20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosarul lui Petre Ciobotea, in prag de finalizare

Dosarul lui Petre Ciobotea, in prag de finalizare

Magistratii Tribunalului Dolj se pregatesc sa se pronunte luni asupra vinovatiei sau nevinovatiei fostului director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova, trimis in judecata de PNA pentru trafic de influenta. Administrarea probelor a fost aproape incheiata, insa avocatii ar putea trage din nou de timp, aminind emiterea unei sentinte, pe fundalul unei dubioase campanii de presa initiata de PSD pentru „spalarea de pacate“ a lui Ciobotea.


Procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) au dispus, in decembrie 2003, trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a fostului director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRPD) Craiova, Petre Ciobotea, pentru savirsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata. Dosarul a fost inaintat pentru judecare Tribunalului Dolj, insa instanta nu a putut pronunta pina acum, dupa aproape un an si jumatate de la sesizare, o sentinta judecatoreasca.


Spaga la drumul mare


Conform rechizitoriului intocmit de PNA, anchetatorii au stabilit ca, in perioada aprilie – decembrie 2003, Ciobotea a uzat de prerogativele functiei sale, pretinzind si primind de la denuntatorul sau, Teodor Moga, bani si bunuri in cuantum de peste un miliard de lei. In justificarea acestor pretentii, directorul de la Drumuri si Poduri a lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta asupra unor persoane cu functii de conducere si decizie din cadrul unor societati comerciale cu capital privat, pentru a le determina pe acestea sa incheie si sa deruleze contracte de furnizare de materiale de constructii cu una dintre firmele la care Moga era administrator.


Dupa ce a socotit cam ce beneficiu ar scoate Moga in baza acestor contracte, Ciobotea i-a pretins acestuia, ca pret al coruptiei, un apartament in Bucuresti sau contravaloarea, in valuta. Prin acte repetate de remitere a unor diferite sume de bani, fostul director al DRDP Craiova a primit de la Moga suma de 430 de milioane de lei, 3.075 de euro si 8.400 USD, dupa cum se mentioneaza in actul de punere sub acuzare.


Pe 5 decembrie 2003, procurorii PNA au realizat prinderea in flagrant a lui Ciobotea, imediat dupa ce acesta primise valuta de la denuntatorul Moga. Cu ocazia perchezitiei, in geanta inculpatului, aflata in masina de serviciu, au fost gasite importante sume de bani in lei si valuta: 126 de milioane de lei, 2.940 de dolari si 20.240 de euro.


Averea lui Ciobotea, luata la purecat


Oamenii legii au incercat sa mearga pe firul banilor gasiti in masina fostului director de la Drumuri si Poduri, dindu-si seama ca nici veniturile lui de director si consilier judetean si nici ale sotiei, de directoare a Directiei Sanitare Gorj si consilier judetean, nu justifica nici macar miliardul din masina. Extinzind cercetarile, procurorii au identificat in proprietatea inculpatului si a sotiei sale bunuri materiale a caror valoare utila de circulatie depasea cu mult posibilitatile financiare legale ale familiei Ciobotea. Pentru acest motiv s-a luat masura sesizarii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 115 /1996, a Comisiei pentru Cercetarea Averii.


Explicatii pentru aceasta avere n-ar fi prea greu de gasit. In calitate de director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova, Petre Ciobotea avea in mina o adevarata mina de aur. Directia Regionala are in derulare contracte de sute de milioane de dolari, pentru repararea si intretinerea cailor rutiere din judetele Dolj, Mehedinti, Gorj, Vilcea si Olt, si administreaza o retea de drumuri nationale in lungime de 1.840 de kilometri. Doar costurile pentru reabilitarea Drumului National 6, intre Craiova si Drobeta Turnu Severin, pe o lungime de 102 kilometri, se ridica la 133,60 milioane de dolari. Finantarea este asigurata prin Programul ISPA si avea ca termen de finalizare anul 2004.


Sfori pesediste pentru influentarea justitiei


Prin tot felul de tertipuri, avocatii lui Ciobotea au incercat, in timpul procesului, sa traga de timp, desi e la mintea cocosului ca un asemenea comportament nu face decit sa-i lungeasca detentia unui inculpat aflat in arest preventiv. Ca si cind n-ar fi fost suficient, cu circa doua luni in urma, au inceput sa se „miste“ si apropiatii lui Ciobotea din PSD, gata de orice pentru a-l scoate din puscarie pe fostul director general de la Drumuri. Un deputat PSD din Mehedinti – al carui nume nu-l vom pronunta (inca!) – a batut pe la usile mai multor ziare din Oltenia, pentru a obtine publicarea unor articole in care sa se arate gravele „abuzuri“ savirsite de PNA cu ocazia arestarii „bietului“ Ciobotea. Mai mult, pesedistul incerca, totodata, sa pateze cu noroi onoarea unui judecator al Curtii de Apel Craiova, magistrat care, „intimplator“, cerceta averea lui Ciobotea.


Dupa ce mai multe usi i-au turtit nasul deputatului, subit, in presa centrala a demarat o astfel de campanie impotriva procurorilor PNA, criticati tocmai pentru asa-zisele ilegalitati din dosarul celui care fusese mai-marele peste drumurile si podurile din Oltenia. Ce nu stie prea multa lume este tocmai faptul ca aceasta campanie a inceput cu o saptamina inainte de urmatorul termen al procesului, fixat pe 25 aprilie 2005, data la care judecatorii de la Tribunalul Dolj ar fi deja pregatiti sa pronunte o sentinta in dosarul Ciobotea. Ramine de vazut daca luni judecatorii vor fi nevoiti sa dea un nou termen sau vor „primi voie“ de la avocatii lui Ciobotea sa se pronunte asupra vinovatiei sau nevinovatiei inculpatului. Procurorii si-au facut deja temele, urmind sa ceara o pedeapsa cit mai aspra pentru cel trimis in judecata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS