9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaranii si-ar apara pamintul de hoti cu furca

Taranii si-ar apara pamintul de hoti cu furca

Legea le taie elanul daca nu sint in legitima aparare


Proprietarii de terenuri, mai ales cei din mediul rural, sustin ca noile modificari aduse prin Legea proprietatii nu le dau posibilitatea sa-si apere paminturile asa cum si-ar dori. Ei spun ca sint legati de miini, in sensul ca, daca prind un hot in curtea sau pe pamintul lor, nu au cum sa-l „scuture“ daca nu sint in legitima aparare.


Detinatorii de terenuri arabile, cu precadere taranii, spun ca nu au prea multe posibilitati de a-si apara proprietatile de hoti. In satele doljene, terenurile agricole cad prada hotilor, mai ales in perioada recoltelor. Oamenii muncesc pamintul de primavara pina toamna si, cind vine vremea recoltei, sint destui „binevoitori“ care isi incarca sacii fara prea mult efort. „Eu va spun sincer, i-as da cu furca in cap sau cu ce as avea la indemina daca l-as gasi pe pamintul meu la furat. Cum vine cu legea asta, sa astept sa dea el in mine ca sa pot sa-mi apar si eu dreptul?! La noi in sat s-au invatat sa stea fara sa munceasca si sa traiasca din ajutor social si din furat si lasa omul fara recolta. Te trezesti ca iti dispar animalele din cimp sau porumbul. Legea ar fi trebuit sa fie mai aspra in acest sens. Sint familii sarace, m-am dus si i-am rugat sa lucreze terenul meu sa le dau si lor o parte. Nu au venit, au zis ca ei au ajutor social, dar la furat stiu sa se duca“, a spus Florin Stoian, din comuna Vela.


Noile modificari sint restrictive


In cazul in care proprietarul prinde un hot in curtea sau pe terenul sau, nu are dreptul sa-l loveasca sau sa faca uz de arma decit daca se afla in legitima aparare. Conform vechilor prevederi legale, adica articolul nr. 44 Cod penal, „se prezuma a fi in legitima aparare persoana care a savirsit o fapta penala pentru a respinge patrunderea fara drept, prin violenta, viclenie, efractie intr-o locuinta, incapere sau loc imprejmuit“. Recentele modificari adauga la vechile prevederi si „loc delimitat prin semne de marcare“, facind trimitere la terenurile arabile. „Proprietarul unui bun imobil trebuie sa stie ca nu poate lovi pe oricine patrunde pe proprietatea sa. Ulterior, acesta poate dovedi ca a avut un scop legitim, iar cel care l-a lovit, cu toate ca este detinatorul locului respectiv, va avea mai mult ca sigur probleme cu legea penala“, a spus judecatorul Aurel Ilie, cel care a dat lamuriri cu privire la diferenta dintre vechile si noile prevederi legate de legitima aparare. Dragos Vilcu, purtator de cuvint la Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova, a precizat ca infractiunile contra proprietatii private sint in crestere, furtul fiind infractiunea cel mai frecvent intilnita.


Taranii cred mai degraba in dreptatea divina


Pe Virgil Matei, din comuna Murgasi, l-am gasit la Curtea de Apel Craiova, unde se judeca, de citiva ani, cu rudele sale pentru a-si cistiga dreptul de proprietate asupra unui teren. „E bine ca prin legea asta s-au gindit si la noi. Eu ma patimesc de ani de zile prin instante pentru pamint si nu sint de acord sa vina un strain sa-si bata joc de munca mea. Mi-au furat mai demult, dar nu i-am prins. Erau tot din sat de la noi si i-am blestemat la biserica, s-a ales praful de ei“, a spus Matei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS