16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuitorii din Scorbura - Cirlogani traiesc cu spaima ca li se darima casele

Locuitorii din Scorbura – Cirlogani traiesc cu spaima ca li se darima casele

Pentru ca terenul pe care se afla unul dintre canalele de scurgere din sat a fost retrocedat fostilor proprietari, in fiecare primavara, satenii din Beculesti – Scorbura, comuna Cirlogani, se uita neputinciosi cum curtile si gradinile se umplu de apa, iar temeliile caselor se distrug. Scot apa de sub paturi cu lopetile si nu mai pot sa ridice alte case din lipsa de bani. Multi dintre ei s-ar muta, dar nu au unde. Ar sapa canalul la loc, dar autoritatile locale nu au rezolvat inca problemele legate de dreptul de proprietate asupra terenului. Asa ca satenii din cele peste 100 de gospodarii se roaga pentru ierni mai putin bogate in precipitatii.


„Au cazut tavanele, ne-am nenorocit!“


Si cele mai noi case au inceput sa aiba probleme. Satenii din Beculesti – Scorbura sint disperati, deoarece apa balteste in fiecare primavara, mai multe saptamini, in curtile gospodariilor. Cei care au reusit sa construiasca o casa acum 20-30 de ani se uita cum le cad tavanul, grinzile si acoperisul. Gresia si faianta sint inlocuite in fiecare an, pentru ca se umfla si se desfac.


„Ne-am nenorocit, cade casa pe noi! Am construit-o prin 1975, cum am putut, iar acum se darima. Noi sintem batrini, copilul e bolnav, nu mai stim ce sa facem. A cazut tavanul, a cazut cosul in casa. Ne inghesuim intr-o camera, ca doar asta mai are tavan. Pina o cadea si aici, ca mult nu mai e“, se vaita Lucica Manea. Din lipsa de bani, familia Manea nu mai poate construi alta casa. „Am mai avut o fata, dar a plecat de acasa din cauza saraciei. E in strainatate, la munca, nu se mai intoarce la noi“, a mai spus Lucica Manea. In cele doua camere afectate, caramizile sint aruncate pe podea. Din cauza umezelii, tavanul sta sa cada si in cea de-a treia camera.


La citeva case de familia Manea, doi batrini locuiesc in aceleasi conditii greu de imaginat. „Am scos pina ieri apa cu lopata de sub pat. Acum s-a mai uscat, ca am facut focul. Dar n-am scapat, daca mai da Dumnezeu o ploaie…“, a spus, resemnat, unul dintre sotii Prioteasa. In aceeasi curte au casa baiatul si nora lor, care locuiesc cu copiii. Nora e bolnava de inima si se deplaseaza cu dificultate, tinindu-se de pereti. „E vai de capul ei, n-are bani de operatie, copiii muncesc cu ziua pe unde pot… Ce sa facem, asa o ducem aici!“.


Noroiul din curtile satenilor este pina la glezne, temeliile caselor sint afectate, iar gardurile din ciment sint distruse lent de apa.


„Femeia si-a dat acordul sa facem canal pe pamintul ei“


Satenii spun ca problemele au inceput sa apara dupa 1989, cind primarul de atunci a retrocedat proprietarului terenul pe care se afla un canal de scurgere. In citiva ani, cei care au cistigat pamintul au infiintat culturi. Apele pluviale, nemaiavind unde sa se scurga, s-a infiltrat in terenurile satenilor. Alexandrina Vilcea, femeia care a cistigat terenul cu pricina dupa mai multe procese si conflicte, a inteles situatia si a dat declaratie la notar ca e de acord sa se refaca acel canal. „Femeia si-a dat acordul sa facem canal pe pamintul ei, dar…“, se pling vecinii, care acum cauta ajutor pentru alta problema. Terenul e folosit de alta persoana, care l-a ocupat abuziv si nu vrea sa-l cedeze. Si de aici, incurcatura.


Explicatia primarului


De la Primaria Cirlogani situatia se vede cu totul altfel. Nu e bine ce se intimpla in Scorbura, numai ca principalii vinovati sint satenii. „S-au apucat, in ultimii ani, sa astupe cu gunoaiele din curte toate canalele construite pe vremea comunistilor. Acum, uite ce se intimpla! Nu e numai asta. La greselile satenilor se adauga greselile fostilor primari“, a spus primarul Constantin Barbulescu.


Pe vremea CAP-ului, cel care avea terenul pe care s-a construit canalul a primit pentru acesta un loc de casa chiar linga canal. Dupa revolutie, terenul respectiv a fost atribuit Alexandrinei Vilcea, care nu s-a inteles cu fostul proprietar, a ocupat terenul si n-a mai vrut sa renunte. Comisia de dezastre din cadrul primariei s-a ocupat de acest caz si i-a obligat pe sateni sa sape santuri la poarta. Problema urmeaza sa fie rezolvata prin programul SAPARD, prin intermediul caruia se va face canalizare la nivelul intregii comune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS