14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii din Valea Jiului, asigurati in caz de accidente

Minerii din Valea Jiului, asigurati in caz de accidente

Sindicatele miniere din Valea Jiului au solicitat Companiei Nationale a Huilei Petrosani sa-i asigure in caz de accidente pe toti minerii la una dintre firmele de profil, astfel incit sa nu mai existe cazuri in care cei accidentati si familiile acestora sa fie nevoiti sa suporte anumite cheltuieli.


Marian Holban, presedinte executiv al LSMVJ, spune ca este vorba de o modificare a Contractului Colectiv de Munca, in care sint prevazute ajutoare financiare in caz de accidentari. „Vrem sa renegociem anexa 14 din CCM deoarece, conform legii, CNH trebuie sa faca asigurare colectiva pentru toti angajatii“, a spus Holban. Liderii sustin ca ar fi de acord sa se renunte la acordarea ajutoarelor financiare in caz de accidente in favoarea asigurarilor. In prezent, minerii din Valea Jiului sint asigurati doar la casa de pensii, polita fiind incheiata numai pentru plata spitalizarii in caz de accident.


Conducerea Companiei Nationale a Huilei Petrosani s-a aratat de acord cu solicitarea sindicatelor, insa numai incepind cu anul viitor, deoarece in bugetul actual nu sint prevazute sursele de finantare pentru o astfel de cheltuiala. „Cadru legal exista, dar este o solicitare despre care oficial abia am aflat. Ar trebui, in primul rind, sa identificam sursele de finantare, insa sintem deschisi la negocieri daca se identifica variante de finantare“, a afirmat Daniel Surulescu, director general al CNH Petrosani.


Potrivit conducerii CNH, suma necesara pentru asigurarea colectiva a angajatilor in caz de accidente s-ar ridica la aproximativ 12 miliarde de lei, in timp ce, pentru plata ajutoarelor financiare, in bugetul actual este alocat un miliard de lei, iar fondul de salarii se ridica la 1.900 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS