20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn magazinul Mercur se vind turcisme si kitschuri

In magazinul Mercur se vind turcisme si kitschuri

Mercurul, considerat de multi olteni magazinul etalon al Craiovei, situat chiar in centrul orasului, desi modernizat la asa-zise standarde europene, a ramas la vechile naravuri. Foarte multe articole de imbracaminte sau incaltaminte sint vindute fara nici un fel de date de identificare, fara adresa producatorului sau modul de intretinere. In plus, poti fi tilharit de vinzatori mai rau ca intr-un tirg de saptamina. Insa, magazinul este o adevarata fortareata, in care accesul presei cu camere foto sau de luat vederi este strict interzis de „vigilenta“ agentilor de paza.


Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au verificat, la sfirsitul saptaminii trecute, marfa comercializata in magazinul Mercur. Inca de la intrare, in primele standuri in care se comercializeaza obiecte decorative, tigari si trabucuri, diverse kitschuri din import, inspectorii au constatat grave nereguli. Jucariile din plus pentru copii, comercializate la preturi destul de „piperate“, erau vindute fara date de identificare, fara instructiuni traduse in limba româna privind virsta optima destinata. Tabacherele si cutiile metalice cu trabucuri aveau timbrele dezlipite. Inspectorii OJPC Dolj au inregistrat sesizari de la clienti care au constatat ca in momentul cumpararii au descoperit tigari lipsa. In plus, vinzatoarea nu a prezentat inspectorilor actele societatii. In ceea ce priveste trabucurile lipsa din tabachere, vinzatoarea a spus despre colega care a oferit clientilor marfa ca „este noua si mai are multe de invatat despre comert“.


Sanctiuni usturatoare pentru comerciantii din Mercur


Si la standurile cu articole de imbracaminte sau incaltaminte inspectorii au descoperit nereguli. Blugi, tricouri, incaltaminte, curele si accesorii „de firma“, la preturi ce ard buzunarele multor craioveni, sint comercializate fara respectarea normelor privind protectia consumatorului. „Am descoperit grave nereguli privitoare la modul de informare a cetatenilor. Majoritatea articolelor verificate au fost descoperite fara elemente de identificare, fara adresa si numele producatorului sau tara de provenienta. Lipseau, de asemenea, etichetele cu instructiunile si conditiile de intretinere a marfii“, a mentionat Ilie Rosoga, inspector OJPC Dolj. In cosuri speciale era si superoferta pentru clienti, incaltaminte nereconditionata, care arata mai rau decit cea la gramada din tirgul Romanesti.


Dar, cum controlul inspectorilor OJPC Dolj nu era facut oriunde, ci in magazinul Mercur, agentii de paza nu au intirziat sa apara. Revoltati de prezenta presei, acestia au interzis categoric sa se faca fotografii, fara acordul conducerii magazinului. Cristian Popa, seful de tura de la firma de paza CIVITAS, a precizat ca fotografierea este total interzisa in acest „supermagazin“. A hotarit ca toate pozele sa-i fie aratate si sterse.


Agentii de paza, pe linga misiunea de a „monitoriza“ presa, ar trebui sa supravegheze mai atent, ajutati si de camerele video, vinzatoarele, pentru ca sa nu mai fie escrocati cumparatorii intr-un magazin care se vrea cu pretentii.


Pentru neregulile descoperite privind informarea consumatorilor, inspectorii OJPC au lasat invitatii tuturor patronilor ale caror standuri au fost verificate pentru prezentarea la sediul institutiei. Acesti comercianti risca sa primeasca sanctiuni cuprinse intre doua si 20 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU