19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte stiri

Promovabilitate-record in Hunedoara


In judetul Hunedoara, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost de peste 95 la suta, mai mult de jumatate dintre elevi avind note mai mari de 8.00. Emotiile absolventilor s-au prelungit la liceele din Valea Jiului, pentru ca rezultatele au fost afisate cu o ora inainte de expirarea termenului impus de Ministerul Educatiei. Dintre cei 4.373 de elevi care au sustinut examenul de capacitate in judetul Hunedoara, au promovat 4.169. La sesiunea din aceasta vara, 2.880 de absolventi ai claselor a XII-a au obtinut o medie intre 8.00-9.99 si numai 1.288 o medie intre 6.00-7.99. Dupa cum era de asteptat, si in restul tarii rezultatele au fost la fel de bune. Peste 75% dintre cei aproape 170.000 de candidati au reusit sa treaca examenul de bacalaureat. In capitala, promovabilitatea a fost de 77,73%, aproape la fel cu cea inregistrata anul trecut. Termenul de rezolvare a contestatiilor este 13 iulie, pe 14 iulie urmind sa se afiseze rezultatele finale. Candidatii respinsi au posibilitatea sa mai sustina o data examenul in sesiunea din toamna. (D.M.)


Concursul de titularizare in invatamint bate la usa


Concursurile de titularizare si de suplinire – detasare in invatamintul preuniversitar doljean se vor desfasura in aceeasi zi, pe 18 iulie, fiind subiecte comune elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Inspectorul general al ISJ Dolj, Diana Busoi, a spus ca pentru concursul de titularizare exista trei centre de examen: Liceul Teoretic „Henri Coanda“, Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ (fostul Liceu de constructii civile – n.r.) si Grupul Scolar „Matei Basarab“ din Craiova.
S-au inscris 896 de candidati pentru aproximativ 160 de catedre existente. Pentru concursul de suplinire – detasare s-au stabilit trei centre distincte de examen: Colegiul National „Nicolae Titulescu“, Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ si Scoala nr. 22 din Craiova. S-au inscris 1.091 de candidati pe catedre si ore viabile sub patru ani sau pe catedre rezervate. In Dolj nu se pune problema cadrelor didactice calificate, cea mai mare criza fiind in Capitala, din cauza migrarii profesorilor din sistemul de invatamint in sectorul privat, pentru o leafa de trei-patru ori mai mare. (C.I.)


81,02% dintre elevii gorjeni au luat bacalaureatul


In urma centralizarii datelor primite de la centrele de examen, Inspectoratul Scolar Gorj a anuntat ca 81,02% dintre elevii gorjeni au promovat examenul de bacalaureat. Din cei 3.872 de elevi care s-au prezentat la toate probele, 732 au fost respinsi, iar 3.137 au promovat. 32,16% dintre candidati au obtinut medii intre 8 si 8,99, 30% au promovat examenul cu medii cuprinse intre 9 si 9,99 si numai cinci elevi au obtinut media zece. (E.M.)


Simpozion international la Craiova


Universitatea din Craiova impreuna cu institutul international al potasiului, institutul mondial al fosforului, institutul national de cercetare dezvoltare pentru pedologie, agrochimie si protectia mediului si filiala nationala româna CIEC organizeaza, pe 13 si 14 iulie, un simpozion international cu tema „Managementul nutrientilor pentru imbunatatirea calitatii culturilor si conservarea mediului“. Sesiunea teoretica s-a desfasurat ieri, in Sala Albastra a Universitatii din Craiova, iar astazi este programata o excursie stiintifica la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Caracal si Statiunea de Cercetare Dezvoltare a Culturilor pe Nisipuri din Dabuleni. Simpozionul este organizat sub patronajul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti“. (S.P)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS