20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a semnat acordul de constituire a Euroregiunii Dunarea de Mijloc

S-a semnat acordul de constituire a Euroregiunii Dunarea de Mijloc

Acordul de asociere referitor la constituirea Euroregiunii Dunarea de Mijloc – Portile de Fier a fost semnat vineri, 5 august, la Prefectura Mehedinti. La acest mare eveniment au fost prezenti atit reprezentantii consiliului judetean, ai Primariei Drobeta Turnu Severin, ai Prefecturii Mehedinti, precum si omologii acestora din Bor si Branicevo, din Serbia si Muntenegru, cit si ai administratiei districtului Vidin din Bulgaria.


Membrii delegatiei s-au straduit sa concretizeze textul Acordului inaintea semnarii propriu-zise. Inca din primele fraze ale statutului este subliniat scopul infiintarii Euroregiunii, care consta in largirea relatiilor dintre autoritatile regionale ale celor trei state in domeniile educational, cultural, economic, stiintific, sportiv, dar si in domeniul mediului.


La intilnire, reprezentantii celor trei tari au schimbat opinii cu privire la textele celor doua documente ce urma sa fie semnate si parafate. Delegatia bulgara a intirziat o ora.


In urma acestei intirzieri s-a convenit alcatuirea unei noi fraze, care urma sa fie introdusa in textul Acordului, potrivit careia, „Acordul intra in vigoare dupa aprobarea acestuia de guvernele bulgar si sirb“. In cele doua documente se stipuleaza clar procedurile de vot, conditiile de primire a noi membri, dar si conditiile colaborarii. Astfel de proiecte aduc avantaje substantiale comunitatilor locale care beneficiaza in mod direct de un punctaj suplimentar in momentul acordarii de fonduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS