11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarcasu, comuna cu investitii multe si pamint putin

Farcasu, comuna cu investitii multe si pamint putin

Intr-o zi torida de august am ajuns in comuna doljeana Farcasu, situata la 30 de kilometri nord de Craiova. Strada era pustie, prin curti nici tipenie de om. Se pare ca unii, mai harnici, munceau, iar altii taiau frunze la ciini.


La prima vedere, comuna parea bogata, cu case de oameni gospodari. Nu departe, sint si oameni lenesi care prefera sa cada casa pe ei decit sa ridice un pai. Viata satenilor a fost cu mult imbunatatita prin investitiile recente in drumuri, scoli, biserici si in reteaua electrica. Pe linga toate realizarile si proiectele de viitor, cele cinci sate ale comunei – Golumbu, Golumbel, Amarasti, Plopu Amarasti si Farcasu – se confrunta cu o problema care, cel putin deocamdata, nu poate fi rezolvata: lipsesc 80 de hectare de teren pentru a fi multumiti toti oamenii care mai au de primit pamint.


Modernizare


Primaria Farcasu, prin intermediul unei firme specializate, a demarat lucrarile de pietruire a drumului comunal care leaga Farcasu de catunul Spineni. Banii necesari executarii lucrarilor au fost alocati, in parte, de la bugetul local, cealalta parte fiind asigurata de Consiliul Judetean Dolj. Anul viitor, si in satele Plopu si Golumbel vor incepe lucrarile de reconditionare a drumurilor comunale.


Fintini noi


Fintinile publice din comuna Farcasu, in cauza neintretinerii, se afla intr-un avansat grad de degradare. De aceea, au fost demarate lucrarile de reamenajare a fintinilor existente, cu fonduri de la bugetul local. Mai mult, au fost sapate fintini noi in Farcasu, la scoala din Amarasti, la cea din Golumbu, precum si in satul Golumbel.


Un nou lacas de cult


In satul Golumbu va fi pusa temelia unui nou lacas de cult. Biserica va fi ridicata de Nelu Dumitrache, pe cheltuiala unui sponsor local. Terenul pe care urmeaza sa fie amplasata biserica a fost achizitionat deja, dar inceperea lucrarilor a fost aminata din cauza unor probleme de sanatate ale lui Nelu Dumitrache.


Nu mai este pamint


Primaria Farcasu intimpina dificultati in a restitui proprietarilor terenurile, in baza Legilor nr. 1/2000 si nr. 18/1991. Pentru a putea fi solutionate cele 25 de dosare ramase este nevoie de o suprafata de teren de aproximativ 80 de hectare. „Am trimis balanta fondului funciar la prefectura si de doua luni asteptam sa fie semnate dosarele si trimise la Agentia Domeniului Statului pentru solutionare“, a spus primarul Ilie Nemtaru.


Neputinta in fata apei


Una dintre problemele cu care se confrunta satenii din Amarasti este barajul de pe riul Plosca. Pentru ca acesta nu a mai fost decolmatat din 1990, nu mai poate opri apele atunci cind ploua mai mult si localnicii se trezesc cu apa in curti. Primaria Farcasu nu poate interveni, deoarece barajul nu-i apartine. Chiar daca ar avea dreptul sa execute lucrari la barajul de pe riul Plosca, lipsesc fondurile necesare. „Acest baraj a fost al IAS Gosti, care a intrat in faliment. Acum este la Apele Române sau la Agentia Domeniului Statului. Numai ei pot executa lucrarile de decolmatare, iar noi nu putem decit sa asteptam“, a marturisit primarul din Farcasu, Ilie Nemtaru.


Gradinita noua


In satul Golumbu, datorita numarului mare de prescolari, este nevoie de o gradinita. Sumele necesare construirii cladirii vor fi alocate de la bugetul local al comunei Farcasu. In urma a doua licitatii, a fost stabilita firma care va executa lucrarile, urmind ca acestea sa fie finalizate pina la 1 ianuarie, anul viitor.


Problema rezolvata


Iluminatul public a constituit, pina de curind, o problema in comuna Farcasu. In satele Amarasti si Golumbel s-au inlocuit stilpii retelei electrice, fiind rezolvata, totodata, si problema iluminatului public. In ceea ce priveste satul Plopu, s-a eliberat certificatul de urbanism si se asteapta autorizatiile pentru inlocuirea stilpilor retelei electrice.


Biserica monument, in paragina


Biserica din Golumbel este trecuta pe lista monumentelor istorice. Aceasta poarta hramul „Sfintul Nicolae“, a fost ridicata in anul 1806 si este locul unde a fost inmormintat fratele domnitorului Bibescu. Vechimea zidurilor sale se face simtita, acestea avind nevoie de consolidare si renovare. Cum reconditionarea monumentelor istorice se face numai de catre firme specializate si cu respectarea normelor in vigoare, costurile la care se ridica astfel de lucrari depasesc posibilitatile bugetului local al comunei Farcasu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS