12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii solicita solduri la CEC din anul 1934

Craiovenii solicita solduri la CEC din anul 1934

Mai multi craioveni care au avut bani depusi la Casele de Economii si Consemnatiuni (CEC) din Craiova au pastrat carnetele de depozit, chiar daca pe acestea mai aveau doar sume modice – citeva sute sau mii de lei, in speranta ca banii ramasi in conturile CEC vor fi adusi la valoarea zilei si li se vor aplica dobinzile corespunzatoare. Saptaminal, angajatii CEC trebuie sa faca fata numerosilor deponenti veniti din toate colturile judetului care solicita ridicarea sumelor ramase. „Multe persoane, in special din rindul pensionarilor, pastreaza carnetele CEC, chiar si in urma ridicarii banilor, cu solduri de citeva sute sau mii de lei. Avem cazuri in care multi vin de la distante de citeva zeci sau sute de kilometri, convinsi ca la sediul central al CEC vor primi sume importante de bani. Multi au impresia ca se face o reactualizare a banilor, in functie de criterii imaginate de ei. Din pacate, nu este adevarat. Sumele ramase pe carnete sint cele la care se stabilesc dobinzile. Dar cum in acele perioade dobinzile erau extrem de mici, multi dintre ei cheltuiesc bani pe mijloacele de transport pentru a veni la sediul nostru si nici macar nu-si scot banii pe bilet“, a spus Nicolae Popescu, purtator de cuvint al CEC, Sucursala Craiova.


Un pensionar a solicitat un milion de lei despagubire pentru un sold din 1934


„In anul 1986, efectuind stagiul militar obligatoriu, am fost trimis impreuna cu camarazii mei din unitate la diferite munci agricole pentru care eram platiti. Banii care ni se cuveneau au fost depusi la CEC. La terminarea stagiului militar mi-a fost inminat carnetul CEC pe care aveam trecuta suma de 4.579 de lei. Pe 5 decembrie 1986 am retras suma de 3.700 de lei, raminind un sold de 879 de lei. Apoi am uitat de carnetul CEC. In urma cu ceva timp, l-am gasit si doresc sa stiu daca mai este valabil, daca pot sa primesc dobinzile aferente si daca se reactualizeaza la valoarea leului actual“, a mentionat, intr-o sesizare trimisa la sediul Gazetei de Sud, Marian Smarandache, din satul Lacusteni, comuna Daneti.


Reprezentantii CEC, sucursala Craiova, au declarat ca orice sold, indiferent de suma de bani ramasa, este imprescriptibila si ramine in arhiva unitatii in care a fost depusa. „Din cele mentionate de domnul Smarandache in scrisoare reiese faptul ca livretul a fost unul cu dobinda la vedere. Cu aproximatie, suma recalculata si actualizata cu procentele de dobinda stabilite de CEC ar fi de maximum cinci mii de lei. Daca deponentul doreste sa ridice banii, este rugat sa se prezinte la sediul unitatii noastre, unde i se va calcula cu exactitate, in functie de documente, suma pe care o poate ridica. Unui functionar al CEC i-ar lua cel putin o jumatate de zi ca sa caute in arhiva si sa calculeze suma pe care domnul o are de ridicat“, a precizat Nicolae Popescu.


Angajatii CEC, sucursala Craiova, au adaugat ca in urma cu citeva luni au fost pusi intr-o situatie similara de un pensionar doljean: „A venit un domn cu un CEC din 1934, pe care avea un sold de citiva bani. Ne-a solicitat dobinzile aferente si suma reactualizata. Cind i-am spus ca nu poate primi mai mult de citeva mii de lei, s-a suparat, a aruncat carnetele de depozit si a plecat. Ne-a spus chiar sa afisam carnetele intr-o expozitie! Dupa citva timp, domnul a venit din nou, solicitindu-ne sa-i inapoiem carnetele sau sa-l despagubim cu un milion de lei pentru ele. Noroc ca le pastraseram intr-un sertar“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS