20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoruptie fara nume la PNA

Coruptie fara nume la PNA

• Parchetul Curtii de Apel din Craiova nu a gasit nici macar un judecator vinovat ca ar fi gresit • Daca institutia din Craiova are nume de magistrati anchetati, Parchetul National Anticoruptie (PNA) recunoaste ca exista in lucru dosare in care sint anchetati magistrati gorjeni acuzati de coruptie, insa refuza sa le faca publice numele


61 de magistrati din cadrul instantelor din Gorj si a Parchetelor de pe linga instante au fost anchetati, in primul semestru al acestui an, de Parchetul Curtii de Apel din Craiova. Dosarele au fost deschise ca urmare a numeroaselor plingeri depuse de persoanele nemultumite de solutiile si rezolutiile date de procurori sau de hotaririle judecatorilor. In ciuda numarului relativ mare de magistrati cercetati de instanta imediat superioara, nu a existat nici macar un singur dosar in care a fost anchetat un judecator, care sa fi fost solutionat cu inceperea urmaririi penale. Judecatorii au fost gasiti nevinovati si, prin urmare, au primit rezolutii de neincepere a urmaririi penale, dupa cum a precizat conducerea Parchetului de pe linga Curtea de Apel din Craiova. „Ca urmare a actelor premergatoare efectuate, fata de magistratii judecatori mentionati s-a dispus neinceperea urmaririi penale, intrucit faptele penale de abuz in serviciu, respectiv fals intelectual, sesizate, nu s-au confirmat“, a precizat procurorul general Victor Nicolcescu, intr-un document eliberat de Parchetul Curtii de Apel din Craiova.


Magistrati cunoscuti


Pe lista celor 61 de magistrati gorjeni se afla nume cunoscute atit din cadrul Parchetelor, cit si din instantele de judecata. Cele mai multe dosare au fost deschise pe numele judecatorilor, respectiv 34. Intre cei fata de care cetatenii s-au plins la Parchet se afla judecatori de la Tribunalul Gorj si judecatoriile de la Tirgu Jiu, Novaci si Tirgu Carbunesti. In atentia anchetatorilor au intrat judecatorii Morega, Mantog, Pistol, Grama, Ghimis, Tilvescu, Ulmet, Boncu, Pasarin, Carbunaru, Banica, Tomescu, Merisescu, Visan, Bondoc, Hotoboc si altii. Lista procurorilor este deschisa de prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota. De la inceputul mandatului de prim-procuror, Gheorghe Mota a avut depuse pe numele sau sute de plingeri, insa colegii acestuia de la Craiova i-au deschis doar trei dosare penale: unul anul trecut si doua in acest an. In toate, cercetarile s-au incheiat cu rezolutie de NUP. Intre cei anchetati se mai afla sotia lui Gheorghe Emil Mota, Tinela Mota, prim-adjunct al Parchetului de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu, precum si alti cunoscuti procurori: Pupazan, Constantinescu, Diaconescu (cel care s-a ocupat de cazul Tundrea – n.r.), Cosmulescu, Roibu, Udroiu, Parauseanu, Bocsan, Sichitiu, Ilie, Pruna, Ladaru sau Radescu. Dupa cum a precizat Elisabeta Dragut, purtatoarea de cuvint a Parchetului Curtii de Apel din Craiova, un singur procuror din Gorj a fost trimis in judecata, insa de Parchetul General. Este vorba de Mioara Vaduva, fostul prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Motru, condamnata pentru trafic de influenta.


Acuzati fara nume…


Daca Parchetul Curtii de Apel din Craiova a oferit numele celor care au fost sau sint anchetati, Parchetul National Anticoruptie ancheteaza magistrati din Gorj acuzati de coruptie, insa acestia nu „au“ nume. Cu toate acestea, de citeva luni se discuta intens despre transparenta, in ceea ce priveste lupta anticoruptie. In urma unei cereri formulate in baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, Parchetul National Anticoruptie a refuzat sa ne ofere nume de judecatori si procurori gorjeni anchetati. „La Parchetul National Anticoruptie sint inregistrate sesizari care vizeaza magistrati ce isi desfasoara activitatea la instantele si Parchetele din judetul Gorj, insa nu va putem transmite alte amanunte cu privire la numele acestora, intrucit sint incidente dispozitiilor art.12 lit.e) si f) din Legea nr. 544/2001“, se mentioneaza in raspunsul la adresa amintita. Articolul de lege invocat in apararea magistratilor acuzati de coruptie face referire la influenta pe care ar putea-o avea dezvaluirea numelor, in cadrul anchetelor sau proceselor de care se ocupa magistratii acuzati de coruptie. Cu toate ca PNA Bucuresti este singurul abilitat sa trateze cazurile de coruptie din rindul magistratilor, la biroul PNA Gorj exista un dosar in care este anchetata judecatoarea Mantog, din cadrul Tribunalului Gorj. Luminita Mantog este sotia secretarului de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog. Acesta si-a trecut vila de stramutat pe numele sotiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS