Dreptul de proprietate se opreste la portile Ministerului Justitiei

Autori


De aproape sapte ani, mostenitorii unui boiernas de tara de la marginea Craiovei se lupta sa-si cistige bunurile confiscate de stat in anul 1952. Este vorba despre aproximativ 30 ha de pamint si o casa aflata acum in incinta Unitatii de Productie „Pelendava“ a Penitenciarului Craiova, situata la km 8 al Craiovei, spre comuna Preajba. Desi instantele de judecata le-au dat dreptate mostenitorilor, Ministerul Justitiei, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, nu recunoaste hotarirea definitiva a instantei pe motiv ca acela care o detine nu a facut si dovada identitatii cladirii cistigate cu cea detinuta de Penitenciarul Craiova.

In anul 1943, Vasile Chiritescu din Craiova a cumparat circa 30 ha de teren nisipos de la un proprietar din judetul Olt, teren pe care si-a construit o casa cu anexele gospodaresti necesare. In 1952, terenul si casa au fost confiscate pe baza unui proces-verbal care nu are valoare de titlu legal. De-a lungul timpului, acestea s-au aflat in administrarea mai multor unitati administrative sau industriale, ultima fiind RASIROM, care in 1999 a transferat ce confiscase statul de la Chiritescu la Directia Generala a Penitenciarelor. In prezent, pe proprietatea respectiva se afla Unitatea de Productie „Pelendava“ a Penitenciarului Craiova. Steliana Duta, fiica proprietarului de drept, impreuna cu mama sa au deschis initial o actiune de revendicare pe baza Legii nr. 112/2005, pe care au cistigat-o in anul 1997. Cu toate acestea, cladirea si pamintul au ramas in proprietatea penitenciarului.

Guvernul a transferat ceva ce nu-i mai apartinea

Dupa ce reclamantele au obtinut sentinta civila favorabila, Consiliul Judetan Dolj a facut apel la Tribunalul Dolj si a reusit sa scoata Comisia de Aplicare a Legii nr. 112/1995 de sub incidenta eventualelor penalizari. Hotarirea Tribunalului Dolj referitoare la retrocedarea imobilului a ramas valabila, iar Consiliul Local Malu Mare si Directia Finantelor Publice Dolj erau obligate de instanta sa lase „in deplina proprietate si linistita posesie imobilul situat in satul Preajba, comuna Malu Mare, compus din casa de locuit cu trei camere, un grajd pentru cai etc.“.

Tribunalul Dolj s-a pronuntat in anul 1998, iar mostenitoarele au investit hotarirea cu titlu executoriu. Dupa pronuntarea instantelor de judecata, guvernul, printr-o HG, a pus capac la toate si a transmis fara plata imobilul cistigat de mostenitori de la RASIROM la Ministerul Justitiei – Directia Generala a Penitenciarelor. „Se transmite fara plata din administrarea Regiei Autonome RASIROM in administrarea Ministerului Justitiei – Directia Generala a Penitenciarelor, complexul agroindustrial din compunerea Unitatii de Productie si Prestari Servicii Craiova, subunitate fara personalitate juridica, cu sediul in municipiul Craiova, soseaua Caracal, km 8, judetul Dolj“ – Monitorul Oficial al României, partea 1, nr. 198/7.05.1999. La data transferului de la o unitate la alta, instantele de judecata stabilisera deja ca mostenitoarele lui Chiritescu nu-si pierdusera niciodata dreptul de proprietate.


Nici Ministerul Justitiei nu poate face dovada proprietatii asupra fermei lui Chiritescu, nici mostenitorii acestuia nu pot intra in posesia dreptului de proprietate

Dupa mai multe incercari nereusite de a intra in posesia imobilului aflat in curtea unitatii de productie a Penitenciarului Craiova, Primaria Malu Mare a emis o adresa (nr. 2.892 din 13.09.2002) prin care le spunea celor doua mostenitoare ca atit imobilul cistigat, cit si terenul sint in „administrarea Ministerului Justitiei, Directia Generala a Penitenciarelor, soseaua Caracal, km 8, Craiova. Prin adresa nr. 2.401 din 21.09.1999, Penitenciarul Craiova le invita pe mostenitoare la sediul institutiei, pentru a se gasi o solutie amiabila. In anul 2003, in prezenta reprezentantilor penitenciarului, s-a intocmit un proces-verbal de identificare a cladirilor cistigate, iar in martie 2005 Ministerul Justitiei, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, le comunica mostenitoarelor printr-o adresa ca sentinta civila obtinuta de ele in anul 1997, prin care-si recistigasera imobilul, nu constituie titlu de proprietate: „Sentinta civila nr. 1.204, din 22.08.1997, in opinia noastra, nu constituie titlu de proprietate pentru cladirea in cauza, deoarece nu ati facut dovada identitatii imobilului pentru care a fost admisa actiunea in revendicare cu imobilul dat in administrarea Directiei Generale a Penitenciarelor in baza HG nr. 347/1999“.

Emanuel Cucu, directorul Unitatii de Productie „Pelendava“ a Penitenciarului Craiova a spus: „Stiu ca avem un litigiu cu mostenitorii, dar nu depinde de mine rezolvarea lui. Eu si unitatea pe care o conduc sintem doar administratori, proprietar este Ministerul Justitiei. Dinsii trebuie sa-si rezolve problema cu ministerul si, daca acesta decide sa le dam imobilul, noi nu avem decit sa executam decizia proprietarului. Mostenitorii trebuie sa mearga la minister pentru rezolvarea situatiei. Nu am nimic impotriva ca oamenii sa-si cistige drepturile, dar nu pot sa le dau ceva doar pentru ca dinsii cer“, a spus directorul Cucu.

Pina la urma, situatia s-a incurcat la Ministerul Justitiei care, pe de o parte, le da inapoi mostenitorilor proprietatea, iar pe de alta parte le spune „pas“ pina la identificare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 27 aprilie 2005

Actualitate

» Ucisa cu 15 lovituri de cutit pentru o bucata de pamint
» Proprietarii rablelor s-au calcat in picioare pentru 30 de milioane de lei
» Preturile mieilor au bagat groaza in cumparatori
» DGASPC Dolj va infiinta noi centre de plasament
» Gorjenii au donat doua miliarde de lei pentru victimele inundatiilor din Timis
» Prefectura Mehedinti vine in sprijinul sinistratilor din Banat
» Dosarul de spionaj de la Antibiotice Iasi s-a fisiit
» Elevii Colegiului National „Carol I“, primii din tara la matematica si teatru
» Patriarhia Româna si Guvernul SUA deruleaza un proiect pentru prevenirea SIDA si a violentei in familie
» Trei ani de inchisoare pentru Peter Fallenius
» Banca de Dezvoltare, constituita din banii FNI
» Conditii speciale de intrare in Spania si Germania
» Ancheta falsilor nevazatori a ajuns si la Primaria Craiova
» Judecatorii au respins exceptiile de neconstitutionalitate formulate de avocatii lui Ciobotea
» Afaceristul rom Constantin Potirca – acuzat de evaziune fiscala de 38 de miliarde de lei
» Impreuna in NATO, impreuna spre UE

Local

» Viata contra cronometru
» Salvarea captivilor nu e conexata cu retragerea trupelor

Sport

» Ilie Balaci nu lasa Craiova fara echipa in prima liga
» Sa ne numarati golurile!
» Dinel vinde Stiinta pe eBay
» Ajutor pentru Divizia
» Oltenii vor un „miel“ de trei puncte
» Prima faza se desfasoara pe 5 mai Finala se va disputa pe 15 iunie
» Noroc dracesc
» Italienii ramin precauti
» „Diferenta dintre PSV si Milan a fost doar la finalizare“
» Van Bommel a ales Barca
» „Sageata“ este la un pas de finala
» BAR-Honda risca sa fie exclusa din „Marele Circ“
» Pavel a trecut de primul tur
» Sabau si Ungur, invinsi la Roma
» Scurte stiri
» Sa-i tepuim pe „bancari“!
» „Totul pentru depasirea Nationalului!“
» „Venim sa ingropam Stiinta!“
» „Fac alta echipa!“
» Sandoi trebuie sa treaca Oltul
» O problema de onoare pentru „cormorani“
» Benitez are probleme de lot
» Chelsea l-a recuperat pe Robben
» Njock a ramas fara antrenor
» Dinamo Kiev s-a apropiat de Sahtior
» „Prima victorie este aproape“
» Ionita a iesit din primul tur
» Ploaia a aminat debutul competitiei
» Craiovenii au obtinut cinci medalii
» Trei oltence pe podium

Opinii

» S-AR CUVENI
» Netoi, italieni, bucuresteni…

Top