9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcoperirea canalului colector din Cernele afecteaza culturile

Acoperirea canalului colector din Cernele afecteaza culturile

15 craioveni din cartierul Cernele ne-au trimis la redactie o scrisoare in care ne sesizau problemele pe care le au cu unul dintre vecinii lor, care si-a deschis o ferma de vite. Oamenii se plingeau ca, inca de acum trei ani, cea mai mare parte a terenurilor detinute de ei nu mai pot fi cultivate. Vinovat, dupa cum au declarat, este Ion Barbalan, cel care a acoperit canalul colector.


„Nu putem sa cultivam aproximativ 15 hectare de pamint, deoarece, cind ploua, culturile sint inundate. Asta se intimpla de aproximativ trei ani, de cind a construit vecinul nostru grajdurile. Ferma a cumparat-o dupa 1989, insa la inceput nu am avut probleme cu el. Pentru ca si-a extins proprietatea prea mult, a acoperit canalul colector. Terenul care se afla pe partea cu canalul nu mai poate fi folosit. Am incercat sa vorbim cu el, dar ne-a spus ca nu avem ce sa ii facem, deoarece a intervenit la toate institutiile statului si a luat toate aprobarile. In aceasta situatie sintem mai multi, printre care se numara si Ion Ciolacu, Constantin Rogojeanu sau Vasile Lazarescu. Daca nu ne ajuta nimeni, o sa mergem miine (astazi – n.r.) la viceprimar, pentru a-i prezenta situatia. Nedelescu trebuie sa ne dea o solutie“, a spus Iordache Panait.


In replica, vecinul reclamat sustine ca vinovati de situatia actuala sint craiovenii care locuiesc in cartierul Cernele. „Nu eu le-am acoperit canalul, ci gunoaiele pe care le-au aruncat ei. Nu stiu ce au cu mine, deoarece nu sint eu raspunzator pentru faptul ca terenurile sint inundate. Intr-adevar, ploile din ultimele luni le-au afectat serios recolta. Problema a pornit de la Armata, care are poligonul linga noi. Trecind de atitea ori cu masinile peste tub, acesta s-a spart, iar apa nu se mai scurge. Vecinii mei probabil ca m-au reclamat, pentru ca fac afaceri avantajoase cu statul“, a declarat Ion Barbalan.


Pentru a convinge autoritatile sa ia masuri, craiovenii au inaintat o plingere Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Dolj. Inspectorii care s-au deplasat la fata locului nu au constatat insa neregulile prezente in sesizare.


„Au fost la Cernele doua dintre colegele noastre, insa nu au putut lua legatura cu nici una dintre persoanele care semnasera cererea, deoarece nu isi dadusera adresele. In aceasta situatie, au mers la ferma respectiva, insa nu au gasit, asa cum fusesera instiintate, cadavre de animale. In zilele urmatoare se vor deplasa din nou, pentru a lua legatura cu partile implicate, dupa care vor incheia o nota de constatare“, a precizat Stefan Amza, purtatorul de cuvint al ARPM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS