19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFurturile nu creeaza baronasi

Furturile nu creeaza baronasi

„Faptele regretabile comise de unele persoane si descoperite de organele noastre de control vor fi pedepsite prin aplicarea legilor statului, iar controalele administratiei locale se vor inteti atit la asociatiile de proprietari, cit si la celelalte obiective unde legea ne permite“, spune primarul localitatii Motru, Hanu Dorin.


La inceputul anului 2004, primaria a ordonat o verificare la Administratia Pietelor Motru prin auditorul Dulugeanu Gabriela din cadrul Compartimentului Audit Public Intern, care si-a ales ca obiectiv de control perioada 2001-2003. Auditorul a constatat ca pentru anii 2001-2002 nu se poate efectua nici o verificare deoarece nu mai existau documente. Chitantierele sau borderourile prin care casierii de piata au predat banii catre administratie se volatilizasera.


Tirlea Valeriu, administrator cu studii superioare juridice, a declarat cu seninatate ca nu a stiut ca actele cu regim special trebuie sa fie pastrate. Din documentele ramase si care au fost verificate, s-a stabilit in sarcina administratorului-jurist un prejudiciu de 67.574.000 de lei. Acum, dupa aproximativ un an, dosarul se afla pe rol la Judecatoria Motru.


Fraude si la asociatiile de proprietari


Noul edil- sef al municipiului a introdus in Consiliul Local Motru un proiect de hotarire privind infiintarea unui compartiment pentru sprijinirea si indrumarea asociatiilor de proprietari, precum si organizarea unui control financiar-contabil al gestiunii acestora. In baza acestei hotariri, Compartimentul de Audit Public Intern a inceput verificarea gestiunii Asociatiei de Proprietari nr. 3, condusa din 1998 de Duicu Nicolae, presedinte, si Mustatea Ion, administrator. La aceasta asociatie nu s-a gasit o evidenta contabila conform legislatiei, iar materialele cumparate pentru buna desfasurare a activitatii nu au fost inregistrate si nici receptionate. Inspectorii au constatat un prejudiciu de 16.100.000 de lei in anul 2003 si un prejudiciu de 53.800.000 de lei in anul 2004.


De asemenea, au fost descoperite multe chitante care pe original aveau inscrisa o suma mare ( 9.000.000 de lei), iar pe chitanta de la cotorul chitantierului o suma mai mica ( 2.000.000 de lei). Prin intocmirea acestor chitante, asociatia a fost prejudiciata cu 69.900.000 de lei numai in doi ani. In prezent, dosarul se afla pe rol la Judecatoria Motru.


Urmatoarea verificare a Compartimentului de Audit Public s-a facut la Asociatia de Proprietari nr.16, condusa de Stirbu Enache, presedinte, si Budrea Simina, administrator, unde s-au constatat multe greseli in evidenta contabila primara, prejudiciul fiind de aproximativ 40.000.000 de lei. La acest prejudiciu se adauga 69.676.000 de lei, valoarea unor facturi false intocmite de firme- fantoma din Bucuresti. Dosarul se afla in cercetare la Politia Motru de aproximativ cinci luni.


In cazurile relatate, justitia are ultimul cuvint si va curma imbogatirea prin furt a unor persoane ce aspirau la titlul de baronasi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS