13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMititelu vrea sa suga din bugetul Consiliului Judetean Dolj

Mititelu vrea sa suga din bugetul Consiliului Judetean Dolj

• Mititelu cere daune de doua miliarde Consiliului Judetean Dolj, in loc sa renoveze stadionul Tineretului, pe care l-a inchiriat pe 20 de ani • Ca sa-l dea afara din stadion, CJ Dolj a actionat in judecata SC Fotbal Club Fanatic Stiinta SA pentru nerespectarea clauzelor contractuale • Dupa o „reteta“ patentata, Mititelu a schimbat denumirea si actionarii firmei aflate in proces


Mititelu si acolitii lui au pus la cale un plan din care se puteau alege cu 22.000 de metri patrati, teren intravilan in centrul Craiovei, sau cu citeva miliarde de lei din bugetul Consiliului Judetean Dolj, fara sa scoata nici un ban din buzunar. Pentru a-si pune planul in aplicare, Mititelu s-a dat investitor dezinteresat si strategic, mare iubitor de sport, semnind in 2002 un contract de inchiriere a stadionului Tineretului din Craiova, pe care trebuia sa-l reabiliteze si sa-l inscrie in circuitul sportiv intern si international. Dupa cei 20 de ani, timp in care putea sa foloseasca stadionul, Mititelu avea dreptul de a prelungi contractul cu 15 ani, deci se putea retrage la pensie din propriile afaceri asigurindu-si poate si un loc pe lista cetatenilor de onoare ai orasului. La scurt timp dupa semnarea contractului de inchiriere, Mititelu si-a aratat adevaratele intentii, care nu aveau nimic in comun cu angajamentele asumate prin contract si care se cifrau la valoarea de aproape 60 de miliarde de lei, adica peste doua milioane de dolari. Omul, ramas fara bani, voia sa ciuguleasca din bugetul judetului citeva miliarde de lei, fapt pentru care, in loc sa se apuce de investitiile promise, a dat in judecata Consiliul Judetean Dolj, pretinzind doua miliarde de lei daune cominatorii pentru motive cel putin ridicole.


Clubul Sportiv Municipal Craiova, cu acordul Ministerului Turismului si Sportului, a inchiriat, in 2002, stadionul Tineretului din Craiova impreuna cu anexele aferente. Prin contractul nr.1.334/22.11.2002, SC Fotbal Club Fanatic Stiinta SA inchiria o suprafata de 22.232 de metri patrati in scopul „modernizarii si exploatarii stadionului sub toate aspectele astfel incit sa satisfaca toate cerintele pentru a putea intra in circuitul competitional intern si international“, dupa cum se arata in contractul de inchiriere. Actionarii societatii care a inchiriat stadionul pentru 20 de ani sint Sorin Joavina si Iancu Craciunoiu, care aveau impreuna 25% din capitalul social, Adrian Mititelu, actionar majoritar cu 55%, REGIONAL MEDIA si ROM EURO, doua firme controlate de Mititelu, cu 20%. Mititelu se obliga sa plateasca in primii patru ani de contract 1.500 de dolari pe luna, iar in urmatorii 16 ani chiria urma sa creasca la 2.000 de dolari. Totodata, SC Fotbal Club Fanatic Stiinta avea drept de prelungire a contractului pe inca 15 ani. Pe linga aspectele strict financiare, contractul prevedea ca firma chiriasa sa angajeze pe perioada nedeterminata 15 sportivi din sectiile Clubului Sportiv Municipal si sa despagubeasca SC DENDIAD SRL, societate care avea din anul 1997 contract de inchiriere pe o suprafata de 96 mp, asa numitul C17, pe o perioada de 20 de ani. Aceasta prevedere inclusa in contract a devenit mai tirziu motiv de judecata intre CSM si chirias, SC Fotbal Club Fanatic Stiinta. Dupa semnarea contractului, Mititelu, prin firma sa, urma sa execute lucrari care constau in: reamenajarea terenului de joc, imprejmuirea lui, modernizarea peluzei de sud si montarea a 5.000 de scaune de plastic, construirea unei noi tribune acoperite cu 7.000 de locuri, construirea unei cladiri cu destinatie de vestiare si a unei cladiri administrative, precum si a unei instalatii de nocturna, toate acestea trebuind finalizate pina la mijlocul anului 2004. In cazul in care Mititelu nu respecta clauzele contractuale, acesta era obligat sa predea stadionul proprietarului, la standardul la care era la incheierea contractului.


Iulian Siclitaru, unul din beneficiarii afacerii lui Mititelu


In noiembrie 2003, a aparut HG nr. 1.099, prin care stadionul Tineretului era trecut din proprietatea publica a statului in proprietatea publica a Consiliului Judetean Dolj. Cu aceasta ocazie, noul proprietar a inceput sa se intereseze de situatia stadionului, aflind ca a fost inchiriat unei firme controlate de Mititelu si ca acesta, desi trecuse un an de la semnarea contractului, nu respecta termenii contractuali. La inceputul anului 2004, Fanatic Club a dat in judecata Consiliul Judetean Dolj cerind daune de doua miliarde de lei, motivind ca proprietarul stadionului nu s-a ocupat sa evacueze societatea DENDIAD din cei 96 mp pentru a lasa liber de sarcini obiectul contractului. Din aceasta cauza, societatea controlata de Mititelu nu s-a putut apuca de treaba, iar antreprenorul pe care-l angajase prin contract, SC PRIMA CONSTRUCT din Timisoara, cerea la rindul sau daune cominatorii pentru intirzierea demararii lucrarilor, in valoare de 60 de miliarde de lei. La Tribunalul Dolj, SC Fotbal Club Fanatic Stiinta a pierdut procesul deoarece instanta a considerat ca vina nu apartine consiliului judetean, intrucit predarea celor 96 mp era conditionata de achitarea de catre Mititelu a unor despagubiri datorate chiriasului SC DENDIAD. Mai mult, inceperea lucrarilor de reamenajare a stadionului trebuia facuta pe etape si nu concomitent, fapt ce nu-l impiedica pe Mititelu sa se apuce de investitiile promise. Pe tot parcursul procesului, Fanatic Stinta s-a multumit sa depuna la dosarul cauzei documente incheiate cu firma din Timisoara, care nu purtau stampila societatii antreprenoare. Chiar si procesele-verbale de conciliere incheiate la sediul societatii timisorene purtau doar presupusa semnatura a directorului Dan Aron, dar nu si stampila unitatii. In aceste conditii, documentele prezentate instantei pareau mai degraba rezultatul unei intelegeri intre antreprenor si beneficiar, tinind cont ca PRIMA CONSTRUCT avea printre actionari pe SC REBONIS CORP SRL, detinuta in intregime de un apropiat a lui Mititelu si cunoscut al lui Dinel Staicu, si anume Iulian Siclitaru. Dupa ce a pierdut procesul la tribunal, SC Fotbal Club Fanatic Stiinta a facut recurs la Curtea de Apel Craiova. De aceasta data, la cererea Consiliului Judetean Dolj, Curtea a cerut prezentarea in instanta a documentelor originale incheiate intre firma lui Mititelu si societatea din Timisoara. Tot acum, Mititelu trebuia sa faca dovada platii taxei judiciare de timbru pentru suma solicitata. Cum nu a putut sa gaseasca acele citeva milioane de lei necesare timbrarii, instanta a respins apelul ca netimbrat.


Consiliul judetean vrea sa-l dea afara din stadion pe Mititelu


Nici consiliul judetean nu a stat cu miinile in sin, dupa ce i s-a dat in proprietate stadionul Tineretului. Tot la inceputul anului 2004, CJ s-a adresat Tribunalului Dolj cerind plata chiriei restante pe perioada noiembrie 2003 – aprilie 2004 si a contravalorii utilitatilor, rezilierea de drept a contractului, precum si evacuarea chiriasului, SC Fotbal Club Fanatic Stiinta. Instanta a dat cistig de cauza consiliului judetean in noiembrie 2004, considerind ca firma lui Mititelu nu a respectat prevederile contractuale. Cum era de asteptat, Club Fanatic a facut recurs la Curtea de Apel cerind desfiintarea sentintei, considerind solutia ilegala. Firma lu Mititelu considera ca vinovat este consiliul judetean deoarece nu i-a predat integral imobilul ce facea obiectul contractului, punind evacuarea chiriasului DENDIAD in seama consiliului judetean. Totodata, FC Fanatic Stiinta a sustinut ca a achitat anticipat chiria pe anul 2003 prin transformarea garantiei de participare la licitatie de 200 de milioane de lei in chirie. „Fanatic“ a considerat ca pretentia CJ la plata energiei termice, a gazelor si a celorlalte utilitati era lipsita de justificare deoarece „un stadion de fotbal nu poate inregistra asemenea consumuri fiind situat in aer liber“. Mititelu a uitat insa ca si-a asumat plata utilitatilor prin contractul de inchiriere. Din nou este adus in discutie contractul de antreprenoriat incheiat cu SC PRIMA CONSTRUCT din Timisoara, care de aceasta data se spune ca a actionat in instanta firma lui Mititelu pentru recuperarea daunelor de sase miliarde de lei pentru nerespectarea termenului de punere la dispozitie a stadionului. Oamenii lui Mititelu nu au adus niciodata in instanta ordinul de plata cu care se obligasera sa achite o parte din pretinsa datorie catre firma din Timisoara, suma negociata in cadrul intilnirilor de conciliere de la Timisoara. Pentru ca procesul se apropia de final, SC Fotbal Club Fanatic Stiinta a prelungit suspansul prin numirea unui nou consilier juridic pe 8 februarie 2005. Prevalindu-se de acest lucru, reprezentantii firmei au obtinut un nou termen pentru 1 martie 2005.


Unde este SC Fotbal Club Fanatic Stiinta?!


Daca timp de aproape un an Consiliul Judetean Dolj s-a judecat in doua procese cu SC Fotbal Club Fanatic Stiinta, din strada Mihail Kogalniceanu nr. 17, locul in care misuna zeci de firme de-ale lui Mititelu, din acest moment situatia s-a schimbat. Titulara contractului de inchiriere a stadionului este alta firma, SC Fotbal Club Oltenia, care are aceleasi elemente de identificare ca ale vechii firme, schimbindu-si doar numele si o parte din actionari. In locul REGIONAL MEDIA si ROM EURO au venir SC MAXITEC si SC AAGIROM, doua firme controlate de Mititelu si Iulian Siclitaru, acelasi personaj care este actionar la firma antreprenoare din Timisoara. Daca la final consiliul judetean va cistiga procesul de reziliere a contractului de inchiriere, s-ar putea gasi in situatia in care sa nu poata face acest lucru datorita faptului ca Fotbal Club Oltenia nu este implicata in proces, ci doar vechea firma care nu mai exista, asa cum arata datele furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului. Practic, daca Mititelu nu declara instantei schimbarea denumirii firmei si faptul ca noua societate este continuatoarea celei aflate in proces, decizia finala a Curtii de Apel nu va putea fi executata. In aceste conditii, Mititelu ar putea bloca orice investitie la stadionul Tineretului, iar consiliul judetean ar fi nevoit sa deschida un nou proces impotriva noii firme. Fuga de la o firma pe alta s-ar putea perpetua, iar stadionul Tineretului ar ramine blocat din cauza proceselor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS