10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFara repetenti la clasa I

Fara repetenti la clasa I

Invatamintul preuniversitar doljean este pregatit sa puna in aplicare prevederile noului regulament de organizare si functionare a sistemului educational. Potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii, regulamentul care va intra in vigoare incepind cu 12 septembrie prevede, printre altele, si eliminarea repetentiei la clasa I.


Noul regulament de organizare si functionare a invatamintului preuniversitar propus de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) incepe sa prinda contur. In Dolj, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj (ISJ) se declara pregatiti sa-l puna in aplicare, o data cu inceperea noului an scolar. Potrivit reprezentantilor ISJ, prevederile regulamentului sint binevenite si pentru scolarii-boboci, si pentru parintii copiilor si, nu in ultimul rind, pentru unitatile de invatamint.


„Inca de la primele semnale care anuntau implementarea noului regulament in sistemul educational preuniversitar, parintii scolarilor au inceput sa-si puna o seama de intrebari. Multi considera ca noile prevederi, in cazul in care se vor si pune in aplicare, care au ca tinta directa scolarii, sint benefice. Era si timpul pentru o schimbare“, a spus Geanina Chirigiu, inspector scolar general adjunct la ISJ Dolj.


Parerile sint impartite


Unul dintre obiectivele-tinta ale mult discutatului regulament prevede desfiintarea corigentelor si a repetentiei la clasa I. Insa, parerile sint impartite. Multi spun ca acest procedeu nu reprezinta nici o noutate. In opinia lor, pina acum corigentii sau repetentii nu erau din ciclul primar, cu atit mai mult din clasele I. „Desfiintam de fapt ceva ce nu a existat. De-a lungul anilor, au fost citeva cazuri izolate in mediul rural. Oricum, hotarirea MEC este pozitiva, in special pentru micuti“, a precizat inspectoarea.


Stimulare


Conform reprezentantului ISJ, eliminarea repetentiei la clasa I este binevenita deoarece micutii incep scoala de la virste fragede, sase, sapte ani. Trecerea de la invatamintul prescolar/gradinita la ciclul primar reprezinta un moment critic, iar copiii se adapteaza mai greu. O data cu eliminarea corigentei si a repetentiei la clasa I, inspectorii pe probleme educationale spun ca micutul se va acomoda mai usor, se va crea o apropiere mai mare intre copil si invatator, iar elevul va fi motivat sa invete. Pentru a incuraja si stimula elevul, documentul va crea posibilitatea infiintarii in scoli a unor programe personalizate, cu caracter de pregatire, sustinute de consilierii psihopedagogici. „Alaturi de acestia isi dau concursul si invatatorii care il vor ajuta pe copil sa-si insuseasca un program de invatare. De asemenea, cadrele didactice vor depista aptitudinile tinarului individ, calitatile vocationale si sa-l ajute atunci cind are probleme“, a concluzionat unul dintre consilierii educativi.


Drepturi


Noul regulament prevede egalitati in drepturi pentru toti scolarii. Atit scolarii din invatamintul public, cit si cei din sistemul particular acreditat beneficiaza de burse, rechizite, transport, manuale si, nu in ultimul rind, de supliment alimentar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS