Alesii locali isi ascund afacerile de ochiul alegatorilor

Autori


Au strins averi impresionante si isi permit sa cumpere tot ce le pofteste inima. Se plimba in masini luxoase, dau interviuri in fata camerelor de luat vederi si isi construiesc cu atentie imaginea de persoane publice cu care se prezinta in fata alegatorilor. Folosesc presa in functie de interesele personale sau ale celor cu care fac afaceri si se supara atunci cind jurnalistii reflecta realitatea, nu povestile fabricate de ei sau de consilierii personali platiti din bani publici. Desi se injura intre ei ca la usa cortului si se ameninta reciproc cu dezvaluiri despre actele de coruptie pe care le-ar fi comis unul sau altul, de fapt, alesii locali din Dolj, caci despre ei este vorba, se au ca fratii, impartindu-si sferele de influenta in functie de numarul de etaje de la vila cu piscina sau de marimea contului din banca. Mai greu le este alesilor din Banie sa respecte legea, fie pentru ca in felul acesta si-ar strica relatiile de afaceri, fie pentru ca s-ar putea ca alegatorii sa realizeze dimensiunea averilor pe care le-au strins in citiva ani. Prin 2003, Guvernul României a dat o lege care ii obliga pe conducatorii tarii si pe cei ai obstilor locale sa-si faca publice averile pentru ca societatea civila sa depisteze eventualele discrepante intre cifrele trecute in scripte si luxul afisat de „alesi“. Pentru ca legea nu era completa si lasa portite de scapare, actuala putere a adoptat mai multe acte normative care ii obliga pe ministri, parlamentari, consilieri locali sau judeteni, deopotriva, sa completeze declaratii de interese din care sa reiasa eventualele conflicte de interese. Desi au trecut mai bine de trei luni de la termenul-limita de depunere a acestora, unii alesi locali din Dolj se fac ca ploua, dind de inteles ca nu sint dispusi sa-si afiseze public averile.

Dupa ce iti arunci ochii in treacat pe declaratiile de avere ale mai-marilor doljeni, constati ca putini sint cei care nu au vile, terenuri intravilane sau masini de zeci de mii de euro. Si mai putini sint cei care si-au declarat interesele de afaceri, asa cum prevede legea. S-a ajuns in situatia absurda in care pe declaratie sint trecute in dreptul veniturilor dividende obtinute din afacerile pe care le deruleaza, dar nicaieri nu figureaza cota de actiuni pe care o detin la societatile comerciale. Este cazul presedintelui Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, care a declarat pe site-ul institutiei dividende obtinute in anul 2004 de 535 de milioane de lei, la care se adauga cele ale sotiei, Natalia, in suma de 1,1 miliarde de lei. Prioteasa a omis insa sa mentioneze firmele de la care a obtinut profitul trecut in scripte, in declaratia de avere figurind „salariile si asimilatele“ care se ridica la suma de 352 de milioane de lei. Ceva mai scrupulos in respectarea prevederilor legale a fost vicele Constantin Dascalu, care si-a declarat atit veniturile, cit si firmele la care este actionar. Ca si in cazul sefului sau, nici urma de declaratie de interese, desi actele normative aflate in vigoare il obligau sa faca acest lucru pina pe 9 mai 2005. Culmea declaratiei de avere a atins-o insa consilierul judetean Cornel Mondea, totodata director general al Electroputere. Conform datelor publicate pe site-ul consiliului judetean, Mondea a obtinut dividende de peste 5.000 de euro de la diverse firme, dar atunci cind a trebuit sa le mentioneze numele a declarat ca nu detine plasamente in actiuni la nici o societate comerciala. Mai mult, declaratia de avere este datata in urma cu mai bine de un an, aprilie 2004, desi legea il obliga sa o actualizeze periodic. Cit despre declaratia de interese nici vorba sa fie publicata. Singurul care s-a conformat prevederilor legale este, culmea, un peremist. Vicepresedintele CJ Dolj, Victor Odolbasa, si-a publicat declaratia de interese pe 22 aprilie 2005, dar a omis sa faca publica declaratia de avere.

Saraci de le plingi de mila

La fel de reticenti atunci cind vine vorba despre averea personala sint si consilierii locali, in frunte cu primarul Antonie Solomon. Dupa ce citesti declaratia de avere a primarului mai ca iti vine sa-l imprumuti cu un milion de lei ca sa nu moara de foame. Solomon a declarat pe site-ul primariei ca nu are dividende si nici venituri, desi a recunoscut la un moment dat ca a cheltuit din buzunarul propriu contravaloarea a zece case pentru a-i ajuta pe saracii din oras. La fel de „amarit“ este si viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Dupa ce iti revii din hohotele de plins vazind saracia in care traieste primarul Solomon, te apuca instantaneu parerea de rau pentru Nedelescu, vicele care nu are nimic in proprietate decit un apartament si un spatiu comercial. Declaratia de interese s-a pierdut pesemne pe undeva, pe drum. Singura institutie ai carei angajati si-au publicat ambele declaratii este Prefectura Dolj. Prefectul Nicolae Giugea si subprefectul Ion Groza au depus pe 6 mai 2005 documentele din care reiese calitatea de actionar la mai multe societati comerciale. La fel s-a intimplat si in cazul functionarilor publici din institutie.


Ce spune legea?

Obligatia depunerii declaratiilor de avere si de interese este reglementata de mai multe acte normative pe care alesii locali le-ar fi putut studia direct pe site-ul Ministerului Justitiei. Conform Legii nr. 115/1996, modificata prin Legea nr. 116/2003, OUG nr. 24/2004 si OUG nr. 14/2005, sint obligati sa depuna declaratii de avere consilierii judeteni si locali, primarii si viceprimarii, prefectii, subprefectii si persoanele cu functii de conducere si de control, functionarii publici care isi desfasoara activitatea in cadrul autoritatilor publice centrale ori locale sau in cadrul institutiilor publice ori de interes public. De asemenea, pornind de la Legea nr. 116/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri si pentru prevenirea si sanctionarea coruptiei, autoritatile centrale au introdus si obligativitatea completarii declaratiei de interese. „Prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana care exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative“, se arata in Legea nr. 161/2003 modificata ulterior prin mai multe acte normative. Legea defineste si sfera actelor care pot conduce la aparitia conflictelor de interese. „Persoana care exercita functia de membru al guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau functii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligata sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu ia sau sa nu participe la luarea unei decizii in exercitarea functiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau rudele sale de gradul I“, se mai mentioneaza in Legea anticoruptie.

Contactati telefonic de GdS pentru a-si expune punctul de vedere, atit presedintele CJ Dolj, cit si primarul Antonie Solomon au declarat ca aceia care stiu cel mai bine ce s-a intimplat cu declaratiile sint subordonatii lor. „Intr-adevar, in declaratia de avere nu e trecuta firma la care sint actionar, dar nu scrie in declaratia de interese? A, nu este publicata? Eu am semnat-o si am dat-o la secretariat. Nu stiu ce s-a mai intimplat cu ea. O sa ma interesez“, a declarat Ion Prioteasa, presedintele CJ. La rindul sau, primarul Solomon a dat vina pe Departamentul de imagine al primariei, spunind ca angajatii de acolo stiu ce s-a intimplat. Strinsa cinstit sau prin mijloace in afara legii, averea personala a alesilor locali trebuie sa devina informatie de interes public, fie ca acestia vor sau nu vor. Nu o cer alegatorii care i-au instalat in functii publice in urma cu un an, ci le impune legea pe care alesii locali o invoca mereu, dar numai atunci cind le serveste intereselor personale.Comenteaza acum

4 Comentarii

 1. Cititor said:

  Sfidare. Sfidarea legii, a bunului simt, a cetateanului! Dar, ce le pasa lor…”alesilor”?!?
  Numai cand le citesti numele…Mondea, Solomon, etc, etc…te apuca greata! Fizica!

 2. Victor said:

  Domnule Valentin Tudor!

  Cine credeti ca ii va pedepsi pe cei care si-au insusit averi fabuloase?Cine credeti ca va aplica legea cand cei care trebuie sa o aplice sunt din aceeasi ,,breasla ,,a multimilionarilor de dupa ’89?Mass-media ccanadiana a facut mare valva dand in vileag faptul ca un fost ministru din guvernul anterior a folosit telefonul de serviciu(celular) si in interesul familiei.Bunul simt si educatia civica a obligat-o pe ex-doamna ministru sa returneze suma depasita!Iata un politician, iata ce coloana verticala are! A ,,ciupit,, cat a fost la putere, dar odata descoperita

 3. Victor said:

  frauda,a platit.Vina recunoscuta e pe 1/2 iertata.Si in Canada ca peste tot este coruptie.Unele tari au adoptat in dictionare o anume explicatie a coruptiei.Dl Solomon spune ca dat 10 case pe la saraci! Ce marinimie! De fapt dl Solomon a facut cadouri si pe sefi militari locali.Votul militarilor e important!Iar sefii militari locali(majoritatea,probabil la pensie decenta)nu sunt chiar asa de saraci!Iata ca cei ce s-au imbogatit nu doresc sa isi declare averea!CINE RECUNOASTE CA A CORUPT SAU E CORUPT!
  Ce sa mai vorbim de coloana vertebrala si de civism la alesi!
  Victor Socolovici,Canada

 4. LAurentiu said:

  O intrebare zic ? Guvernul dine la facut? raspunsu:Oamenii.Cei care promit ca daca ii alegi pe ei ca totul o sa fie mai bine daca ma alegi pe mine si multe alte chestii acestea sunt concurentze intre ei ,iese unu de la parlament intra altu care fura mai mult decat cel care a plekat.Da ala ca sa stie lumea ala a furat din buzunaru la toti el sta bine mersi in pat la el acasa la vila si nu se gandeste la ziua de maine pe cand multzi se gandesc la ziua de maine .si ce face guvernu promite dar tot lor isi fac bine asa ca Sa ma suga de**** scuze de expresie dar astai adevaru.

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 15 august 2005

Actualitate

» Banca centrala vrea sa desfiinteze creditul in valuta
» Flutur le cere specialistilor din agricultura sa coboare in ulita
» Creditorii MTS Leasing trebuie sa se adreseze administratorului german
» Judetul Dolj – in stare de alerta
» Locurile de joaca, un pericol pentru copii
» Performanta va fi noul criteriu pentru transferarea pe locurile fara taxa
» Se apropie cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat
» Accesul prin internet la instantele craiovene nu este inca posibil
» Autoritatile nu sint interesate de desfasurarea unui comert civilizat
» Scurte stiri
» Alesii locali isi ascund afacerile de ochiul alegatorilor
» Institutiile statului si firmele doljene se vor „lupta“ pentru sute de milioane de euro
» Preotul – omul care reda speranta
» O tinara a reusit sa depaseasca toate obstacolele vietii
» Un tata din 25 creste, fara sa stie, copilul unui alt barbat
» Jaf in padurile din Novaci
» Fosta directoare economica de la Directia Agricola Olt s-a sinucis
» Lecturile suplimentare – un stres pe perioada verii
» Craiova nu ofera prea multe posibilitati de distractie tinerilor
» Metoda „cauciucul taiat“ i-a usurat de 50.000.000 de lei pe doi gorjeni
» Un tinar a murit dupa ce i-a fost taiat gitul cu o sticla
» Paznicul la oi a fost mincat de ciini
» Dunarea a mai facut doua victime

Local

» Remorca furata – descoperita de politistii PTF Bechet
» Calculatorul oferit de GdS a facut fericiti doi adolescenti
» Hotii craioveni, inspirati de politia engleza

Dolj

» Ziua Marinei la Bechet

Gorj

» Resedinta unui afacerist a fost aruncata in aer

Sport

» Banica s-a dus la Cimpina
» Scade intensitatea antrenamentelor
» Apetrei, pe faras
» „Panduri“ fara aparare
» Antrenament pentru meciul cu Cehia
» Tinerii tricolori joaca astazi cu Israel
» Mutu a iesit din nou in evidenta
» Bölöni are mari probleme
» Crespo a salvat-o pe Chelsea
» „Extraterestrii“ cuceresc Supercupa Spaniei
» Scurte stiri
» Neputinciosi in „Groapa“
» O runda nebuna
» Panduru si-a amenintat jucatorii cu bataia
» „Meciul cu Andorra nu este un antrenament“
» Alb-albastrii au confirmat
» Avem autocare pentru deplasare

Bani & Afaceri

» Ford si General Motors lupta pentru Daewoo Craiova
» Dascalu sare la gitul ministrului conservator Codrut Seres
» Contractul pentru reconstruirea Salii Polivalente ar putea fi atribuit fara licitatie
» OJPC Dolj are un nou director

Opinii

» COANA CORUPTIA

Top