20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Stirile satului

Examenul de capacitate a dezamagit


Consiliul Local Cotofenii din Dos se declara nemultumit de rezultatele obtinute de elevi la examenul de capacitate. Din 16 elevi inscrisi la examen au promovat numai sase, cu note destul de mici. Anul trecut s-a inregistrat acelasi lucru. Dezamagirea primarului si a Consiliului Local Cotofenii din Dos e accentuata si de faptul ca elevilor le-au fost puse la dispozitie toate conditiile necesare studiului. Pentru depasirea acestei situatii, primarul comunei, Vasile Preduca, crede ca trebuie manifestata o atentie sporita din partea dascalilor, dar si a parintilor.


Fara telefoane


Comuna Cotofenii din Dos nu are retea de telefonie fixa. In aceste conditii, toti consilierii comunei au fost dotati cu telefoane mobile pentru ca, in cazuri de urgenta, comunicarea sa fie posibila. Cetatenii care sint nevoiti sa apeleze la salvare, pompieri si alte servicii de urgenta, dar nu dispun de un telefon mobil cer ajutorul consilierilor locali.


Pregatiri impotriva apei


Deoarece comuna se invecineaza cu digul lacului de acumulare de pe Jiu, autoritatile sint mereu in alerta cind creste Jiul. Pentru o evacuare rapida si eficienta a oamenilor aflati in pericol, primaria a repus in uz o alarma, pe care a si verificat-o cu ajutorul Protectiei Civile Dolj.


Apa de baut este putina


Infiltratiile, continutul ridicat de nitriti, nitrati si amoniac fac ca apa din majoritatea fintinilor din comuna Cotofenii din Dos sa fie improprie consumului. Oamenilor le-a mai ramas doar apa din fintinile publice, care se alimenteaza din izvoarele de sub deal. In vederea rezolvarii acestei probleme, a fost initiat, in urma unei hotariri guvernamentale, inca de anul trecut, un proiect de investitie. Dupa ce s-a derulat aproximativ 30% din investitie, lucrarile sint oprite din lipsa fondurilor. Consiliul Judetean Dolj a aprobat alocarea a 1,1 miliarde de lei pentru continuarea lucrarilor, dar banii nu au ajuns inca la beneficiarul proiectului.


Drumuri mai bune


Primaria Cotofenii din Dos, prin Programul de dezvoltare rurala si cu bani de la Banca Mondiala, a inceput reabilitarea a 5,5 km de drumuri. Acestea vor fi pietruite si prevazute cu rigole capabile sa capteze o cantitate mare de apa.


Scoli moderne in comuna


Scoala din Cotofenii din Dos a fost reabilitata cu bani de la Banca Mondiala. Aceasta dispune de apa curenta, centrala proprie pe lemne, mobilier nou. Satul Mihaita nu avea scoala pina acum trei ani, cind a fost incheiata constructia unei cladiri noi printr-un program Ricop. Si aceasta scoala a fost dotata cu centrala proprie si apa curenta.


Parteneriat


Consiliul local desfasoara un parteneriat cu Asociatia World Vision. Acesta s-a materializat pina acum in constructia fintinilor care satisfac necesarul de apa potabila al scolilor si gradinitelor. Pe linga alimentarea cu apa a unitatilor de invatamint, aceasta colaborare a dus la oferirea de imbracaminte si alimente localnicilor, la amenajarea unei sali cu 12 calculatoare in satul Mihaita. Urmeaza ca si in Cotofenii din Dos sa fie amenajata o astfel de sala, pentru ca tinerii din comuna sa beneficieze de calculatoare.


Modernizarea retelei de energie electrica


In satul Racovita, incepind cu toamna acestui an, se vor inlocui toti stilpii care sustin reteaua de energie electrica. Acestia sint din lemn si nu mai corespund. Pe linga aceasta investitie, se are in vedere si extinderea retelei pe 150 de metri. Pe aceasta distanta au fost construite, in ultimul timp, case care nu sint alimentate cu energie electrica. Dupa terminarea acestor investitii se vor aloca bani din bugetul local pentru asigurarea iluminatului public.


Promovabilitate zero


Elevii clasei a VIII-a de la scoala din satul Valea Fintinilor nu au promovat examenul de capacitate. Dintre 14 elevi inscrisi la examen, sase nu s-au prezentat, iar restul au picat. Din 35 de elevi inscrisi pentru sustinerea examenului de capacitate, au promovat doar 18. „Ne e rusine, dar asta este realitatea. Copiii sint slabi“, a spus primarul comunei, Marin Dan.


Probleme cu banii


Primaria Bralostita, cu bani alocati de Consiliul Judetean Dolj, trebuie sa asigure salariul a 16 insotitori pentru persoanele cu handicap. La inceputul anului a fost solicitata suma de 150 de milioane de lei pentru plata acestor salarii, dar s-au primit doar 16 milioane. Primaria a epuizat banii de pe semestrul trei al acestui an. In curind, daca nu vor veni bani de la judet, primaria nu va mai putea plati acesti oameni.


Drum comunal pietruit


Printr-un program SAPARD, drumul comunal115 A, care leaga satele Bralostita si Valea Fintinii, va fi modernizat pe o lungime de sase kilometri. Lucrarile au fost incepute, dar conditiile meteo nu fac posibila continuarea lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS