20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComplicii lui Omar Hayssam au fost arestati

Complicii lui Omar Hayssam au fost arestati

Tribunalul Bucuresti a decis, joi seara, emiterea unor mandate de arestare pe o perioada de 25 de zile pe numele complicilor lui Omar Hayssam. Este vorba despre cumnatul acestuia, Mihai Nasture, de Emile Raja El Assal si Gheorghe Iosif. Totodata, instanta a decis si emiterea unui mandat de arestare in lipsa pe numele lui Omar Mohamad, fratele lui Hayssam. Toti sint cercetati pentru comiterea infractiunilor de bancruta frauduloasa, crima organizata si spalare de bani.


Omar Hayssam, monitorizat de serviciile secrete române


Dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, invinuirea si punerea in miscare a actiunii penale fata de Omar Hayssam pentru comiterea infractiunilor de natura economico-financiara si crima organizata s-au realizat de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in urma unor sesizari primite de la SRI si dupa o atenta monitorizare a intregii sale activitati infractionale, efectuata impreuna cu ofiteri ai Directiei de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Politiei Române si specialisti din domeniile economico-financiare si combatere a spalarii banilor, incepind cu luna septembrie 2004. Procurorii mentioneaza ca arestarea preventiva a acestuia de catre instanta a fost posibila numai dupa administrarea legala a unui probatoriu complet, avind la baza documentele ridicate la perchezitiile efectuate in luna noiembrie 2004, perchezitii care au vizat toate sediile firmelor lui Omar Hayssam sau cele folosite ca paravan al faptelor sale ilicite. Cu sprijinul specialistilor ANAF si ai celor de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, incepind cu noiembrie 2004, prin analiza si corelarea documentelor ridicate cu ocazia perchezitiilor, oamenii legii au putut stabili cu certitudine legatura de cauzalitate dintre activitatea infractionala a lui Hayssam si scopul urmarit – acela de pagubire a bugetului de stat.


Verificarile cu privire la activitatea SC FORESTA NEHOIU SA au fost finalizate de anchetatori in cursul saptaminii trecute. Colectivul de procurori si specialisti urmeaza sa continue verificarile si pentru celelalte firme ale lui Omar Hayssam, in vederea stabilirii activitatii infractionale a tuturor participantilor. Si alte cauze in care a fost cercetat Omar Hayssam de alte unitati ale Ministerului Public sau ale Politiei Române au fost preluate, din luna noiembrie 2004, tot de procurorii DIICOT, pentru a fi instrumentate in mod unitar.


Hayssam a prejudiciat statul, prin 17 firme, cu zeci de miliarde de lei


Comisarii Garzii Financiare au stabilit, in urma controalelor efectuate incepind cu anul 2003 la 17 firme patronate de omul de afaceri Omar Hayssam, ca societatile respective datoreaza bugetului de stat impozite si penalitati de zeci de miliarde de lei. Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Garda Financiara a sesizat organele de urmarire penala cu privire la toate aceste constatari.


Astfel, BUCOVINA MINERAL WATER SRL trebuia sa vireze la bugetul de stat, conform procesului-verbal de control 166/19.02.2003, 3,34 miliarde de lei reprezentind impozit pe profit recalculat, neevidentiat si nevirat, 3,75 miliarde lei reprezentind majorari de intirziere pentru neplata impozitului pe profit, 283 milioane lei penalitati, 2,53 miliarde lei TVA, 3,07 miliarde lei majorari de intirziere pentru neplata TVA, plus inca 215,7 milioane lei penalitati. A fost sesizat Parchetul de pe linga Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.


Firma AGRO CITY CENTER SRL, conform procesului-verbal de control 499/30.05.2003, trebuia sa vireze la buget 110,4 milioane de lei impozit pe venit, 2,36 miliarde lei diferenta de impozit pe profit, 180,3 milioane lei majorari de intirziere si 48,1 milioane lei penalitati de intirziere.


Nici SC BEST WOOD SRL Beresti-Tazlau nu sta prea bine, fiind sanctionata contraventional cu amenzi de 396,4 milioane lei. De asemenea, au fost dispuse virarea la bugetul de stat a 4,25 miliarde lei cu titlu de TVA, 1,67 miliarde lei impozit pe profit, 2,29 miliarde lei dobinzi la TVA si 964,5 milioane lei dobinzi la profit. Totodata, au fost sesizate organele de urmarire penala in privinta prejudiciului adus bugetului de stat, dar s-a dispus neinceperea urmaririi penale.


Si punctul de lucru al societatii lui Hayssam din Moldovita Dornei a fost sanctionat cu amenzi de 40 de milioane lei, fiind confiscate si bunuri in valoare de 254 de milioane de lei.


Amenzi de miliarde pentru omul de afaceri româno-sirian


Lista firmelor aflate sub controlul lui Hayssam care au primit sanctiuni din partea Garzii Financiara este foarte lunga, incluzind urmatoarele firme: BEST WOOD PRODUCTION SRL Comanesti (amenzi de 45 milioane lei), FOREX BAC SRL Beresti Tazlau (amenzi de 10 milioane lei), IFIGENIA TRADING SRL Bacau (amenzi de 394,9 milioane lei), BUCOVIN ENTERPRISES SRL Vatra Dornei (amenzi de 72 milioane lei si confiscari de 235 milioane lei), BEST FOREST SRL Moldovita Dornei (amenzi de 37 milioane lei si confiscari de bunuri de 608 milioane lei), VALVERDE SRL Suceava (amenzi de 15 milioane lei si alte obligatii fiscale de 11,284 miliarde lei), DUNAREA INTERNATIONAL SRL Buzau (prejudiciu de 19 miliarde lei, dobinzi si penalitati de 2,8 miliarde lei), UNO INTERNATIONAL EXIMP SRL Nehoiu (amenzi de 40 milioane lei), BEST WOOD SRL Nehoiu (amenzi de 129,15 milioane lei, confiscari 47,3 milioane lei), FORESTA NEHOIU SA (amenzi de 27 milioane lei si confiscari 93,3 milioane lei), TEVCOM IMPORT EXPORT SRL Buzau (amenzi de 210 milioane lei, confiscari de sume de 3,9 miliarde lei), GLOBUS IMPORT EXPORT SRL (o amenda de zece milioane lei), OPTIL EXIM SRL Buzau (amenda de 10 milioane lei).


Omul de afaceri româno-sirian Omar Hayssam este acuzat si pentru faptul ca a inselat patru firme, printre care si VOLVO TRUCK CORPORATION, firma de la care a cumparat in leasing 22 de capete de tractor Volvo, pe care le-a exportat ulterior in Siria si Egipt, fara efectuarea platilor. Urmarirea penala in acest caz, cu un prejudiciu de 1,8 milioane dolari, a inceput pe 29 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS