9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaranii si-au luat gindul de la Flutur

Taranii si-au luat gindul de la Flutur

In judetul Dolj a inceput de citeva zile recoltatul paioaselor. Din cele 8.430 ha cultivate cu orz s-a adunat productia de pe 6.900 ha, obtinindu-se 3.600 kg boabe pe hectar. Primele 700 ha de griu din zona de sud a judetului au fost recoltate, obtinindu-se o productie de peste 3.600 kg/ha. Si in acest an, guvernul va acorda prime pentru griul vindut si incasat, insa doar pentru 10% din productia judetului. Modalitatea de incasare a ajutorului guvernamental, precum si limitarea cantitatilor subventionate vor dirija automat banii catre marii producatori, ca de fiecare data in ultimii ani, in timp ce micii producatori, taranii, vor ramine, cum se zice, cu marfa in soare.


Anul acesta, in Dolj au fost cultivate cu griu 246.000 ha, ceea ce reprezinta 60% din suprafata arabila a judetului. La sfirsitul recoltatului se preconizeaza sa se obtina 861.000 de tone de griu, ceea ce inseamna o productie cu mult peste necesarul de consum al judetului. Recolta de anul acesta se suprapune stocului de anul trecut ramas nevindut si care se ridica la 18.000 de tone de griu din productia anul 2004. Griul de anul trecut depozitat in gospodariile populatiei si in silozuri are un pret derizoriu, cuprins intre 3.000 si 3.500 lei/kg. Pentru griul din acest an inca nu s-a fixat pretul de piata, dar se vehiculeaza un pret de referinta de 5.500 lei/kg care nu va putea fi respectat atita timp cit la oferta exista griu din anul precedent. Marii cultivatori de cereale paioase, care sint si depozitari, sint interesati sa-si valorifice productia proprie pentru care pot incasa primele puse la dispozitie de guvern. Primele pe produs se acorda doar pentru 10% din productia obtinuta la nivel de tara, procent care se respecta si in cadrul judetului Dolj.


Ţaranii vor ramine iar cu ochii in soare


Ordinul ministrului agriculturii nr. 174/2005 reglementeaza modalitatea de plata a primelor pe kilogramul de griu si completeaza HG nr. 65/2005, care stabileste valoarea primei, cuprinse intre 500 si 700 lei/kg. La nivel de tara, guvernul pune la dispozitia producatorilor 400 de miliarde de lei care ajung doar pentru 725.000 de tone de griu pentru care se va plati prima pe produs, in conditiile in care România se asteapta sa recolteze in jur de 7 milioane de tone de griu. Producatorii care vor sa incaseze prima trebuie sa depuna la directia agricola din judet urmatoarele documente: 1. Cerere tip, 2. Copie de pe cartea de identitate, 3. Adeverinta de la primaria teritoriala semnata de primar si inginerul de la camera agricola din care sa reiasa ca solicitantul detine o exploatatie agricola familiara (pentru producatorii persoane fizice), 4. Documentul de vinzare a griului si acte de incasare a contravalorii productiei, 5. Copie dupa documentul de gradare a griului (gradarea se face de persoane autorizate care de regula sint angajati ai marilor depozitari de cereale si ai procesatorilor de griu), 6. Schita de amplasare a terenului care a fost cultivat cu griu pe care o elibereaza inginerul de la camera agricola. Dupa ce dosarul primeste numar de inregistrare la directia agricola, datele se centralizeaza si se comunica ministerului o data pe saptamina necesarul de bani pentru judet.


Ministerul deschide finantarea, directiile judetene primesc banii, iar producatorii, la rindul lor, incaseaza contravalorea primei pe produs. Avantajati de aceasta metodologie sint marii cultivatori de cereale, care sint si mari depozitari si isi pot procura repede documentele de incasare a contravalorii productiei vindute, deoarece firmele producatoare si cele depozitare sau cumparatoare au aceiasi stapini. Perdantii vor fi tot taranii, care nu vor reusi nici in acest an sa-si vinda productia decit in tirguri, cu baniciorul, unde kilogramul de griu nu depaseste 3.000 de lei si unde nimeni nu le da nici un document.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS