14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSfaturi juridice de la Gazeta de Sud

Sfaturi juridice de la Gazeta de Sud

Avocatul Eugen Balaci va raspunde


Retrocedare de teren


Vaduva Maria, din Craiova, cartier Cernele, a facut cerere de retrocedare a terenurilor agricole detinute de parinti in comuna Virvoru de Jos, in calitate de mostenitor direct, fiind singurul copil in viata. Cititoarea sustine ca a mai avut trei frati, iar la depunerea cererii a fost cu o nepoata din comuna, Maria Nicola. „Nepoata mea a depus o alta cerere pe numele ei, deoarece se afla in relatii foarte bune cu personalul acestei institutii“, se arata in scrisoarea cititoarei. In urma solutionarii cererilor, Vaduva Maria nu a primit nici un teren, in schimb, Nicola Vasile, sotul nepoatei acesteia, a intrat in posesia terenurilor familiei.


Raspuns:


„In situatia in care considerati ca titlul de proprietate a fost emis pe numele unei persoane neindreptatite, va puteti adresa Judecatoriei in raza careia se afla terenul, cu o actiune in anulare a titlului de proprietate, actiune intemeiata pe dispozitiile art.III alin.1 lit. a) din Legea 169/1997. Potrivit articolului sus mentionat,  «sint lovite de nulitate absoluta, potrivit dispozitiilor legislatiei civile, aplicabile la data incheierii actului juridic, urmatoarele acte emise cu incalcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991: actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, in favoarea persoanelor fizice care nu erau indreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri»“.


Dreptatea se face dupa acte si nu dupa vorbe


Un craiovean, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, sustine ca i-a fost incalcat dreptul de mostenitor de catre angajatii unei primarii si de reprezentantii Prefecturii Dolj. „Abuzul si coruptia din cadrul unei primarii si al Prefecturii Dolj m-au frustrat de dreptul meu de mostenitor asupra celor 10 hectare de teren arabil ale tatalui meu. Au fost emise adeverinte false si alte acte de acest gen si din aceasta cauza am fost scos de la masa succesorala.“


Raspuns:


„Pentru lamurirea aspectelor relatate de dumneavoastra este necesara o analiza amanuntita a tuturor actelor despre care faceti vorbire in scrisoare (titlul de proprietate, hotaririle judecatoresti, certificatul de mostenitor, actele de stare civila). Un raspuns edificator va poate fi dat numai in urma verificarii acestor documente“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS