MTS Leasing a fugit cu banii clientilor

Autori


Sute de oameni care au strins bani sa-si faca o casa au fost pagubiti de 50 de milioane de euro

Firma de leasing imobiliar MTS Leasing a dat faliment, iar fondatorii ei germani au „taiat-o“ din tara, dind o teapa de cel putin 50 de milioane de euro clientilor si aducind prejudicii de imagine insurmontabile partenerilor de afaceri, printre care se regaseste si firma de constructii Impact. „MTS Leasing a dat faliment si si-a incheiat activitatea, iar cei care au fondat-o, doi germani (Theo si Matthias Metzen tata si fiu), au plecat din tara. MTS a intrat in blocaj financiar“, a declarat pentru ghiseulbancar.ro fostul director de marketing al MTS Leasing, Andreea Raclea.

Mecanismul tepei

Totul incepe cu „creditare pe 20 ani cu dobinda de 5% pe an“. „Prima societate de leasing imobiliar“, asa cum s-a prezentat prin campaniile puternice de publicitate, a atras in plasa 700 de clienti si nume mari din imobiliar, si nu numai.

Avansul pentru un proiect era cuprins intre 10% si 30%, iar clientul trebuia sa detina terenul pe care urma sa fie construita casa. Aceste conditii au mai cernut din doritorii de case in leasing. Acum vine perfidia firmei. In contract era stipulat foarte clar ca, in momentul in care MTS Leasing da faliment, iti ia si casa pentru ca este proprietara pina la achitarea ultimei rate si, atentie, are dreptul sa nu inapoieze nici un ban din rate sau avans. In plus, polita de asigurare asigura obiectul contractului de leasing doar dupa ce constructia era gata. Aceste prevederi, de altfel perfect legale in aceasta tara care a permis sa se intimple si alte nenorociri precum Caritas sau FNI, au fost vazute asa cum trebuia de o parte dintre români, multi renuntind la idee chiar daca in prima faza dobinda i-a atras. Din pacate, nu toti au fost atit de circumspecti. Cei mai multi clienti tepuiti de MTS Leasing au achitat sute de mii de euro ca avans pentru contractele semnate. Altii au platit chiar rate inainte de inceperea constructiilor. Toti banii au luat calea Germaniei, lasind deopotriva clienti si firme de constructii cu buza umflata.

„Recuperatorii“ de la Coface si-au avertizat clientii

Societatea de recuperare de restante si management de risc Coface Intercredit a „mirosit“ smecheria de la MTS. Conducerea Coface a spus ieri intr-un comunicat ca au facut un raport de credit, din care reiesea ca MTS Leasing este o firma nou-infiintata in Germania, pe 13 ianuarie 2004, cu un capital social initial de 25.000 de euro. Compania nu prezenta la data ultimului Raport de Credit nici o informatie financiara oficiala publicata-bilant sau alte date financiare. Coface Intercredit a recomandat clientilor sai o limita superioara de credit de 2.500 de euro. Cu alte cuvinte, MTS Leasing Gmbh putea plati in termen de 60 de zile, in conditii de maxima siguranta pentru creditori, suma de 2.500 de euro per furnizor.

Aceasta suma este minimul baremului de creditare din grila de evaluare de risc a Coface Intercredit. „Companiile ce au tinut cont de scoring-ul acordat acestei societati au evitat pagube financiare semnificative legate de relatiile parteneriale cu MTS Leasing“, se afirma in comunicatul Coface.


Clientii sint singurii care au de suferit

MTS Leasing era partener oficial al firmei de constructii Impact. Presedintele acesteia a confirmat ca o parte din clientii sai au ales finantarea constructiilor prin MTS. „Deocamdata falimentul nu e declarat oficial. Dar daca ei au spus ca sint in incapacitate de plata si in trei saptamini nu gasesc pe nimeni sa-i finanteze atunci trebuie sa declare falimentul. Daca nu-l vor cere creditorii. In ce ne priveste, paradoxal, noi am incasat mai mult de la ei decit am executat. Parteneriatul nostru cu MTS s-a derulat asa: un client venea la noi sa-i facem o casa. Noi ii puneam pe masa circa cinci oferte, printre care si MTS Leasing, iar ei alegeau. Nu avem nici o legatura cu optiunile lor. Cei care au ales MTS vor avea de suferit“, a spus presedintele Impact, Dan Ioan Popp.

Lege putreda, autoritati sub orice critica

Legea nu protejeaza la momentul actual pe cel care doreste sa achizitioneze un bun in leasing, in caz de faliment al firmei de leasing, respectivul putind sa ramina si fara imobil, aflat in proprietatea companiei de leasing pina la plata ultimei rate si a valorii reziduale, si cu banii dati. Nici nu are rost sa va duceti in instanta in astfel de cazuri. Intrebarea este de ce autoritatile n-au stiut nimic de aceasta inginerie? Ba au mai facut si afaceri cu firma.

SAPARD

Se pare ca promovarea acestei societati si-a atins toate scopurile, avind in vedere ca MTS Leasing a incheiat si un parteneriat cu… SAPARD. „Cei care doresc finantare nerambursabila prin programul SAPARD si nu dispun de fonduri proprii obligatorii in proportie de 50% din valoarea proiectului finantat au o noua alternativa: leasing prin MTS Leasing GmbH“, asa sunau comunicatele agentiei de stat acum o luna. Angajatii au dat semne ca stiau ce are sa se intimple. Surse din piata spun ca la un moment dat, anul acesta, constructiile finantate de MTS Leasing au inceput sa-si reduca ritmul si chiar s-au oprit.

Ca reactie, clientii au depus cereri de reziliere a contractului de leasing. Cereri la care nu li s-a raspuns nici pina azi, desi au primit la fiecare telefon asigurari ca solicitarea va fi onorata.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Anonimus said:

    Cine zice ca nu traim de 15 ani intr-o tara guvernata numai de escroci ala clar este unul dintre ei. Sa nu-mi spuneti ca MTS nu era monitorizata si ca nu se stia ca de fapt MTS nu reprezenta nimic in alta tara si aici si-au facut de cap. Asta e oameni buni! D-aia se dau comisioane super grase!

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 7 iulie 2005

Actualitate

» Staicu i-a dat gratis lui Mititelu aproape jumatate din actiunile clubului de fotbal
» Spatiile verzi din Craiova sint distruse
» O plimbare cu caleasca prin oras
» „Minunea“ compensatelor a tinut trei zile
» Toni Grebla, pus in discutia Biroului Executiv al PSD
» Prefectura Dolj a primit sediu pentru biroul de evidenta a populatiei
» Interzis la Parchet persoanelor cu handicap!
» Subprefectul Morega circula pe scuter
» Petre Ciobotea, mai sarac cu un miliard de lei
» O firma din Craiova a obtinut o rambursare ilegala de TVA de 13 miliarde de lei
» Fostul director al BCR Scornicesti, condamnat la sase ani de puscarie
» Amenda de 10.000.000 de lei pentru unul dintre experti, in dosarul Ganescu
» Partidul Conservator Gorj isi instaleaza telegondola la Rinca
» Politia Comunitara – cu camera de filmat prin parcuri
» Director interimar la Autoritatea Rutiera Româna Gorj
» Celaru – comuna cu artisti, oameni de afaceri si fonduri externe
» Ilie Bartos, fiul satului
» Olimpic, dar sarac
» Stirile satului
» Monumentele comunei
» „Cultura“ gorjeana, la pamint
» Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu Dolj are un nou director
» Strada Brestei este in continuare inundata
» Salvador Caragea, noul comandant adjunct al Politiei Gorj
» Vidanjele primariei craiovene incep sa dea chix
» La bacalaureat, s-au dat subiecte usoare la matematica, istorie si geografie
» Cabana „Pestera Muierii“ a fost vinduta
» MTS Leasing a fugit cu banii clientilor
» „Economia, principalul cistigator in urma modificarii Codului muncii“
» De mesajul ministrului sanatatii depinde semnarea protocolului cu Sanitas

Local

» Alegeri anticipate la toamna?
» Teroare la Londra

Sport

» „Condescu spune prostii, iar Sandoi n-are caracter!“
» Stinga a devenit amnezic
» Au sosit si „cangurii“
» Alb-albastrii au fost tinuti in sah de niste juniori
» Lutu, nebagat in seama
» „Mentinerea Universitatii in B ar fi o performanta!“
» Duru, multumit de conditiile de pe „Municipal“
» Scarlatache si Olteanu, „panduri“ pentru un an
» Derbi gorjean in prima faza
» Poli Timisoara l-a luat pe McKain
» Prima victorie din „era Protasov“
» Clujenii ajung astazi la Bilbao

Bani & Afaceri

» Efectul inundatiilor: vom minca piine proasta si scumpa
» Primaria vrea sa cadastreze Craiova fara licitatie publica
» Bani din bugetul craiovean cheltuiti dupa simtul estetic al vicelui Nedelescu
» Proiect PHARE pentru imbunatatirea conditiilor de mediu in Calafat

Opinii

» Gugustiucii
» DIMENSIUNEA ROMÂNEASCA A EXISTENTEI (III)

Top