19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsistentii medicali ies in strada

Asistentii medicali ies in strada

Reprezentantii Federatiei Sindicale SANITAS au organizat joi o actiune de protest in fata Ministerului Sanatatii. Acestia depling starea in care se afla sistemul sanitar din cauza lipsei investitiilor si solicita, printre altele, acordarea salariilor integral si la timp, a celor 20 de tichete de masa, a sporurilor specifice si a „premiului“ anual. Sindicalistii ameninta, de asemenea, cu greva generala la nivel national, pe termen nelimitat, si ample demonstratii de strada.


Reprezentanti ai asistentilor medicali din intreaga tara au organizat ieri o actiune de protest in fata Ministerului Sanatati, ei fiind nemultumiti de faptul ca salariile nu le sint platite la timp, ca nu primesc in fiecare luna cele 20 de tichete de masa si ca, in unele judete, inca nu s-a acordat „premiul“ anual. Nemultumirile sindicalistilor se leaga si de slaba finantare de care se „bucura“ sistemul sanitar. Miscarile sindicale au repercusiuni grave asupra actului medical, iar daca revendicarile nu le vor fi rezolvate, greva generala anuntata pentru sfirsitul acestei luni va duce la paralizarea sistemului sanitar, care este mai „bolnav“ decit pacientii pe care ii trateaza. Sindicalistii se pling si de faptul ca, in ultima vreme, investitiile sint tot mai putine, lucru care se poate observa in materiale de proasta calitate, servicii medicale neprofesionale, cladiri invechite.


Bani exista!


In primul trimestru al acestui an, Casa de Asigurari de Sanatate a incasat, la nivel national, aproximativ 20.000 de miliarde de lei, cu aproape 2.000 de miliarde de lei mai mult decit se preconizase la inceputul anului, cind a fost stabilit bugetul, iar Doljul a incasat de la contribuabili un procent de 107% din suma estimata. Sindicalistii au asteptat cu nerabdare rectificarile bugetare, care insa nu le-au adus nici un leu in plus, ba, mai mult, sanitarii au fost lipsiti de mai bine de 4.000 de miliarde de lei, suma care lipseste din bugetul acordat Sanatatii pentru intregul an. Aceasta suma reprezinta diferenta intre suma care era prevazuta pentru sanatate pe anul 2005, adica 15.000 de miliarde de lei, suma din care nu au fost alocate Sanatatii decit 11.000 de miliarde de lei. Dar autoritatile continua sa sustina ca nu au fonduri cu care sa satisfaca cererile sindicalistilor.


Discutiile dintre asistenti si minister nu au dat nici un rezultat


In urma intilnirilor care au avut loc la minister, intre reprezentantii SANITAS si autoritati, ministrul sanatatii le-a spus acestora ca, daca nu sint multumiti de masurile luate, sa caute singuri solutii pentru iesirea din impas.


„Consiliul National al Federatiei SANITAS a luat act, cu indignare, de interventia abuziva a autoritatilor prin care a fost interzisa desfasurarea actiunii de protest care se intentiona a fi organizata pe 12 mai, la sediul Ministerului Sanatatii, a declarat Marius Petcu, presedintele acestei organizatii sindicale, precum si al CNSLR Fratia, intr-un comunicat de presa al Federatiei SANITAS. Ministerul Sanatatii a calificat drept neintemeiate actiunile de protest anuntate, motivind ca toate revendicarile Federatiei SANITAS sint in curs de solutionare. Din acest motiv, nu crede ca este justificat, in prezent, un protest din partea sindicatelor.


Liderul sindical considera ca, prin acest gest, autoritatile au incalcat un drept fundamental al sindicatelor. „Consiliul National al Federatiei SANITAS respinge aceasta incercare de intimidare si a hotarit reorganizarea actiunii ieri, avind in vedere ca joia trecuta, de Ziua Asistentilor Medicali, Ministerul Sanatatii a refuzat sa participe la o dezbatere, in cadrul Consiliului National, a problemelor cu care se confrunta salariatii din sistemul sanitar. Federatia SANITAS considera ca aceasta atitudine sfidatoare justifica pe deplin actiunile de protest care se vor derula in perioada urmatoare“, sustine Marius Petcu, in acelasi comunicat de presa.


Sindicatele ameninta


„Daca in urma miscarilor sindicale care au avut loc joi, la Bucuresti, nu se vor rezolva problemele cu care se confrunta asistentii medicali, sindicatele ameninta ca pe 22 mai vor declansa greva generala la nivel national, pe termen nelimitat, care va culmina pe 2 iunie cu demonstratii ample, la care vor participa membri de sindicat veniti din toata tara“, a declarat pentru Gazeta de Sud, Ileana Ionescu, presedinte SANITAS Dolj.


Printre revendicarile asistentilor se numara: acordarea salariilor integral si la timp, acordarea lunar a celor 20 de tichete de masa, care in noua viziune a ministerului au devenit „maximum 20 de tichete“, a sporurilor specifice si a celui de-al 13-lea salariu – acolo unde nu s-a acordat inca-, stabilirea regulamentului locurilor de munca, transparenta si protectia salariatilor in cazul externalizarii serviciilor medicale.


Consiliul National al Federatiei SANITAS, intrunit saptamina trecuta la Bucuresti, a hotarit, de asemenea, sa-si retraga reprezentantii de la negocierea contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara pina cind drepturile salariatilor nu vor fi garantate de Ministerul Sanatatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS