11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreturi umflate pe spinarea consumatorilor casnici de gaze naturale

Preturi umflate pe spinarea consumatorilor casnici de gaze naturale

Nici nu s-au terminat Sarbatorile de Paste, ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale a si trecut la umflarea tarifelor pentru consumatorii casnici prin introducerea taxei de abonament pe linga consumul propriu-zis de gaze. Taxa de abonament este practicata si de alte societati care detin monopolul in furnizarea de utilitati sau servicii, cum ar fi SC ELECTRICA sau SC ROMTELECOM. Numai ca, spre deosebire, de exemplu, de abonamentul la energie electrica, unde taxa de abonament este de aproximativ 1.200 de lei pe zi, DISTRIGAZ vine cu un tarif de 12.000 de lei pe zi (plus TVA).


Consumatorii sint revoltati


Pentru un cetatean de rind care obisnuieste sa nu-si cumpere mincare inainte de a-si plati facturile, 440.000 de lei aruncati lunar doar pentru „favoarea“ de a fi abonat DISTRIGAZ – la care se va aduga contravaloarea consumului curent de gaze – este mai mult decit poate suporta. Craiovenii sint revoltati mai ales din cauza faptului ca nu pricep de ce trebuie sa plateasca o suma atit de mare pentru un serviciu pe care DISTRIGAZ nu il presteaza. „Este incredibil. Profita de faptul ca sint singurii distribuitori de gaze si stabilesc preturile cu de la sine putere, incalcind orice norme de bun-simt. Dupa care ne arunca arogant contractele in fata si ne obliga sa semnam. Iar noi ce putem face? Nimic, pentru ca ei au piinea si cutitul. Daca nu semnam, raminem fara gaze“, a spus Marian Elefterie.


Sanda Croitoru este o batrina, de 84 de ani, care locuieste singura la casa. In toamna anului trecut, cu ajutor financiar din partea nepotilor din Franta, femeia a reusit sa-si racordeze locuinta la reteaua de gaze. In ciuda cheltuielilor pe care le-a presupus aceasta investitie si cu care si-a impovarat rudele, batrina a fost bucuroasa ca a reusit sa scape de calvarul iernilor in care trebuia sa faca focul in soba cu vreascuri. Aflind ca de acum va trebui sa plateasca si abonament la gaze, batrina a fost la un pas de apoplexie. „Nu se poate sa ma puna sa platesc atitia bani, pentru ca nu am decit o pensie de urmas de 1.300.000 de lei. Daca dau inca 400.000 de lei in fiecare luna pentru ce nu consum, atunci eu cu ce mai ramin?“, a spus batrina, inspaimintata la gindul ca va trebui sa treaca iar la soba pe vreascuri si sa-si cumpere butelie pentru aragaz.


Preturile la gaze se aliniaza la UE


Reprezentantii DISTRIGAZ sustin ca este vorba despre un nou sistem de preturi si tarife de distributie la gaze naturale care intra in vigoare de pe 1 aprilie, menit sa imbunatateasca serviciile de furnizare a gazelor catre consumatori, in concordanta cu cerintele organismelor internationale si ale Uniunii Europene in ceea ce priveste achizitia si furnizarea gazelor naturale. In acest context, pentru anul 2005, se prevede o crestere trimestriala a pretului de valorificare a gazelor naturale din productia interna, astfel incit media anuala a acestuia sa fie de 90 de dolari la 1.000 de metri cubi. Introducerea abonamentului este motivata de „acoperirea costurilor fixe pentru operarea si dezvoltarea sistemului de distributie (amortizare, costuri de capital, cota-parte din costurile operationale de distributie, care nu depind de volumele distribuite), cheltuieli care pina acum nu se gaseau pe factura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS