17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGardienii publici ramin pe loc

Gardienii publici ramin pe loc

Gardienii publici pot sta linistiti, cel putin pina la sfirsitul acestui an, deoarece exista toate sansele ca punerea in aplicare a Legii nr. 371/2004, privind infiintarea, organizarea si functionarea Politiei Comunitare, sa se amine. Noua schimbare de plan este cauzata si de lipsa fondurilor necesare pentru infiintarea si functionarea Politiei Comunitare in cadrul autoritatilor locale. Se pare ca actualii gardieni publici ar urma sa treaca, din anul urmator, in subordinea consiliilor locale, impreuna cu structurile de politie. Situatia ar rezolva doua probleme ridicate de UE, pentru ne integra in cadrul sau: desfiintarea Corpului Gardienilor Publici si trecerea politiei din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in cea a autoritatilor locale, respectiv primarii.


Seful Corpului Gardienilor Publici Olt, Nicolae Tita, a spus ca aminarea aplicarii Legii nr. 371/2004 este binevenita, deoarece peste 40% dintre gardienii publici din judet nu au diploma de liceu, ceea ce i-ar fi transformat in someri. „Deocamdata nu este nimic sigur in acest sens, dar, din semnalele pe care le-am primit, aplicarea Legii nr.371/2004 s-ar amina. Pe de o parte, ar fi bine pentru ca si gardienii vor sta linistiti si nu-si mai faca griji ca vor ramine someri cu cele opt clase. Pe de alta parte, starea asta de incertitudine ne face si mai mult rau: daca pina la 15 martie nu voi avea incheiate contracte noi pentru a ne continua activitatea, sint terminat! Trebuie sa stiu clar pina atunci ce am de facut si care este baza legala“, a afirmat Tita.


Acesta a precizat ca, din cauza sumelor restante neincasate de la beneficiari, aproape 7,7 miliarde de lei, a fost la un pas de a se confrunta cu greve si marsuri de protest ale angajatilor, care nu si-au primit salariile de citeva luni. Doar interventia Primariei Slatina, ce are o datorie fata de CGP Olt de circa 3,5 miliarde de lei, a facut ca noua administratie a orasului sa nu se confrunte cu proteste ale gardienilor. Municipalitatea a achitat in ultima saptamina 300 de milioane de lei si prin Directia Economica a promis ca, pina la sfirsitul acestei luni, va plati jumatate din suma pe care o datoreaza CGP Olt.


Exod al gardienilor publici


Primarul municipiului Slatina, Darius Vilcov, a declarat ca aminarea aplicarii Legii Politiei Comunitare ar putea avea efecte pozitive. „Daca ma gindesc la conditiile dure din lege, care prevad ca acei gardieni publici care nu au absolvit liceul s-ar fi trezit fara slujba, este bine ca legea nu se va aplica de la 1 aprilie. Dar nu putem omite ca, daca legiuitorii nu vin la timp cu acte normative care sa reglementeze aminarea de facto a legii, atunci lucrurile se complica. In acest caz, gardienii publici ar trebui sa intre in somaj de la sfirsitul lunii martie. Este foarte posibil ca sa se amine aplicarea Legii 371, pentru ca, de la 1 ianuarie 2006, structurile de politie ar urma sa treaca in subordinea primariilor datorita cerintelor UE. Acest lucru ar putea fi valabil si in cazul gardienilor publici. Pina la anul ar fi suficient timp pentru rezolvarea tuturor problemelor legate de aceasta preluare, inclusiv aspectul finantarii“, a spus primarul Darius Vilcov.


Pina in prezent, dintre cei 484 de gardieni publici din Olt, 70 au parasit CGP, deoarece nu aveau diploma de liceu. Unii s-au angajat in cadrul unor firme private de paza si protectie, conditiile de angajare nefiind atit de aspre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS