si o cheie de montare a dispozitivelor pe teava armei de vinatoare. Cetatenii italieni au declarat ca intentionau sa daruiasca aceste bunuri unei persoane din municipiul Braila. Cele 130 de cartuse de vinatoare, in valoare de 114 lei noi, si dispozitivele pentru eficacitatea focului au fost confiscate. Cei doi au fost sanctionati de autoritatea vamala cu amenda de 2.500 de lei noi, pentru nedeclararea bunurilor la controlul de frontiera, si li s-au intocmit acte premergatoare sub aspectul savirsirii infractiunilor de nerespectare a regimului armelor si munitiilor si trecere neautorizata peste frontiera a munitiilor. (A.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS