Apa infestata la FRIGORIFER Craiova

Autori


FRIGORIFER SA Craiova a primit, in mai putin de o luna, doua decizii de inchidere din partea Directiei de Sanatate Publica Dolj. Cea de-a doua decizie de intrerupere a activitatii a fost data in urma cu mai putin de o saptamina, dupa ce inspectorii sanitari au constatat ca apa potabila din incinta depozitului nu corespunde standardelor de calitate impuse de legislatia sanitara in vigoare. Conducerea FRIGORIFER ignora hotaririle inspectorilor, activitatea comerciala in depozit desfasurindu-se nestingherit.

Dupa ce au dispus inchiderea depozitului FRIGORIFER din Craiova, inspectorii sanitari de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj au avut surpriza sa constate ca nici apa potabila din incinta unitatii nu corespunde standardelor de calitate impuse de legislatia sanitara in vigoare.

Pe 8 august, dupa un control inopinat la FRIGORIFER SA, inspectorii Directiei de Medicina Preventiva din cadrul DSP Dolj au dispus inchiderea depozitului frigorific, cel mai mare din Oltenia, care deserveste cinci judete. Motivele pentru care s-a luat o astfel de decizie au fost nerespectarea normelor igienico-sanitare elementare de pastrare si comercializare a alimentelor si refuzul repetat al conducerii unitatii respective de a remedia deficientele constatate si in urma unui control efectuat cu doua saptamini inainte.

DSP Dolj a fost prima institutie de control care a avut tupeul, dupa patru ani de guvernare PSD, sa calce pe la respectivul depozit fara teama de represalii din partea mult prea influentilor oameni care gestioneaza FRIGORIFER, printre care se numara si Dinel Staicu.

„In termenul dat nu au facut nimic. Am avut apoi marea surpriza sa constat ca, in patru ani, atit Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului, cit si Directia Sanitar-Veterinara si chiar Directia de Medicina Preventiva, pe care o conduc acum, nu au efectuat nici un control in acest depozit angro. Am dispus suspendarea activitatii conform Legii nr. 98/1994, din cauza conditilor greu de descris in care se vindeau produsele. Cel mai grav este faptul ca din acest depozit se aprovizioneaza cu alimente cinci judete, numeroase firme din tara desfasurindu-si aici activitatea“, a precizat Bebe Martin, director executiv adjunct al Directiei de Medicina Preventiva din cadrul DSP Dolj.

Doua decizii de suspendare a activitatii nerespectate


In loc sa urmeze recomandarile inspectorilor DSP Dolj, reprezentantii FRIGORIFER SA si-au vazut mai departe de activitate, fara nici o jena. Totusi, s-au apucat sa cirpeasca pe ici, pe colo. Imediat dupa plecarea inspectorilor, s-au apucat sa repare halele, fara insa a intrerupe activitatile comerciale. Asa se face ca, in loc sa remedieze deficientele, nu au facut altceva decit sa „paveze“ caile de acces in depozit cu moloz, spre disperarea clientilor nevoiti sa cumpere alimente de pe un santier de constructii. „Daca pina acum nu erau conditii, acum au tinut sa ne anunte ca se apuca de reparatii. Insa nu fac decit sa inrautateasca lucrurile, pentru ca peste tot este numai moloz, marfa fiind tinuta din aceasta cauza in conditii total improprii“, a spus Bebe Martin.

Desi au recunoscut ca trebuie realizate unele modernizari, reprezentantii FRIGORIFER au atacat in instanta hotarirea DSP Dolj, de a le inchide unitatea. Potrivit directorului executiv adjunct al DSP, la primul termen de judecata, nici un reprezentant al depozitului angro nu s-a prezentat la proces: „Dupa ce ca ne-au dat in judecata, nici macar nu au avut bunul-simt sa vina la proces. In schimb, tot felul de oameni influenti au incercat sa ma determine sa revin asupra hotaririi luate de a inchide depozitul“. In urma cu citeva zile, inspectorii sanitari au revenit la FRIGORIFER pentru a face analiza microbiologica a apei din unitate. Rezultatele analizelor efectuate in laboratorul de sanatate publica de pe strada Brestei, apartinind DSP Dolj, au aratat ca apa nu este buna de baut, avind o incarcatura microbiologica mare. „Am luat probe din mai multe puncte de distributie a apei. Din sursa principala, din rezervorul principal, si am constatat ca apa nu corespunde din punct de vedere al calitatii, consumul putind produce imbolnaviri“, a sustinut dr. Emilia Cornea, inspector-sef in cadrul DSP Dolj.

Cu aceeasi ocazie, DSP Dolj a mai emis o decizie de suspendare a activitatii FRIGORIFER. In replica, reprezentantii FRIGORIFER au gasit o noua modalitate de a se sustrage de la respectarea deciziei. Pretextind ca analiza nu a fost efectuata corect, acestia s-au prezentat la DSP Dolj cu un buletin de analize din care rezulta ca apa este buna de baut. „Cu alte cuvinte, s-au dus si au luat probe de apa, pe care nu au cum sa probeze ca le-au luat de la FRIGORIFER, si le-au dus pentru analiza la laboratorul nostru. Analizele au iesit bune, insa prelevarea probelor de apa s-a facut neautorizat, numai inspectorii sanitari putind sa faca aceste recoltari“, a spus Bebe Martin.

Si alte institutii de control s-au autosesizat

Impulsionati de incursiunea curajoasa a inspectorilor DSP Dolj, angajatii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj si cei ai Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj au vizitat, la rindul lor, FRIGORIFERUL in saptaminile care au urmat, pretextind ca s-au trezit peste noapte cu zeci de reclamatii din partea clientilor nemultumiti. Inspectorii au descoperit zece agenti economici care nu respectau normele igienico-sanitare, unii dintre ei neavind nici macar autorizatii de functionare. S-a lasat si cu citeva amenzi, in cuantum fiecare de maximum 30 de milioane de lei.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. adevaratu said:

    Ziaristii care semneaza articolul nu au inteles corect situatia , in sensul ca nu s-a dat o noua suspendare -nici nu se poate de altfel – pentru apa existau alte 4 buletine de determinari care demonstrau ca apa este nepotabila. Expertiza efectuata de catre DSP Dolj, a demonstrat ca probele de apa pe care le recoltase reprezentantii societatii nu erau din reteaua unitatii ci din alta sursa.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 2 septembrie 2005

Actualitate

» Clisura Dunarii si secretele ei
» Gradina Zoologica din Craiova este vizitata gratis
» Sinucidere din dragoste
» O viata pentru o casa?
» Primaria Craiova, in plin scandal imobiliar
» Vicele Nedelescu isi cere scuze pentru incidentul cu ministrul Dobre
» Reabilitarea caminelor studentesti din Craiova bate pasul pe loc
» 38.000 de doljeni vor primi subventii pentru caldura
» Speranta a renascut pentru o familie greu incercata
» GdS va raspunde
» A murit Alexandru Paleologu
» Scurte stiri
» Apa infestata la FRIGORIFER Craiova
» Severinenii vor bea apa tot din Dunare
» „Mie n-are ce sa-mi faca nimeni in Tara Româneasca!“
» Mistretii au dat iama in culturile de porumb din Gorj
» Palatul Cultural „Teodor Costescu“ este pe punctul de a se prabusi
» Nu sint bani pentru drumurile din Valea Jiului
» Noapte alba pentru bolnavii din Mehedinti
» Criza de specialisti la Primaria Aninoasa
» Gradinite – in sedii de scoli
» Piriul Teslui a fost poluat
» Mona Musca a inaugurat sase sculpturi la Tirgu Jiu

Local

» Doua amenzi pentru Iustin Covei intr-o saptamina
» Spitalul „Victor Babes“ a actionat in judecata SC ATLAS SA
» Conducerea Liceului ICM nr. 2 Craiova acuza patronul SC POIANA SRL ca incalca legea
» Impatimitii raliurilor propun pace: Intram in legalitate, dar sa avem cu cine!
» Taranii din Padea s-au revoltat impotriva arendasilor
» Covei junior si prietenii sai, lasati in libertate
» Politist craiovean – mort la Ganeasa
» Aproape 1.000 de morti la Bagdad

Dolj

» Peste 13.000 de CD-uri si DVD-uri pirat, capturate de politistii doljeni

Gorj

» Nici un week-end fara explozie la casele lui Nicovala
» Lucrari de arta atribuite lui Brâncusi, in colectia lui Nastase

Sport

» Oltenii sint hotariti sa confirme
» „Vrem sa cistigam“
» Bornescu: „Adversarele trebuie sa se teama de noi“
» Istoria disparuta a Universitatii Craiova
» Nitulescu: „Avem sansa noastra“
» Lung vrea sa ramina neinvins
» Concurenta face bine echipei
» „Ii legitimam pe Falemi si Cursaru“
» Scurte stiri
» Ultima speranta
» Galasek este accidentat
» Dorinel „peste“ Hagi
» Ai lu’ „Flocea“ nu se tem de cehi

Opinii

» O lume nebuna, nebuna, nebuna…
» O lume normala… normala… normala…
» O sindrofie degeaba

Top