14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte stiri

„Inocentul“ Perspicace – in asteptarea extradarii


Judecatorii de la Curtea de Apel Craiova au prelungit, in urma cu doua zile, mandatul de arestare preventiva a mafiotului italian, in asteptarea extradarii acestuia. Italianul, acuzat in tara sa de trafic cu droguri si condamnat la ani grei de inchisoare, a fost retinut in Craiova, in urma cu aproximativ doua luni. El va ramine in arest pina pe 11 septembrie, perioada in care magistratii craioveni cred ca se va finaliza, de catre Ministetrul Justitiei, procedura extradarii. Perspicace a fost de acord sa fie extradat. Traficantul a declarat in fata judecatorilor craioveni ca „nu sint de acord cu vina adusa, deoarece sint inocent“, facind referire la faptele pentru care a fost condamnat de Tribunalul din Milano. Acesta este si motivul pentru care italianul vrea sa se intoarca in tara, sustinind totodata ca nu a avut cunostinta de proces, ceea ce l-a impiedicat sa se apere. (M.C.)


Proiectil neexplodat, gasit sub fundatia unei case


Marian Serban, din Dabuleni, s-a gindit sa consolideze fundatia casei sale aflate pe strada Mircea cel Batrin, nr. 59. Luni, in urma sapaturilor, Serban a gasit chiar sub fundatia casei un proiectil vechi neexplodat. Speriat, localnicul a sunat la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Oltenia care a trimis un echipaj la fata locului. „Munitia neexplodata gasita de cetatean in curtea sa este un proiectil de calibrul 85 mm, de pe timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, care era in buna stare de functionare“, a spus purtatorul de cuvint al Inspectoratului, locotenentul Florin Cocosila. Proiectilul a fost ridicat si transportat intr-un loc special amenajat pentru depozitarea munitiei vechi, de unde va fi dus in poligon pentru a fi detonat. (A.M.)


Politist gorjean, cercetat pentru trafic de influenta


Un angajat al Politiei Rutiere Municipale Tirgu Jiu este cercetat pentru trafic de influenta de procurorii anticoruptie. Subofiterul Gheorghe Olteanu este acuzat ca ar fi primit de la o persoana o suma in valuta, echivalentul a 30.000.000 de lei, in schimbul promisiunii ca va interveni pentru solutionarea unui dosar. Parchetul National Anticoruptie a stabilit ca Gheorghe Olteanu se obligase sa faca interventii chiar la cei care instrumentau dosarul, respectiv ofiterul de cercetare penala si procurorul care avea in supraveghere ancheta. (E.M.)


Grenada descoperita in Eselnita


S. Stana, de 58 de ani, din Eselnita, judetul Mehedinti, a descoperit luni in curtea locuintei sale o grenada. Fiind ingrijorata, femeia a sesizat telefonic lucratorii Postului de Politie Eselnita.


Ajunsi la fata locului, politistii au stabilit ca era vorba despre o grenada defensiva, din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Pentru siguranta localnicilor, s-au luat masuri de asigurare a locului, fiind anuntati lucratorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Drobeta“, care au ridicat grenada in vederea neutralizarii. (A.M.)


Pieton accidentat grav


Din cauza grabei, o femeie a ajuns in spital cu rani grave, dupa ce a incercat sa traverseze strada printr-un loc nepermis. Maria Ica, de 60 ani, din comuna Virvoru de Jos, judetul Dolj, a incercat sa traverseze luni o strada din Craiova, printr-un loc in care nu era marcata o trecere de pietoni. Ea nici macar nu s-a asigurat si a fost lovita in plin de un autoturism Cielo condus de Gheorghe Neagu, de 21 ani, din comuna Gighera, judetul Dolj. Desi circula cu viteza mica, acesta nu a mai avut timp sa evite femeia, care i-a aparut brusc in fata. Maria Ica a fost transportata la Spitalul de Urgenta din Craiova, unde medicii au depus toate eforturile pentru a o tine in viata. (A.M.)


Scaderea euro provoaca pagube Santierului Naval Drobeta


Productia Santierului naval „Severnav“ din Drobeta Turnu Severin destinata exportului a fost grav afectata de deprecierea monedei euro, vinzarile de nave fiind stabilite in aceasta moneda. Conform unor calcule, la fiecare dintre cele sapte nave executate s-au pierdut circa 20 de miliarde de lei, mai mult de un sfert din valoarea pretului cu care au fost livrate fiecare.


„Contractele au fost incheiate la un nivel de 42.000 lei/1 euro. Acesta din urma a scazut atit de mult, incit ne pune intr-o situatie destul de dificila. Noi achizitionam materiile prime din tara, in lei, de asemenea si serviciile. Pierderile foarte mari au blocat si programul investitional“, a declarat directorul comercial al „Severnav“, Valentin Popa. Daca euro nu-si va reveni, pina la sfirsitul anului navalistii severineni vor inregistra o pierdere de circa 250 miliarde de lei. (C.P.)


Salariile managerilor ii falimenteaza pe investitorii straini


Dezvoltarea sectorului investitiilor straine incepe sa dea batai de cap societatilor comerciale care deschid noi unitati in România. Acestea se confrunta in prezent cu o penurie de specialisti, situatie care incepe sa se resimta pe piata locala, dupa cum reiese dintr-un studiu al unei societati de consultanta in domeniu. Investitorii straini solicita in mod expres ca firma pe care o creeaza aici sa aiba cei mai buni specialisti din domeniul lor de activitate. Aceasta a contribuit la cresterea salariilor pe piata locala, care depasesc din ce in ce mai des limita psihologica de 2.000 de euro net pentru un manager sau specialist de top. Efectul este devastator pentru companiile care nu au mijloacele financiare necesare sa ofere asemenea salarii. Piata româneasca a resurselor umane ultracalificate este destul de redusa, ceea ce se traduce printr-o batalie intre marii investitori pentru atragerea celor mai buni specialisti de pe piata, se mai arata in studiul mentionat. (C.R.)


„Caravana Muncii“, in ajutorul romilor


Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Mehedinti organizeaza intre 15 si 19 august „Caravana Muncii“. Aceasta are ca scop gasirea persoanelor care se confrunta cu dificultati in obtinerea unui loc de munca si informarea acestora in ceea ce priveste integrarea in activitate.


Pe lista celor cu probleme in vederea obtinerii unui loc de munca au prioritate comunitatile de romi, deoarece in rindul acestora se intilnesc cele mai multe cazuri de persoane fara slujba.


Programul caravanei include zilnic vizitarea a doua localitati mehedintene, din aceasta lista facind parte Orsova, Eselnita, Vinjulet, Jiana, Gruia, Girla Mare, Punghina, Strehaia, Timna, Simian si Devesel.


Gheorghe Clement, directorul executiv al agentiei, a spus: „Aceste deplasari ne vor ajuta sa intelegem mai bine problemele lor, sa-i captam la participarea la cursuri de formare profesionala, la oferte de munca sau pentru activitati edilitar-gospodaresti derulate de primarii“.


Directorul executiv al AJOFM a mai afirmat ca problemele romilor si rezolvarea acestora se afla si pe lista de prioritati a Comunitatii Europene. (A.M.)


Directorul SNLO, atentionat sa nu uite ca a fost pesedist


Presedintele PSD Gorj, Florin Circiumaru, i-a recomandat directorului general al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO), Tiberiu Trotea, sa nu se dezica de faptul ca a fost pesedist. Liderul PSD a declarat ca organizatia judeteana l-a sprijinit pe Trotea cind a fost numit un nou director la SNLO. „Domnul Trotea sa nu uite ca a fost promovat de organizatia noastra. Daca a facut pasul si a trecut la alt partid, foarte bine! Domnul Mantog se pare ca a fost omul PD-ului sub acoperire la noi, cu toate ca se spusese invers“, a afirmat Circiumaru despre secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog, ex-membru PSD. Despre Mantog se spune ca ar fi interesat de sefia PD Gorj. (E.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU