14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdolescentii seropozitivi, marginalizati de societate

Adolescentii seropozitivi, marginalizati de societate

Eliza si Emil au aceeasi virsta. La 16 ani ar trebui sa nu aiba nici o grija, dar din pacate soarta nu a fost prea darnica cu ei. Cei doi au fost infectati cu virusul HIV. Neglijenta celor care ar fi trebuit sa aiba grija de sanatatea lor i-a condamnat pe cei doi. Emil stie inca din clasa a doua ca este seropozitiv. Eliza a aflat abia anul trecut. „Am mers la medic sa-i facem niste analize. Racea foarte des si ii apareau niste bubite in jurul gurii. La Craiova, medicul ne-a sfatuit sa facem si testul HIV, pentru ca i se paruse ceva suspect“, a povesit mama, cu lacrimi in ochi. Testul a iesit pozitiv. A fost repetat in alt spital din oras, dar rezultatul a fost acelasi. Eliza a aflat ca este seropozitiva pe 10 februarie 2004, cind implinea 15 ani. Fata a contractat virusul in urma unei spitalizari. Cind avea sase luni, Eliza a fost internata la Spitalul Filiasi. Pe la 11 ani a fost internata in Spitalul Militar din Craiova unde i s-au scos polipii. Medicul care le-a recomandat efectuarea testului HIV le-a spus parintilor ca stadiul in care se afla boala arata ca infectarea s-a facut in urma cu mult timp. „Mai cunoastem cazuri de copii care au fost infectati in spitalul de la Filiasi. Seringile care se foloseau erau de sticla si nu erau sterilizate cum trebuie“, a spus tatal.


Se pare ca si Emil a fost infectat tot in spitalul din Filiasi. „Cind era copil, a fost internat la Filiasi. Am aflat ca in acelasi salon era si o fata infectata cu HIV. Se pare ca personalul medical nu stia si a folosit seringile pentru toti cei din salon“, si-a amintit tatal. Cind Emil avea opt ani, a fost dus la Craiova, pentru a i se scoate polipii. Mai intii a fost insotit de bunica. Femeia le-a spus parintilor ca medicii nu l-au operat pe baiat, pentru ca „nu are singele bun“. Acestia au mers la Craiova unde au aflat ce tragedie s-a abatut asupra familiei.


Marginalizarea, o problema


Si, de parca povara nu ar fi destul de mare, acesti copii mai trebuie sa se loveasca si de reticentele celor din jur. „Nu am trimis fata la liceu la oras, pentru ca banuiam ca o sa-i fie foarte greu. Am preferat sa o tinem la liceul de acasa. Aici ne cunosc toti si nu sint probleme“, a povestit tatal fetei. Lucrurile s-au adeverit in cazul lui Emil. „A intrat la Liceul CFR din Craiova, cu media 7,72, in conditiile in care boala l-a tinut mai mult la pat si nu a putut sa mearga la scoala in fiecare zi“, a afirmat tatal. La Craiova, Emil a stat doar trei-patru luni. Se intelegea foarte bine cu colegii de clasa, nu avea probleme cu invatatul, dar s-a lovit de indolenta unora care ar trebui sa stie mai multe. „Stateam in caminul liceului. Doamna pedagog m-a pus sa stau singur intr-o camera pentru ca trebuia sa dezinfecteze in urma mea. Trebuia sa maninc separat, pentru a nu-i imbolnavi, de parca boala mea se ia prin aer. Eram marginalizat si ma simteam foarte singur“, a povestit baiatul. Parintii s-au hotarit sa ia copilul acasa. L-au transferat la liceul din localitate. „A trebuit sa-l aducem acasa. Sotia mergea foarte des la el sa-i duca mincare. De fiecare data il gasea plingind. In starea lui, plinsul nu-i face bine. El are nevoie de liniste“, a completat tatal baiatului.


Sperante…


Cei doi par impacati cu soarta lor. Emil este chiar optimist. Dupa o viata petrecuta mai mult prin spitale, el incearca sa faca aceleasi lucruri pe care le face orice baiat de virsta lui. Acum este in vacanta, iar principala lui ocupatie este calculatorul. Lucrurile sint putin mai complicate cu Eliza. Ea nu s-a obisnuit cu ideea. Fata merge mereu la spital, la psihiatru, la intilniri cu alte persoane seropozitive. „Ma intreaba mereu daca va putea sa se casatoreasca, daca va putea avea copii, iar eu nu prea stiu ce sa-i raspund“, a spus mama. Cele doua familii mai spera ca se va descoperi un tratament impotriva virusului care le-a imbolnavit grav copiii. „Noi asteptam de opt ani, dar nu ne-am pierdut speranta“, a marturisit tatal lui Emil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS