11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Retete de bulau

Simpla, traditionala, nesofisticata, mincarea servita la PMT Craiova este, „de la evenimente incoace“, pur si simplu gustoasa. Aceasta, bineinteles, prin deosebita grija a directorului Constantin Bala, care, cum spuneam, are prostul obicei de a gusta toate felurile care se pregatesc in bucataria unitatii. Intrebind care sint cele mai apreciate preparate si, evident, modul de pregatire, nu mica ne-a fost uimirea sa descoperim ca nu doar gustatul este naravul directorului. Cu adevarate veleitati de artist in arta culinara, Constantin Bala ne-a impartasit, detaliat, retetele sale favorite si practicate la PMT: fasolea la cazan si piure de cartofi cu carne. La acesta din urma, trebuie sa spunem, directorul se lauda a fi un adevarat specialist….


Fasole la cazan


(Cantitatile sint calculate pentru „cazanul“ in care se gateste, avind o capacitate de 350 de litri!)


Ingrediente: 13 kilograme de fasole (uscata), 2,5 kilograme ceapa, 10 kilograme de legume (ardei gras, morcov, rosii), 750 grame vegeta, 7,5 kilograme jumarele.


Mod de preparare: (prezentat de directorul Constantin Bala in persoana!): „Se baga fasolea la cazan, se spala. Daca e mai veche se lasa la inmuiat cu o seara inainte. Se pune la fiert – uneori pe la 5 dimineata, cind vin bucataresele. Daca e soi bun, in doua ore e gata, daca nu, poa’ sa fiarba si mai mult… In fine, se pune la fiert, cind da in clocot se schimba apa, se adauga vegeta – dupa gust! – si legumele proaspete de la noi din sera… Pe timp de iarna, avem furnizori care ne aduc legume conservate… Da… deci se pune iar la fiert. Cind e aproape gata, se calesc in ulei ceapa cu niste morcov si se adauga, impreuna cu jumarelele, la ciorba. Se mai lasa pe foc, pina se face bine ceapa. Se serveste … hm, cu lingura!“


Piure de cartofi cu friptura


Mentionam ca, in ceea ce priveste carnea, la PMT exista o diferenta la gramajul portiilor, in functie de virsta detinutului: minorul are dreptul la 100 de grame de carne, in timp ce tinarul la doar 70. Probabil se tine cont de faptul ca a mincat mai mult acasa…


Ingrediente (calculate tot la cazan): 100 de kilograme de cartofi, 25 de litri de lapte, 20 – 30 de kilograme de carne, sare sau vegeta, evident, dupa gustul degustatorului.


Mod de preparare: „Se curata cartofii, se spala, se toaca marunt si se pun la fiert. La sfirsit, se scurg de apa, se adauga vegeta si laptele- aici, la fel, dupa cum e cartoful: daca e mai tare, punem lapte mai mult, totul e sa iasa pufos, cremos – si se freaca bine cu mixerul… Ma rog, la cazan e mai greu cu acest instrument. In orice caz, se are grija sa fie bine pisati cartofii. Carnea este, de regula, de vita sau de porc. Pasare pregatim mai rar, la ferma de la Isalnita, din pacate, nu avem decit vite si porci… Deci, se portioneaza carnea in functie de virsta consumatorului si se pune la prajit, cu un praf de sare… “


Se serveste doar cu furculita, evident!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS