17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTerenul unitatilor militare dezafectate - motiv de presiune a cercurilor de interese

Terenul unitatilor militare dezafectate – motiv de presiune a cercurilor de interese

La concurenta cu terenurile din zona Statiunii de cercetari pomicole Cernele sint cele din zona Metro a Craiovei, pentru care oameni bine informati din zona gri a lumii, care nu-si arata niciodata fata, fac tot felul de presiuni, punind in joc toata gama de metode prin care si-au adunat averile.


O suprafata enorma de teren intravilan, de 256 ha, si constructii desfasurate pe 30.000 mp provenite in urma dezafectarii unitatilor militare din zona Aeroport au fost promise de Ministerul Apararii Nationale Consiliului Judetean Dolj. Transferul pamintului si al cladirilor se va face cu titlu gratuit, ceea ce ar insemna ca administratia judetului va beneficia pentru a doua oara de o „donatie“, dupa cea facuta de boierul Berlescu. Nimeni nu pune la indoiala faptul ca soarta daniei ministerului va fi alta decit cea a lui Berlescu, pentru ca terenul este situat de-a lungul drumului european, intr-o zona aflata in plina dezvoltare si in care reprezentantele multor firme internationale si-au amplasat sediile. Pentru ca suprafata in discutie nu este inca delimitata, se fac tot felul de speculatii si se trag toate sforile sus, cit mai sus, pentru ca macar o parte dintre puternicii zilei sa poata fi indestulati.


Dupa desfiintare celor doua unitati militare din zona Aeroport a Craiovei, a ramas la dispozitia Ministerului Apararii Nationale o suprafata de citeva sute de hectare de teren, careia au inceput sa-i dea tircoale tot felul de indivizi specializati in ultimii ani in luatul cu japca al paminturilor cu potential mare de investitii. Presat de cerintele Uniunii Europene, ministerul a trebuit sa se hotarasca sa scape de acele terenuri, a caror dimensiune nu o stie nici un oficial al administratiei locale, pe motiv ca proprietatea ministerului este secret de stat. Intr-o prima faza, ministerul a anuntat consiliul judetean ca-i va transfera cu titlu gratuit 256 ha de teren si 20.000 mp de constructii.


Bursa zvonurilor


Intrarea in proprietatea consiliului judetean a celor 256 ha de teren se va face dupa ce guvernul va emite o hotarire in acest sens. „Deocamdata, mai multe lucruri despre acest transfer cu titlu gratuit nu stim, pentru ca nici noua nu ni s-au spus. Nu stim unde sint pozitionate aceste terenuri si nu stim care este suprafata pe care o detinea ministerul la cele doua unitati desfiintate. Nu vom lua in proprietate terenul respectiv pina cind nu vom cunoaste limitele si vecinatatile lui“, a spus Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj.


Intr-o prima faza, consiliul judetean a dorit ca suprafata care va fi preluata de la armata sa fie folosita la extinderea parcului industrial din acea zona a orasului. Cum cele doua unitati se aflau amplasate de o parte si de alta a aeroportului, la bursa zvonurilor s-a lansat ideea ca toata suprafata care va fi transferata consiliului va fi comasata in partea dinspre Hanul Doctorului, raminind ca Aeroclubul Oltenia, condus de unul dintre fostii directori ai Fabricii de Avioane, sa ia citeva hangare si terenul dimprejur.


Terenul militarilor – un fel de Fisia Gaza a sferelor de influenta


In acest fel ar mai ramine in discutie o fisie de 13 ha de teren situat de-a lungul drumului european, peste strada de terenul revendicat de acolitii lui Mititelu, in calitatea lor de mostenitori ai boierului Negoescu, pentru care si-ar fi exprimat preferinta un senator PD cu mare slabiciune in tinerete pentru aeromodele. Alt deputat PD, si el specialist in constructii de avioane, s-ar face luntre si punte daca acele 13 ha atit de rivnite ar fi puse deoparte pentru te miri cine. Consiliul judetean, la rindul sau, vrea sa construiasca un pavilion expozitional care sa gazduiasca tirgurile traditionale de masini, utilaje, servicii etc. Disputa asupra bucatii de teren atit de rivnite, pina la aparitia reglementarii legale, are toate sansele sa ajunga un fel de Fisia Gaza, pentru care taberele deja existente vor face lobby la toate nivelurile de decizie. Daca la toate acestea mai punem la socoteala si interesul generalilor, care vor decide cind, cum si ce va intra in proprietatea consiliului judetean, vom avea imaginea completa a sutelor de hectare pentru care oricine ar oferi macar 20 euro pe metrul patrat. Terenul din stinga aeroportului, care se presupune ca va fi „rezervat“ pentru aeroclub sau alte institutii, va fi si el bine studiat. La cedarea terenului pe care s-a construit parcul industrial al Craiovei, consiliul judetean a primit si 8.000 mp de teren, constituiti ca o enclava pe pamintul care se presupune ca va fi „rezervat“. Pentru aceasta enclava, in cel mai nefericit caz, va trebui constituit dreptul de servitute sau construita o cale de acces la drumul european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS