10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreva de avertisment va paraliza pentru doua ore circulatia trenurilor

Greva de avertisment va paraliza pentru doua ore circulatia trenurilor

Liderul de sindicat Gheorghe Fratica a acuzat guvernele de pina acum ca au jefuit sistemul national feroviar prin contracte paguboase cu firme-capusa


Feroviarii au pregatit o greva de avertisment cu oprirea lucrului timp de doua ore, miine dimineata, intre orele 7.00 si 9.00, chiar in ajunul Zilei Mondiale a Feroviarilor, in semn de protest fata de refuzul guvernului de a raspunde pozitiv revendicarilor de ordin salarial ale acestora. Sindicalistii din cadrul celor cinci federatii care ii reprezinta pe feroviari si care si-au anuntat intentia de a lua parte la greva au anuntat ca solicitarile lor vizeaza „transpunerea salariului minim pe economie stabilit prin HG nr. 2.346/2005 si la unitatile de cale ferata, cu respectarea formulei de calcul cu actualii coeficienti de ierarhizare, acordarea integrala a tichetelor de masa pentru toti salariatii si imbunatatirea conditiilor de lucru“. In cazul in care revendicarile lor nu vor fi luate in seama, feroviarii ameninta ca vor intra in greva generala dupa sarbatorile de Paste.


Contracte paguboase cu diferite firme


Sindicalistii feroviari doljeni au organizat chiar o conferinta de presa, prin care au incercat sa explice de ce este necesar ca revendicarile salariale, apreciate de ei ca aducind in medie o ameliorare de 560.000 de lei la veniturile angajatilor, sa fie luate in considerare.


Liderul teritorial pe Dolj al Sindicatului Miscare – Comercial din Transportul Feroviar, Gheorghe Fratica, sustine ca nemultumirile ceferistilor au fost accentuate de ministrul Dobre, care ar fi sustinut inghetarea salariilor acestora, dar si de refuzul angajatorilor de a da tichete de masa pe motiv ca unitatile feroviare nu realizeaza profit.


Mai suparat decit toti cei pe care ii reprezinta, Fratica a profitat de ocazie ca sa-l contracareze pe ministru, explicind ca, de fapt, de nerealizari nu se fac vinovati salariatii, ci guvernantii, pe care i-a acuzat ca ar fi dus de ripa sistemul feroviar al tarii printr-o serie de contracte paguboase cu diverse firme. Fratica a concluzionat ca prin grija tuturor guvernelor de pina acum, indiferent de coloratura politica, „s-au introdus firme-capusa in activitatea SNCFR, ca sa jefuiasca unitatile feroviare“. Dupa ce a numit vinovatii, liderul a sustinut ca acestia ar trebui sa fie facuti raspunzatori inclusiv pentru faptul ca pina acum nu s-au facut nici un fel de dotari in sistemul feroviar. „Facem macazuri cu ghiuleaua si avem instalatii de pe vremea regelui Carol I“, a incheiat el.


Fratica a promis ca, la urmatoarea conferinta de presa, va face dezvaluiri incendiare despre afacerile paguboase facute pe spinarea feroviarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU