9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfara-i vopsit gardul si inauntru-i... puscaria

Afara-i vopsit gardul si inauntru-i… puscaria

PMT Craiova a intrat in lucrari de renovare chiar din octombrie 2004, de cind la conducere a fost numit director Constantin Bala – fost capitan, in prezent echivalat cu gradul profesional inspector principal. Conform principiului dupa care declara ca se conduce in viata: „Omul potrivit la locul potrivit“, directorul Bala a inceput sa lucreze serios la aspectul penitenciarului. Preluind avantajul unei colaborari de opt ani cu Directia Penitenciarelor din Craiova si al unui proiect româno-olandez initiat inca din vara trecuta, in octombrie 2004 a trecut cu stoicism la fapte.


„Nu aduc nici un repros vechii conduceri“, declara, diplomat, Constantin Bala. „Insa, cum am venit, imediat «dupa evenimente», am vazut ca am multe de facut. Consider ca resursele umane bine gestionate duc la un management corect. Asa incit, cu oamenii pe care i-am gasit, dar si cu nou-venitii, m-am straduit sa fac o echipa buna. Vorbesc aici atit de personalul penitenciarului, cit si de detinuti. Cred ca mi-a reusit, de vreme ce nu s-a mai auzit pina acum de vreo problema… Iar rezultatele sint vizibile“.


Olandezii fac din puscariasi fermieri


Cladirea administrativa a PMT este in reparatii capitale, lucru vizibil chiar dupa ce treci de poarta, vopsita si ea proaspat. Lucrarile au putut fi incepute gratie acelui proiect româno-olandez – „Prison Star“ – care presupune infiintarea in PMT Craiova a unui centru de expertiza pe probleme de agricultura si formare de formatori. „Se urmareste instruirea cadrelor selectionate din mai multe unitati din tara, care, la rindul lor, vor instrui detinuti. Obiectivul este de a-i da sansa unui detinut, la eliberare, de a se intretine, pe baza cunostintelor medii din agricultura, acumulate pe perioada detentiei. Nu cred ca vor invata de la olandezi sa cultive porumb, dar in mod sigur vor avea notiunui despre cum sa-si intemeieze o ferma, ca in statele occidentale“, spune Constantin Bala.


Pina la educarea viitorilor fermieri, banii olandezi pentru proiect – vreo 33.000 de euro – au intrat in amenajarea spatiului propice invatarii – cladirea administrativa. Toate cele patru etaje au intrat in reparatii capitale, urmind sa fie amenajate cu mobilier modern si echipamente necesare. Inaugurarea centrului de expertiza, care va ocupa etajele trei si patru, este anuntata pentru 18 octombrie. Va cuprinde sapte dormitoare, sali de curs, bucatarie si grupuri sanitare, toate complet echipate. Primele doua etaje vor fi ocupate de birourile administrative ale penitenciarului.


Afara-i vopsit gardul…


Curtea interioara a penitenciarului a suferit si ea citeva modificari. Dupa vopsirea portii, s-a trecut la amenajarea spatiului verde, inclusiv a serei aflate in incinta unitatii. „Aspectul curat, ingrijit are, in mod cert, impact asupra vizitatorului“, apreciaza directorul. „Am amenajat chiar o copertina sub care vizitatorii sa poata astepta confortabil, si nu in bataia soarelui sau a ploii. Aici nu este penitenciarul mortii, cum s-a spus atita vreme despre noi! Trebuie sa schimbam perceptia sumbra a celorlalti asupra penitenciarului“.


De asemenea, gardul care desparte pavilioanele detinutilor au fost rezidite, infirmeria renovata. In ceea ce priveste caminele, si acestea au beneficiat de imbunatatiri serioase. Au fost igienizate, s-au zugravit pe exterior intr-o culoare mai placuta. Grilajele de la ferestre au fost vopsite si toate saltelele – nu doar cele incendiate anul trecut – schimbate. In dormitoare s-a redus numarul de paturi de la 12, 15, cite erau, la opt.


„Paturile erau instalate pe trei niveluri, exista deci riscul, mai ales la cei mai tineri, sa cada din pat“, a explicat directorul motivul acestei decizii. „E adevarat ca, teoretic, detinutii sint mai usor de supravegheat in felul acesta. Nu asta m-a determinat insa sa reduc numarul locurilor, ci dorinta de a le spori confortul celor internati aici“.


Mafia pachetelor – spulberata de o poza


Pentru a se asigura ca nu le lipseste nimic detinutilor – nici macar caloriile – Constantin Bala se preocupa indeaproape si de bucataria penitenciarului. „Nu scap nici o masa, in nici o zi. Intotdeauna ma duc sa verific bucataria, alimentele, modul de preparare. Eu sint cel care gust mai intii mincarea detinutilor“.


Tot pentru confortul tinerilor si minorilor internati, s-a mai luat o ultima masura: fiecarui detinut i s-a facut legitimatie, cu fotografie si date personale.


„Evitam in felul acesta riscul de a se mai incurca pachetele primite de acasa, principalul motiv al nemultumirilor de pe vremuri. Atunci tinarul isi ridica pachetul doar spunindu-si numele – si nu de putine ori s-au dat nume false, asa cum s-a intimplat si la «evenimente». Acum fiecare va putea fi verificat dupa legitimatie, sa nu se mai faca nici o confuzie. Pachetul va ajunge neatins la destinatar“.


De focul amintirilor…


Anul trecut, pe 24 septembrie, in Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova a izbucnit o revolta de proportii, care a determinat schimbari majore in conducerea unitatii. Cinci detinuti si-au dat foc in propria celula, in semn de protest fata de anumite obiceiuri practicate in penitenciar, cu acordul tacit al conducerii. Totul a pornit de la o pereche de adidasi si un trening, articole primite in pachet de detinutul Ionut Dumitru Plesa, luate insa, sub semnaturta falsa, de altcineva. Mafia pachetelor – descoperita inca din 2003 de reporterii GdS – avea tentaculele mult mai lungi, intinzindu-se pina la virfurile conducerii institutiei, unde se dadea o lupta mascata pentru putere. In acea dupa-amiaza de vineri, 24 septembrie 2004, focul care mocnea intre taberele oponente – instigate de ofiteri si sustinute de asa-zisele revolte ale detinutilor – a incendiat, la propriu, celula 36 a pavilionului II din PMT Craiova. Urmarile au fost catastrofale, pentru toate partile: trei detinuti au decedat, iar conducerea a fost demisa. In urma anchetelor efectuate, Ministerul Justitiei a emis ordin de eliberare din functie a comandantului unitatii, maior George Marinel Candidatu, a sefului Biroului Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar, maior Sorinel Fulga, si trimiterea in fata Consiliului de Judecata a altor ofiteri responsabili pentru neregulile descoperite de anchetatori. Dupa o sanctionare disciplinara, cu mustrare scrisa, colonelul Viorel Najap, loctiitor pentru Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar, a fost avansat sef interimar de puscarie.


Se maresc efectivele


Administratia Nationala a Penitenciarelor a emis saptamina trecuta un ordin conform caruia, in Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova, vor fi internati minori cu hotarire definitiva si tineri care au comis fapta in minorat, cu hotarire definitiva. Detinutii vor proveni din 21 de judete – restul de 21 fiind arondate celui de-al doilea si ultimul penitenciar pentru minori si tineri din tara, de la Tichilesti, judetul Braila. Cum un ordin anterior prevedea ca aceste unitati sa interneze exclusiv minori, este de asteptat ca numarul efectivelor de la PMT Craiova sa creasca simtitor. Numai a doua zi, dupa emiterea ordinului, au fost adusi, de la Balta Alba si Rahova, 11 tineri si doi minori. Sint asteptate in zilele urmatoare transporturi de la judetele din vest, arondate PMT Craiova. (S.S.)


Cosmetizare


La aproape un an de la incendiul in care au decedat trei detiniti, reprezentantii Penitenciarului pentru Minori si Tineri (PMT) Craiova spun ca totul s-a schimbat. Daca nu din temelii, indraznim noi, macar „la fata“ s-a cosmetizat nitel. S-a tras vopsea noua, s-au plantat flori in curte. Comandantul a devenit director: Candidatu s-a schimbat cu Bala. Coloneii s-au facut inspectori: unii au fost mutati, altii nu. Detinutii s-au schimbat si ei: cei care si-au ispasit pedeapsa au plecat. In locul lor au venit altii. De revoltat nu se mai revolta, dar, ca si cei dinaintea lor, raspund la intrebarile ziaristilor repede, ca pe-o poezie bine invatata, cu privirea intoarsa: „Sintem foarte multumiti, totul e bine, nu sint probleme “. Pina una-alta, schimbarile din acest an merita sa fie facute cunoscute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS