9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParcul Industrial Craiova, desfiintat de Curtea de Apel

Parcul Industrial Craiova, desfiintat de Curtea de Apel

Curtea de Apel Craiova a decis, la sfirsitul saptaminii trecute, anularea hotaririi de infiintare a SC Parc Industrial Craiova SA, societate care a luat fiinta pe 18 august 2004 si care avea ca unic actionar Consiliul Judetean (CJ) Dolj. Hotarirea judecatorilor craioveni a fost luata in procesul intentat anul trecut de PD, prin consilierul sau de la acea data, actualul deputat de Dolj Marian Jean Marinescu, si senatorul Radu Berceanu, care au contestat in instanta actul de inscriere a societatii la Oficiul Registrului Comertului (ORC).


Marian Jean Marinescu si Radu Berceanu au sustinut, atit in justitie, cit si in plenul sedintelor CJ Dolj (prin Marian Jean Marinescu), ca o societate comerciala pe actiuni, asa cum se voia Parcul Industrial, trebuia sa aiba minimum cinci actionari, conform Legii nr.31/1990, si nu unul singur, asa cum era stipulat in proiectul de hotarire adoptat de consilierii judeteni. Prin hotarirea de anul trecut, Parcul Industrial a capatat un patrimoniu de 40 de miliarde de lei prin preluarea unor active de la SC AVIOANE SA Craiova, la care s-au adaugat zece miliarde de lei din bugetul CJ Dolj.


Parc Industrial SA nu mai exista


La acea data, conducerea executiva a CJ a motivat ca institutiile publice, statul, in definitiv, aveau voie, conform legii, sa-si infiinteze societati comerciale la care sa fie unici actionari. S-au adus ca exemple cazurile unor societati de acest gen din tara si s-au invocat chiar si cele existente in Dolj. SC PARC TURISM SA si Societatea Comerciala de Lucrari Drumuri si Poduri (SCLDP) SA sint societati comerciale la care unic actionar este CJ Dolj, iar consilierii judeteni indeplinesc si rolul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA).


In prezent, nici una dintre parti nu poate evalua efectele hotaririi Curtii de Apel Craiova, deoarece sentinta a fost pronuntata vinerea trecuta, iar CJ Dolj nu a primit inca instiintarea oficiala a instantei, pentru a vedea si motivarea deciziei. Pentru inceput, presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a anuntat ieri ca a dispus suspendarea activitatii de la Parcul Industrial pina la punerea in aplicare a hotaririi judecatoresti. Cei implicati in caz spun ca instanta practic a dispus desfiintarea incheierii nr. 6395 din 18 august 2004, judecatorului delegat pe linga Oficiul Registrului Comertului, prin care societatea Parc Industrial SA era inregistrata la ORC.


Urmatorul pas ar fi convocarea de urgenta a CJ Dolj intr-o sedinta extraordinara in maximum opt zile de la comunicarea deciziei judecatorilor si cooptarea unor noi parteneri in structura actionariatului, pentru reinfiintarea societatii la ORC. Noii parteneri ar fi consiliile locale din Ghercesti, Pielesti, Circea, Podari si poate Craiova, prin cumpararea unor actiuni de cite un milion de lei, CJ Dolj urmind sa ramina in continuare actionarul majoritar al societatii. Problema este daca institutia judeteana nu risca sa fie data in judecata pentru prejudicii, din moment ce a suspendat activitatea Parc Industrial, desi avea in derulare contracte comerciale cu diferite societati care au inchiriat spatii pe aceasta platforma.


Va mai obtine CJ finantare PHARE de 6,4 milioane de euro?


Un alt aspect sensibil este faptul ca CJ Dolj a depus deja un proiect pentru obtinerea de fonduri europene pe programul de mare infrastructura PHARE 2004, Coeziune Economica si Sociala, unde a cerut 6,4 milioane de euro pentru finantarea unui incubator de afaceri si a infrastructurii de pe platforma parcului industrial. In conditiile in care documentatia este sigilata, ramine de vazut daca aceia care fac parte din comisia de evaluare a eligibilitatii proiectului vor accepta unele modificari. Sau daca legislatia in domeniu cere modificari ale documentatiei depuse la dosar.


Solutia in acest proces a dat nastere la reactii de o parte si de alta a baricadei politice. Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, de la PSD, considera ca actiunea celor de la PD aduce deservicii judetului, care are mare nevoie de investitori. „Aceasta hotarire mi se pare fortata atita timp cit in toata tara parcurile industriale au ca unic actionar consiliile judetene. Sicanare. Asta era rostul actiunii la vremea respectiva, pentru ca era campanie electorala“, a declarat Prioteasa. „A fost vorba de o inregistrare proasta la Registrul Comertului. Ar trebui sa raspunda secretarul general al CJ, Gheorghe Barbarasa“, a spus, la rindul sau, deputatul Marian Jean Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS