11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStaicu a scos in strada taranii din Simnic

Staicu a scos in strada taranii din Simnic

• Oamenii au protestat impotriva prefectului Nicolae Giugea, care a repartizat Craiovei pentru improprietariri 150 de hectare de teren de pe raza administrativa a Simnicului de Sus • Litigiul dintre comisia funciara din Simnic si comisia judeteana de fond funciar, al carei presedinte este prefectul Giugea, a ajuns in instanta


Zeci de tarani din comuna doljeana Simnicu de Sus au protestat ieri-dimineata in fata primariei din localitate, impotriva unei decizii a comisiei judetene de fond funciar, care a repartizat Craiovei circa 150 de hectare de teren agricol de pe raza administrativa a Simnicului, pentru improprietariri. Cum atit Craiova, cit si Simnicul de Sus duc lipsa de paminturi pentru aplicarea Legilor funciare, conflictul dintre cele doua localitati a ajuns in justitie. Cu toate acestea, primarul din Simnicu de Sus, Constantin Staicu, a convocat ieri o conferinta de presa, cu intentia de a demonstra ca are dreptate in razboiul pentru pamint cu prefectura. La intrarea in cladirea primariei se adunasera inca de dimineata zeci de tarani cu pancarte pe care erau inscriptionate texte impotriva prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, care este, prin natura functiei administrative, presedintele Comisiei Judetene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar. „Hotie pe fata“, „Prefectul impotriva noastra“, „Vrem un prefect drept“, „Vrem dreptul la proprietate“, se putea citi pe xeroxurile din miinile taranilor. „Vrem pamintul nostru pe care l-am mostenit, nu in alta parte. N-au nici un drept aici“, spuneau unii dintre cei aflati in fata primariei. In sediul institutiei, primarul Constantin Staicu isi sustinea vehement punctul de vedere. „Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, nu respecta legea. Am discutat cu dumnealui, si-a cerut scuze si a spus ca problema se va rezolva. La ultima sedinta a Comisiei Judetene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar a venit un minut, s-a scuzat ca nu poate sa participe si, inainte sa plece, mi-a spus sa iau legatura cu Eugen Marinescu (seful juristilor din prefectura – n.r.) pentru proces“, a declarat acesta. Primarul a spus ca, daca problema va fi rezolvata amiabil, poate renunta la procesul intentat comisiei judetene de fond funciar. „In comuna este un deficit de 208 hectare de teren. Avem oameni care au dreptul la pamint, dar nu avem de unde sa le dam“, a mai subliniat Staicu.


Povestea litigiului, pe scurt


In baza unei solicitari a Consiliului Local (CL) Craiova, administratia doljeana a cerut autoritatilor centrale trecerea din domeniul public al statului in domeniul privat al municipiului a unei suprafete de peste 230 de hectare de teren agricol, pentru reconstituirea dreptului de proprietate al beneficiarilor Legii nr.18/1991, a fondului funciar. Cea mai mare parte a acestei suprafete, 150,42 hectare, se afla in administrarea Statiunii de Cercetare Simnic, care apartinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti“, locatia fiind pe teritoriul administrativ al comunei Simnicu de Sus, localitate aflata la citiva kilometri de Craiova. De aici a pornit scandalul.


Din cauza ca nu mai avea la dispozitie terenuri pentru solicitanti, municipalitatea a facut demersuri pe linga autoritatile centrale pentru obtinerea acestei suprafate, lucru care s-a si intimplat, prin Legea nr. 545/2004. In februarie 2005, Comisia Judeteana de Aplicare a Legilor Fondului Funciar a luat act de aceasta lege, repartizind Comisiei Locale Craiova cele 150,42 de hectare pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Decizia a stirnit nemultumirea primarului din Simnicu de Sus, Constantin Staicu, care a contestat hotarirea la Judecatoria Craiova, in numele comisiei de fond funciar din localitate. Staicu are la mina o adresa de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) in care se precizeaza ca suprafata in cauza trebuie preluata prin protocol pentru improprietariri de catre CL Simnicu de Sus. In plus, cei din Simnic sustin ca toate cele 150,42 hectare sint destinate special „reconstituirii“ dreptului de proprietate, adica numai celor care au avut terenuri, nu „consituirii“, asa cum ar incerca CL Craiova, care ar vrea sa dea o parte din paminturi revolutionarilor beneficiari ai Legii nr. 42/1990. Pe de alta parte, prefectura doljeana sustine ca terenul a fost scos din domeniul public al statului la solicitarea CL Craiova, lucru pe care putea sa-l ceara si CL Simnic. In prezent, litigiul se afla pe rolul instantei, la Judecatoria Craiova, urmatorul termen fiind pe 9 mai.


Giugea: „Il injecteaza cineva cu adrenalina, de are iesiri asa necontrolate“


De partea cealalta, prefectul Nicolae Giugea nu s-a aratat intimidat de actiunea in forta a primarului. „Am incercat sa discut cu primarul Staicu despre aceasta problema, i-am spus ca dureaza ceva timp pina se rezolva, pentru ca trebuie verificata din nou, foarte atent, situatia de la Oficiul de Cadastru. El nu si nu, ca vrea totul imediat. Intre altele, i-am spus ca si la el in comuna unii, care nu avusesera pamint acolo, au fost improprietariti. Este vorba despre aproximativ 68 de hectare, pe care i-am spus ca i le scad la socoteala, dar n-a fost de acord. E o chestie de teribilism. Poate il injecteaza cineva cu adrenalina pe la spate, de are iesiri asa necontrolate“, a declarat Giugea. La rindul sau, Eugen Marinescu, directorul Directiei de contencios administrativ si avizul legalitatii actelor, din cadrul prefecturii, a fost de parere ca oamenii din Simnic au dreptate din punct de vedere moral, nu insa si legal, in ceea ce priveste strict aceasta problema. „Noi am depus la dosarul de judecata o intimpinare prin care aratam ca persoanele din comisia funciara locala nu au calitate procesuala, pentru ca lor nici macar nu le-a fost comunicata hotarirea comisiei judetene de fond funciar“. Potrivit lui Marinescu, cei care ar avea „calitate procesuala“ sint membrii CL Craiova, ADS Filiala Dolj si Oficiul de Cadastru, institutii care oricum nu au nici un interes sa apere drepturile taranilor din Simnic. Totusi, Marinescu spune ca este posibila o solutie. „Daca primaria e asa de interesata sa rezolve problema localnicilor, face catre prefectura o propunere pentru un proiect de hotarire de guvern, prin care sa mai ia teren de la Statiunea de Cercetare Simnic. Din cite stiu, la statiune mai sint 2.500 de hectare, adica destul pentru toti“, a conchis Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS