14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSotul judecatoarei Sprinceana va fi pus in libertate

Sotul judecatoarei Sprinceana va fi pus in libertate

Magistratii doljeni au dat dovada de solidaritate de breasla


Tribunalul Dolj a decis vineri ca nu se impune prelungirea arestarii preventive pentru cei patru invinuiti in dosarul padurii taiate ilegal din curtea UM 01414 Filiasi. Completul de judecata a respins recursul formulat de procurorii din Filiasi impotriva deciziei prin care Judecatoria Filiasi, in sedinta de joi, respinsese solicitarea Parchetului de prelungire a mandatelor de arestare preventiva a celor patru.


Padurarul Ilie Rascacea, de 48 de ani, seful de district Nicolae Trusca, de 58 de ani, ambii din cadrul Ocolului Silvic Filiasi, Iulian Bivolaru, de 38 de ani, patronul firmei SC BRIN COMFOREST SRL Craiova, precum si colonelul in rezerva Emil Sprinceana, de 44 de ani, fostul comandant al UM 01414 Filiasi, vor fi eliberati din puscarie, urmind sa fie cercetati in continuare de procurori, dar in stare de libertate. Justificarea judecatorilor – atit a celor de la Filiasi, cit si a celor de la Tribunalul Dolj – tine de faptul ca procurorii n-au efectuat nici un act de urmarire penala in acest dosar, dupa data arestarii preventive.


Pentru unii da, pentru altii ba


In zadar au incercat procurorii sa le explice judecatorilor – atit la Filiasi, cit si la tribunalul craiovean – ca dosarul nici macar n-a fost la ei, ci s-a plimbat prin instante pina miercuri, iar joi a luat din nou calea Judecatoriei Filiasi, pentru prelungirea mandatului. Colegii de breasla ai judecatoarei craiovene Daniela Sprinceana – al carei sot este unul dintre arestati – nici n-au vrut sa auda, respingind cererea Parchetului de prelungire a arestarii preventive pentru toti cei patru invinuiti.


Surprinzatoare este insa pozitia judecatorilor de la Tribunalul Dolj, care, in alte cazuri similare, au prelungit fara prea multe discutii mandatele de arestare preventiva. Spre exemplu, in cazul inspectoarei Georgeta Seftulescu de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, arestata preventiv dupa ce si-a dat girul la o returnare ilegala de TVA de citeva miliarde de lei, tribunalul a acceptat prelungirea arestarii preventive, desi procurorii nu efectuasera nici un nou act de urmarire penala in dosar. Judecatorii au inteles ca procurorii nu au avut timp sa lucreze nimic in acel dosar, care a trecut prin fata lor doar pe drumul dintre instante. In cazul dosarului in care a fost arestat preventiv Emil Sprinceana, judecatorilor de la Tribunalul Dolj li s-a facut insa mila de colega lor de la Judecatoria Craiova, care isi are sotul in spatele gratiilor. Miza era clara, iar munca procurorilor s-ar putea duce de ripa, pentru ca au facut „greseala“ sa se ia de sotul unei judecatoare.


Reamintim ca procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Filiasi impreuna cu politistii din localitate lucreaza la acest dosar penal de mai bine de un an, dupa ce au descoperit ca din curtea UM 01414 Filiasi – unitate militara cu regim deosebit de strict, deoarece functiona ca depozit de armament si munitie – au fost taiati ilegal peste 200 de arbori, cu un volum de aproximativ 650 mc si o valoare estimativa a prejudiciului de circa 2,7 miliarde de lei. In aceasta cauza penala, inregistrata sub nr. 356/P/2004, au fost audiate pina in prezent peste 300 de persoane, fiind efectuata inclusiv o expertiza de specialitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU